Hopp til innhold

Brende: – Vi går ut fra at gisselet er i live

Utenriksminister Børge Brende sier at analyser tyder på at bildet som ble publisert av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, er tatt den siste måneden. – Vi jobber videre med utgangspunkt i at han fortsatt lever, sier Brende.

UD jobber videre med utgangspunkt i at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fortsatt er i live

SE VIDEO: Norske myndigheter jobber videre med utgangspunkt i at nordmannen som er tatt til fange av IS, fortsatt lever, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Det uttalte Brende i en kort orientering om bortføringssaken i Syria i Utenriksdepartementet torsdag ettermiddag.

– Utenriksdepartementets krisestab har analysert bildet som IS har offentliggjort av nordmannen, og konklusjonen er at bildet trolig er tatt i løpet av den siste måneden. Vi jobber videre med utgangspunkt i at han fortsatt lever, sier han.

Norske myndigheter har kjent til bortføringen i åtte måneder. Brende beskriver arbeidet med saken som svært krevende, og opplyser at en krisestab bestående av 25-30 personer jobber med å frigi nordmannen.

Reiste i januar

Onsdag ettermiddag ble det kjent at en nordmann og en kineser er bortført i Syria og holdes som gissel av Den islamske staten (IS).

Grimsgaard-Ofstad reiste til Syria i januar, og ble kidnappet kort tid etterpå, opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

Det er uklart hvorfor Grimsgaard-Ofstad dro til Syria i januar i år. Siste livstegn postet nordmannen på sin egen Facebook-side i januar, og da befant han seg i byen Idlib, på vei til Hama.

Nordmann er bortført i Syria

BORTFØRT: Onsdag bekreftet regjeringen at en nordmann har vært bortført i Syria siden januar i år. Mannen heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, og studerte statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Foto: Privat

– Bildet er tatt den siste måneden

– Krisestaben som jobber med dette har vært operativ i åtte måneder. Dette er en svært krevende sak. Vi har vært i krisemøter i dag for videre arbeid med saken, sier Brende.

Utenriksministeren mener at bildet av nordmannen, som IS publiserte onsdag, er tatt i løpet av den siste måneden.

– Vi legger til grunn at det bildet som ble publisert i går er tatt den siste måneden, og at han fremdeles er i live, sier han videre.

Utenriksminister Børge Brende orienterer pressen om utviklingen i gisselsaken.

HELE PRESSEKONFERANSEN: Krisestaben har analysert bildet som IS onsdag offentliggjorde av nordmannen. Konklusjonen er at bildet sannsynligvis er tatt i løpet av den siste måneden, sier Brende.

– IS' offenliggjøring er en alvorlig utvikling i saken

Brende uttalte under pressekonfansen at offentliggjøring av bortføringen i siste utgave av IS' propagandamagasin er en ny, alvorlig utvikling i saken.

Utenriksministeren sa videre at offerets familie har gitt uttrykk for fortvilelsen de føler, og minnet også om at hans familie ikke ønsker å ha kontakt med mediene:

– Det er vanskelig å forestille seg den frykten og uvissheten familien har levd med i åtte måneder, og fortsatt opplever. Politiet har løpende kontakt med familien, og det er viktig å ivareta dem i denne perioden. Vi ber pressen om å respektere familiens ønske.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad med syriske nasjonalister

MED SYRISKE NASJONALISTER: Gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad besøkte syriske nasjonalister i Libanon i 2013, og skal også tidligere ha besøkt krigsområder.

Foto: Privat

– IS-gissel ble oppsøkt av PST

Grimsgaard-Ofstad er hjemmehørende i Oslo, men er opprinnelig fra Porsgrunn. Han har tidligere studert statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Før han reiste, skal han ha blitt kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skriver VG. Bakgrunnen skal være det som beskrives som ekstreme ytringer på nettet.

De ekstreme meningene han skal ha ført til at sikkerhetstjenesten oppsøkte ham på hans hjemstedsadresse i Oslo, bekrefter flere kilder til avisen.

Ifølge Aftenposten skal PST ha mottatt minst én bekymringssamtale om 48-åringen. PST skal ha hatt kontakt med Grimsgaard-Ofstad, og holdt øye med ham over lengre tid. 48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria, men har vært opptatt av konflikten i landet på sosiale medier.

Ved å avvise alle krav, kan statsminister Erna Solberg (H) har gjort det unødvendig krevende å få løslatt Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, mener ekspert Kjetil Stormark.

KRITISK: Stormark mener regjeringen burde ha ventet til situasjonen var avklart før den avviste alle krav fra IS.

– Solberg har gjort forhandlingene vanskeligere

På pressekonferansen onsdag kveld sa Erna Solberg at det var uaktuelt å betale løsepenger til IS.

Torsdag ettermiddag gjentok Brende at det er uaktuelt å betale løsepenger, og forklarte at myndighetene vil unngå at nordmenn blir attraktive mål som gisler for terrorgrupper.

– Ved å være så kategorisk som Erna Solberg (H) var i går, gjør hun det mye vanskeligere for Norge å få til en dialog, sier forfatter og journalist Kjetil Stormark.

Stormark mener uttalelsene kan ha skapt et dårlig forhandlingsklima.

– Det er ikke bare penger som kan åpne opp for en løsning. Men det handler litt om det klimaet man skaper for forhandling, sier Stormark.

Pål Refsdal og Kjetil Johnsen

BORTFØRT: Pål Refsdal ble bortført av opprørere i Afghanistan i november 2009.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Løsepenger må til for å redde nordmannen

Frilansjournalist Pål Refsdal, som selv ble tatt til fange av Taliban, mener at løsepenger må til for å redde nordmannen.

– Norge har bare en mulighet; det er å betale ham fri. IS har det siste året vist at de dreper de gislene de ikke får penger. Dersom ikke Norge er rede til å betale, må de forvente at han blir drept, sier Pål Refsdal til NRK.

Pål Refsdal sier han ikke kjenner Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, selv om han er venn med ham på Facebook. Det siste året har Refsdal reist i Syria for å portrettere syriske opprørsgrupper. Sist i juni var han i det området i Syria der nordmannen nå sitter fanget.

AKTUELT NÅ