Hopp til innhold

Bonden Knut Jørgen opplevde marerittet: 200 smågris brant inne

RINGSAKER (NRK) Hvert år brenner om lag 20.000 dyr inne i Norge. For bonden Knut Jørgen Stramrud tok det bare minutter fra låven tok fyr til han og familien hadde mistet 200 griser.

Gårdsbrann i Furnes

BRANT NED TIL GRUNNEN: 200 griser brant inne, mens 63 ble reddet ut under brannen på Stramrud i Furnes den dramtiske fredagen i 2011.

Knut Jørgen Stramrud

DRAMATISK BRANN PÅ GÅRDEN: Knut Jørgen Stramrud og familien opplevde det som svært dramatisk da de mistet 200 griser i brann for tre år siden.

Foto: Hans-Jørgen Solli / NRK

– Det sitter fortsatt i. Det var tøft da det skjedde, alt var bare kaos, men det er tøft nå også. Jeg frykter stadig branner.

Det sier grisebonde Knut Jørgen Stramrud på Furnes i Ringsaker. For tre år siden satt han og familien og spiste da brannalarmen gikk. I løpet av noen hektiske minutter mistet han 200 smågris.

Det var låven eller noe rundt korntørka som tok fyr. Brannen spredte seg raskt til grisefjøset.

– Hadde det ikke vært for en solid brannmur ville nok alt gå tapt, fortsetter Stramrud.

Det brenner ofte på norske gårder. Altfor ofte. Landbrukets brannvernkomite registrerer rundt 150 branner hvert år. Rundt 20.000 dyr dør.

Det høye tallet skyldes fjørfe-besetninger som går tapt i brann, men de fleste brannene skjer i svinefjøs.

– Årlig dør 1.600 svin i branner, sier medieansvarlig Thor Adolfsen i brannvernkomiteen.

Han mener det høye antallet branner skyldes et tøft fysisk miljø.

– Det mye fukt, varmekilder, urea fra avføring og korrosjon, som gjør det elektriske anlegget sårbart. Sju av 10 branner i landbruket skyldes faktisk elektriske feil og mangler, og hvert år går verdier for nær 400 millioner kroner tapt i branner i norske driftsbygninger.

Klare for storkontroll

Nå tar Mattilsynet konsekvensen av de mange brannene. 1. mars innleder tilsynet en storstilt aksjon for å sjekke brannsikkerheten.

– Vi skal kontrollere 750 svinefjøs, det er halvparten av landets svinefjøs, sier prosjektleder Johan Teige ved Mattilsynets regionkontor i Hedmark og Oppland.

Ifølge Teige skal Mattilsynet sjekke vedlikehold og renhold, brannvarslingsanlegg og brannslukningsutstyr. I tillegg skal tilsynet undersøke evakueringsmuligheter for dyrene. Regelbrudd vil bli møtt med krav om utbedringer og gebyrer.

– Bra at de reagerer

Knut Jørgen Stramrud har bygd nytt og produserer nå 4000 smågris i året. Han synes det er bra at Mattilsynet reagerer. Selv har han gjort mye for å sikre seg mot brann etter tragedien for tre år siden.

– Brannen hos oss skjedde midt under innhøstingen. Vi hadde hjelp på gården. Men når det begynner å brenne, rekker du egentlig ikke å gjøre så mye.

– Du ringer brannvesenet og løper ut, du prøver å holde hodet klart, men det er ikke lett, du glemmer alt og alle rundt deg. Familien burde egentlig hatt et felles møtepunkt når slikt skjer, sier Stramrud.

Låvebrann illustrasjon 2005

FOR MANGE BRANNER: Mattilsynet vil fra 1. mars sjekke norske gårder i forhold til brannsikkerhet. Målet er å få ned antall branner. Bildet er fra en brann i 2005.

Foto: Norsk brannvernforening, Thor Kr. Adolfsen

AKTUELT NÅ