Hopp til innhold

– Butikker ville blitt lagt ned

Flere butikker i Nord-Norge ville blitt lagt ned om ikke ICA solgte sin norske virksomhet, hevder ICA-sjefen. I dag ble det klart at Coop kjøper butikkene for 2,5 milliarder kroner.

Coop og Ica

Svein Fanebust og Per Strömberg presenterte i dag den planlagte fusjonen mellom Coop og ICA. Coop kjøper ICAs butikker, og mener det sikrer bedre vilkår for forbrukerne, særlig i distriktene.

Foto: Helge Carlsen / NRK

ICA har lenge slitt i Norge, og har tapt mye penger over mange år. I dag tidlig ble det kjent at de selger sine over 550 butikker til Coop.

– Denne løsningen gjør at flere butikker og flere arbeidsplasser blir bevart. Det ville ikke vært mulig å få lønnsom drift, så det var ikke grunnlag for å drive i en nedskalert variant, sier konsernsjef Per Strömberg i ICA på en pressekonferanse mandag morgen.

Ulike løsninger

Ica-bil leverer varer i narvik

Coop ønsker å kjøpe ICA Norges butikker for 2,5 milliarder kroner.

Foto: Andreas Barø

De har i en lengre periode sett på ulike alternativer for å få lønnsomhet i sin norske virksomhet, og har vurdert å drive i en nedskalert form eller å selge.

– Da vi fikk signaler fra Konkurransetilsynet om at de ikke ville godkjenne en samarbeidsavtale, har vi jobbet med andre alternativer. Vi kom da fram til at den beste løsningen var å selge, sier Stömberg.

Han mener det er vanskeligere å være en liten aktør i dagligvarebransjen i Norge enn i Sverige.

Coop Norge eies gjennom 133 norske samvirkelag, mens ICA er et svensk selskap med norsk filial. De har 553 butikker i Norge.

Norgesgruppen kritisk

Norgesgruppen tror ikke Coops oppkjøp av ICA Norge svekker konkurransen i det norske dagligvaremarkedet – tvert imot.

Dersom Konkurransetilsynet godkjenner Coops oppkjøp av ICA, står det tre store dagligvareaktører igjen i Norge: Coop, Norgesgruppen og Rema 1000.

– Det er den minste av de tre som får styrket sitt volum. Coop vil trolig komme styrket ut av dette, noe som sannsynligvis betyr ytterligere skjerpet konkurranse, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen til NTB.

Øker tilstedeværelsen

Svein Fanebust

Svein Fanebust i Coop Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Coop og ICA har forhandlet om salget en stund, fortalte administrerende direktør Svein Fanebust i Coop. Han forteller at det var innledende forhandlinger, og også en budrunde, men vil ikke fortelle hvilke aktører som var med.

– Overtakelsen av ICA Norge er et stort og viktig løft for Coop. Det er også den beste løsningen for ansatte, forbrukere og leverandører når situasjonen er slik at ICA avslutter sitt engasjement i Norge, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge i en pressemelding.

Han sier dette gjør at de kan øke sitt nærvær på det sentrale Østlandet og rundt Bergen, og hevder også et oppkjøp er godt nytt for Distrikts-Norge fordi det vil sikre flere butikker rundt om i landet.

– Franchise-drift er nytt i Coop, men de som driver slik i ICA vil fortsette med det hos oss, sier Fanebust på pressekonferansen.

Blir stor aktør

Coop og ICA hadde ved årsskiftet en markedsandel på 22,7 og 11,1 prosent, og vil til sammen få en tredel av Norges matmarked. Oppkjøpet gjør at Norge har tre aktører i dagligvarebransjen som eier omtrent en tredjedel hver.

Norgesgruppen og ICA opplyste i februar at de ønsker å inngå et samarbeid om innkjøp og distribusjon, noe Konkurransetilsynet ikke anbefalte.

Nå har i stedet Coop kjøpt ICAs butikker, og dermed er ikke lenger samarbeidsavtalen en sak tilsynet ser på.

Må godkjennes

Christine B. Meyer, Direktør i Konkurransetilsynet

Christine B. Meyer, direktør i Konkurransetilsynet.

Foto: Marit Hommedal

Også dette oppkjøpet må godkjennes av Konkurransetilsynet, og de er allerede varslet.

– Dette er en fusjon som vi nå vil behandle. Den er ikke forhåndsgodkjent, sier Christine B. Meyer i Konkurransetilsynet til NRK.

Hun kan ikke si noe om hva hun tror utfallet vil før tilsynet har vurdert saken. De skal se på konsekvensene av fusjonen, som gjør at det vil bli tre store aktører i norsk dagligvarebransje.

Coop er klar over at det trolig ikke vil være mulig å få godkjent alle butikker, og at de dermed er forberedt på å selge enkelte butikker.

AKTUELT NÅ