Hopp til innhold

Brudd i lønnsforhandlingene

Arbeidstakerne bryter lønnsforhandlingene med staten. Årets hovedoppgjør går dermed til mekling. Også arbeidstakernes organisasjoner i kommunal sektor har brutt forhandlingene med KS.

Pål N. Arnesen i YS Stat

– Vi har ikke fått én bokstav av det vi krevde. Dette er ikke forhandling, men en ren provokasjon, sier Pål N. Arnesen i YS Stat. Her er han avbildet i forbindelse med fjorårets mekling.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Alle de fire hovedorganisasjonene til statlig ansatte – LO, Unio, YS og Akademikerne – bryter forhandlingene. De beskylder motparten for å utvise svært lite forhandlingsvilje.

Statlig sektor har bedt om et lønnsoppgjør som tilsvarer det som ble fremforhandlet i frontfaget, på 3,3 prosent, pluss et beregnet etterslep på 0,5 prosentpoeng fra forrige oppgjør.

– Vårt hovedkrav er en reduksjon i lønnsgapet til industrien. Statens tilbud ville øke lønnsforskjellene. Tilbudet er dramatisk dårlig og oppfattes ikke som noe annet enn en søknad om brudd. Den innvilges, sier Sigrid Lem, forhandlingsleder for Unio Stat.

– Umulig å forhandle

Pål N. Arnesen, leder i YS Stat, kaller forhandlingene en provokasjon. Akademikerne har krevd en økonomisk ramme på 3,5 prosent, noe som tilsvarer statsbudsjettets anslag for årets lønnsvekst.

– Vi har ikke fått én bokstav av det vi krevde. Dette er ikke forhandling, men en ren provokasjon, sier Arnesen.

– Jeg beklager at vi ikke kom frem til en forhandlingsløsning. Det burde vært grunnlag for løsning. Det kan ikke være slik at arbeidstakersiden skal fire på sine krav, mens Staten står steilt på sitt. Det er umulig å forhandle med noen som ikke vil forhandle, sier han.

Meklingsfristen er satt til midnatt natt til 26. mai.

KS: – Store utfordringer som gjenstår

KS bekrefter i ettermiddag at også oppgjøret i kommunal sektor går til mekling.

– Det er litt for stor økonomisk avstand mellom partnerne, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS, til NRK.

– Dette kombinert med noen andre store utfordringer vi har denne gangen, som lærernes arbeidstid og et nytt lønnssystem som vi skal ha på plass. Da kom fristen ved midnatt litt for brått på oss, og vi får be riksmekleren om å hjelpe oss.

– Må ha mer enn frontfaget

Erik Kollerud, leder i YS Kommune, sier at hovedårsaken til forhandlingsbruddet er økonomi.

– Vi har fått et tilbud tidligere i dag som var for lavt. Tilbudet fra KS på 3,1 prosent ligger under frontfaget, og vi har konkludert med at dette er for lavt. Hovedgrunnlaget for bruddet er økonomi når vi har fått et tilbud som ligger under privat sektor, sier Kollerud.

Han får støtte av Mette Nord, forhandlingsleder i LO Kommune.

– Dette er jo langt under det som var i frontfaget. I tillegg har vi noen skjevheter fra tidligere som må rettes opp. Industrien har tidligere tatt ut mer lønnstillegg enn det som egentlig var rammen, og dermed har kommunesektoren blitt hengende etter, sier Nord, som også er leder i Fagforbundet.

– Vi måtte hatt mer enn frontfaget hvis vi skulle ha imøtekommet et tilbud nå.

Forhandlingene ble brutt etter et svært kort møte i Kommunenes hus klokken 17 i ettermiddag. Allerede før klokken 17.10 var partene ute på gangen igjen, og bruddet var et faktum.

– Unio har lagt til grunn en økonomisk ramme på linje med det de andre i privat sektor har fått. Så kommer KS med et tilbud som er klart under det. Det kan vi ikke akseptere. I tillegg er det mange andre kompliserte temaer i forhandlingene, det gjelder særlig arbeidstidsavtalen for skoleverket der det fremdeles er stor avstand. Med de få timene som var igjen til fristen ved midnatt så vi ingen grunn til å fortsette, derfor brøt vi nå, sier Ragnhild Lied, forhandlingsleder i Unio kommune og leder i Utdanningsforbundet.

AKTUELT NÅ