Hopp til innhold

Brannvesenet fortviler: – Skremmende mange drukningsulykker

Brannvesenet er svært bekymret over alle drukningsulykkene i helgen og kommer nå med en kraftig advarsel.

Brigadesjef Knut Halvorsen

Brigadesjef Knut Halvorsen forteller at om en person faller ut av en båt er det svært viktig å markere fallstedet ved å kaste ut en dregg eller lignende.

Foto: Lars Magne Hovtun

Det har vært en travel helg for nødetatene etter meldinger om til sammen syv drukningsulykker fredag og lørdag.

  • Se oversikten over helgens drukningsulykker lenger ned i artikkelen.

Omfanget har vært så stort at brannvesenet i Oslo har sett seg nødt til å gå ut med en advarsel.

Laster Twitter-innhold

Brigadesjef i Oslo brann – og redningsetat, Knut Halvorsen forteller at antallet drukninger de har sett nå i helgen, er skremmende høyt.

Brigadesjefen opplyser at han snakker generelt for hele Norge, og at sakene som når mediene, bare er toppen av isfjellet.

– Vi kjører på veldig mye drukningshendelser, og vi har masse eksempler på at folk i vannet har blitt tatt opp av enten oss eller andre, som det ikke har vært medieoppmerksomhet rundt.

– I flertallet av drukningsulykkene er det ikke brukt redningsvester, og så er det dette med alkohol, forteller brigadesjefen.

Trodde du man veivet med armene og ropte på hjelp slik som på film? Drukning ser ikke alltid ut som man tror.

Trodde du man veivet med armene og ropte på hjelp slik som på film? Drukning ser ikke alltid ut som man tror.

– Bad etter byen kan være livsfarlig

Han forteller at de har hatt veldig mange hendelser den siste tiden knyttet opp til vann og sjø. Nå som det er finvær, er det flere som bader, og flere som er på sjøen.

Nå som vi har disse tropenettene, er det fristende å ta seg et bad etter en tur på byen, men det er rett og slett livsfarlig.

Hva skal man gjøre?

Laster Twitter-innhold

– Man må følge med på dem som bader, og ser man noen som går under, må man prøve å få reddet dem, og få vedkommende inn på land.

Det er også viktig å varsle brannvesenets redningsdykkere på 110, noe ikke alle vet, forteller brigadesjefen.

Han forteller at det er veldig viktig å nøyaktig markere stedet den druknede personen sist ble sett.

– Slik sparer redningsdykkerne mye tid.

En rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at ni av ti ikke vet hvordan man skal vedlikeholde sine oppblåsbare redningsvester.

En rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at ni av ti ikke vet hvordan man skal vedlikeholde sine oppblåsbare redningsvester.

Hver og en må ta ansvar

– Budskapet er ikke bare å bruke redningsvest og ikke være full, men også at man må passe på hverandre, forteller Halvorsen.

– Det er lov å si fra til kjæresten at nå er du så full at du ikke bør ta det badet.

Han forteller at det spesielt er sommerfestingen man må være forsiktig med, da folk har lett for å ville ta seg et kveld/nattbad i beruset tilstand.

– Vi i redningsetatene gjør alt vi kan for å redde folk som faller i sjøen, og vi jobber for å ha beredskapen så god som mulig. Men det er først og fremst «hvermannsen» som må sørge for å ikke havne i situasjonen i utgangspunktet. Her må det dugnadsånd til, og vi må hjelpe hverandre.

Sju drukningsulykker på ett døgn

Fra fredag kveld til lørdag kveld rykket politiet ut på syv ulike drukningsulykker.

  • Fredag klokken 23.09
    Drukningsulykke i Fredrikstad

    Politiet mottok en melding om at en kvinne i 30-årene hadde falt ut vannet i en av vollgravene i Gamle byen i Fredrikstad. Det ble gjort hjerte- og lungeredning på stedet og kvinnen ble fraktet til Kalnes sykehus. Lørdag ettermiddag var tilstanden til kvinnen stabil. – Hun puster selv, men er ikke ved bevissthet, sa operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til NRK.

  • Lørdag klokken 17.28
    En mann omkom i drukningsulykke i Hurdalsjøen

    Politiet i Øst satt inn store ressurser for å søke over Hurdalsjøen i Akershus etter at de lørdag ettermiddag fikk en melding om at en mann i 30-årene var falt ut av en fritidsbåt i Hurdalssjøen. – Det er snakk om en far som har vært ute med båt sammen med sine to sønner. Og så på et tidspunkt har disse sønnene kommet tilbake uten faren sin og sagt ifra til mor at far har havna i vannet, sa operasjonsleder Kristian Loraas til Romerikes Blad lørdag ettermiddag. Klokken 17.28 meldte politiet at faren var funnet av dykkere. Mannen ble bekreftet omkommet på stedet.De to sønnene skal begge være under 10 år gamle. Mannen er hjemmehørende i Eidsvoll kommune. Det er opprettet undersøkelsessak, men politiet mistenker ikke noe kriminelt, skriver Romerikes Blad.

    Drukning Hurdal
    Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • Lørdag klokken 17.43
    Badeulykke i Trondheim

    Nødetatene rykket ut etter melding om en livløs mann i sjøen ved Trolla i Trøndelag. – Nødetatene var raskt på stedet, sa Ola Breiestrand i Trøndelag politidistrikt til NTB. Politiet meldte to timer senere at mannen ble gjenopplivet etter en halv time. Han pustet og ble sendt til St. Olavs hospital. Ifølge vitner skulle mannen bade.

  • Lørdag klokken 18.50
    Drukningsulykke ved Øysand camping

    En kvinne i 70-årene ble funnet bevisstløs etter en drukningsulykke ved Øysand camping i Melhus i Trøndelag. Politiet fikk melding om ulykken klokken 18.50 lørdag kveld. – To personer skal ha vært ute og badet. Den ene personen så den andre ligge livløs i vannet, hjerte- og lungeredning ble satt i gang og ambulanse tilkalt, sier innsatsleder Ole Stig Bjørhovde til Adresseavisen. Kvinnen hadde puls da hun ble sendt til St.Olavs hospital lørdag kveld.

  • Lørdag klokken 13.20
    Død kvinne funnet i vannet ved Bygdøy sjøbad

    Lørdag ettermiddag fikk Oslo-politiet melding fra en båtfører som hadde observert en person liggende livløs i vannet ved Bygdøy sjøbad i Oslo, cirka 100 meter fra land. Kvinnen lå i vannoverflaten. Politiet vet ikke hva som har skjedd med kvinnen, som nå obduseres. Kvinnen hadde ikke på seg badetøy da hun ble funnet, og det er usikkert om det er snakk om drukning.

    Politiet ved Bygdøy sjøbad etter funn av død person
    Foto: Morten Westberg
  • Lørdag kl 22.18
    En mann omkom etter drukningsulykke i Buskerud

    En mann i midten av 20-årene omkom etter en drukning ved Åmot i Buskerud lørdag kveld. Ifølge politiet ble mannen meldt savnet av kamerater han gikk på tur med. – Vennene ringte oss og var bekymret, etter hvert fant vi klærne hans og fastslo at han hadde gått for å bade. Det er en god del strøm der, men han ble ikke funnet langt unna der de trodde han hadde gått for å bade, sa Jan Kristian Jonsrud i Sør-Øst politidistrikt til VG lørdag kveld. 40 minutter senere meldte redningsdykkere at de hadde funnet mannen. Mannen ble erklært død på stedet.

  • Søndag 00.49
    Mann falt i Hemnessjøen, antatt omkommet

    Nødetatene rykket ut til Hemnessjøen i Akershus etter en melding klokken 00.49 natt til søndag, om at en beruset mann var falt ut av en båt. – Fire personer har vært i båten, og en av dem falt i vannet om lag 200 meter fra land, opplyste operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til NTB. Noen av dem som var i båten skal ifølge politiet ha vært beruset. Etter en stor leteaksjon med fem båter og dykkere meldte politiet klokken 03.06 at leteaksjonen ble avsluttet, og at de ikke har noe håp om å finne mannen i live.

    Laster Twitter-innhold

Overlege: – Ikke tvil om at alkohol ofte er medvirkende

Ole Magnus Filseth er ekspert på drukning og overlege ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Når vi snakker om drukning med bading og båtliv i varmt vær, er det ikke tvil om at alkohol er svært medvirkende, forteller Filseth.

Overlegen presiserer at han ikke har inngående kjennskap til de siste dagers drukningsofre, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Overlege Ole Magnus Filseth

Overlege Ole Magnus Filseth ved UNN forteller at om man skal utaskjærs er det helt opplagt at man må ha redningsvest på seg.

Foto: Privat

Filseth forteller at et «stereotypisk» drukningsoffer er en mann på 40 år og oppover, i båt.

– De blir gjerne funnet med buksene nede fordi de har stått på kanten av båten for å urinere, og vi antar at det ofte har sammenheng med alkoholbruk.

Tre råd for å unngå drukningsulykker:

Overlege Ole Magnus Filseth har tre råd til hvordan å unngå drukningsulykker:

  1. Ikke bli for beruset.
    – Det er viktig at folk ikke er for fulle når de skal bade eller nyte båtlivet. Slik at de eksempelvis unngår å snuble i bryggen, slå hodet og falle ut i vannet.
  2. Skal du ut på dypt vann må du kunne svømme.
  3. Dersom en person er utsatt for en drukningsulykke skal du få vedkommende opp av vannet, og starte Hjerte-lunge-redning på vanlig måte med 30 kompresjoner og to innblåsinger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger