Hopp til innhold

Blir trakassert av taxisjåfører

En rekke kvinner forteller om seksuell trakassering i taxien som skulle ta dem trygt hjem. Så langt i år har Oslo Taxi fått 30 klager på ulike typer trakassering, mens Norgestaxi har fått 6.

Taxi

– Sjåføren lagde perverse munn- og fingerbevegelser mot meg, forteller Elisabeth. Drosjene på bildet har ikke noe direkte med trakasseringssaken å gjøre.

Foto: NRK/Scanpix / Montasje

NRK har vært i kontakt med et titalls kvinner som forteller at de er blitt tatt på rumpa, sjikanert, at sjåfører har nektet å slippe dem av på rett sted, og at de har invitert seg selv på nachspiel.

En av dem som forteller om ubehagelige opplevelser, er Elisabeth. Hun ønsker ikke å stille opp med fullt navn, men forteller til NRK om hendelsen, som inntraff på en helt vanlig tirsdagskveld.

Hun hadde vært på fotballkamp og skulle ta drosje hjem.

På motorveien i retning Helsfyr gir sjåføren henne komplimenter. Han sier at Elisabeth er pen, at hun ser ut som en superstjerne.

– Så spurte han: «liker du å bli sugd eller?» Han gjentok spørsmålet sikkert ti ganger, og begynte å lage perverse munn- og fingerbevegelser mot meg. Da ble jeg redd.

Kastet seg ut

Elisabeth ropte til taxisjåføren at han måtte stoppe taxien.

– Jeg bare kastet meg i en annen bil.

I høst skjedde det på nytt, denne gangen sammen med en venninne.

Jentene diskuterte høstens stortingsvalg med sjåføren, men da turen var betalt, hadde han en klar beskjed til damene.

– I det vi går ut av taxien så sier han: «det dere jenter trenger er pikk, dere trenger å pule, sånn er det med den saken.»

  • Har du hatt liknende opplevelser? Tips oss her!

Usikkert omfang

Det er vanskelig å vite hvor omfattende trakasseringen er. Det finnes i dag ingen felles klageordning eller klagestatistikk for taxinæringen, noe blant annet forbrukerrådet har tatt til orde for.

Den største taxisentralen i hovedstaden, Oslo Taxi, har så langt i år behandlet 30 saker som omhandler seksuell eller annen type trakassering.

Norgestaxi har registrert seks klager.

Mange av de berørte kvinnene NRK har snakket med, har ikke klaget til det aktuelle selskapet.

– Strøk meg på låret

Marie forteller om en ubehagelig taxitur

– Jeg blir sint på alle kvinners vegne, sier Marie. Hun har møtt flere slibrige taxisjåfører.

Foto: Christine Svendsen / NRK

En annen kvinne som har hatt ubehagelig møter med drosjesjåfører, er Marie. Hun tok taxi sammen med to venninner i hovedstaden i sommer.

Når venninnene var sluppet av, satt Oslojenta igjen i forsetet med en fremmed hånd på låret.

– Vi kjører et par kvartaler til, og jeg sier til sjåføren: «du kan stoppe her». Da begynte han å stryke meg på låret. Jeg får han til å stoppe bilen, også løper jeg bare ut.

Blir spurt om å betale «alternativt»

En tredje kvinne som NRK har intervjuet, har også blitt nødt til å ta bena fatt etter trakassering.

Kristina forteller om trakasserende oppførsel fra taxisjåfører

Kristina har blitt spurt om å betale «alternativt» når hun har tatt taxi.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Et par ganger har jeg blitt spurt om å betale «alternativt». Det kommer overraskende på. Jeg har jo ringt en taxi og sitter klar med kortet. Det er ikke den tjenesten jeg har kjøpt, og ikke er jeg interessert i den heller. Jeg synes det er frekt og ubehagelig, sier Kristina.

Den foreløpig siste ubehagelige taxiopplevelsen hadde hun i vår.

– En hånd som sniker seg opp etter skjørtekanten og på et lår i en tynn strømpebukse, den er ikke til å misforstå.

Elisabeth, kvinnen som var fanget på motorveien med en ubehagelig sjåfør, klagde til Norgestaxi etter hendelsen, men fikk ikke svar.

– Jeg sendte en e-post, men fikk null respons. Det er utrolig kjipt, spesielt siden klagen var såpass grov.

Norgestaxi, selskapet som Elisabeth klagde til, sier de ikke klarer å finne klagen hennes i systemet.

Usikkert omfang

Lars Dolva

Lars Dolva, kommunikasjonssjef i Oslo Taxi.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

Kommunikasjonssjef i Oslo Taxi, Lars Dolva, vil ikke si hva konsekvensene har vært for sjåførene i de klagesakene som selskapet har registrert.

– Jeg kan bekrefte at vi har bedt politiet om å trekke tilbake sjåførens kjøreseddel i enkelte saker, men hvordan og hvor mye vi reagerer i hver enkelt sak er intern informasjon, skriver Dolva i en e-post.

Dolva sier at taxisentraler har begrenset myndighet overfor sjåfører, siden de er ansatt av taxieierne, eller løyvehaverne.

Hvis sjåføren er løyvehaver, kan taxisentralen sende saken til fylkeskommunen for å få dem til å trekke tilbake løyvet.

NRK har fått tall tilbake fra 2008, men ikke en eneste taxisjåfør har mistet løyvet sitt på grunn av seksuell trakassering.

– Ikke grov nok karakter

Daglig leder i Norgestaxi, Erlend Eidsvoll, sier de seks klagene selskapet har fått på seksuell trakassering, handler om ting taxisjåføren har sagt til kunden.

– For eksempel forslag som sjåfør har kommet med under transport.

– Hva gjør dere da?

– Vi kontakter sjåføren og tar han inn til samtale for å få hans versjon av saken. Noen mener at kunden oppfordret til samtale av flørtende eller seksuell karakter, noen nekter for det, mens noen innrømmer det som var, og ser selv at det var upassende.

Han forteller at Norgestaxi ikke har gått videre med noen av sakene.

– Ingen har vært av såpass grov karakter i språket at vi har sanksjonert direkte.

– Må få sparken

Glenn Tuxen er fylkesleder i Norges Taxiforbund, avdeling Oslo. Han sitter i taxien sin og blar gjennom arkene med historier fra kvinner.

– Det er hendelser som overhodet ikke skal inntreffe i en drosje. At noen enkeltsjåfører forholder seg uakseptabelt til kvinner, det kan vi faktisk ikke godta. Min personlige mening er at de personene må vekk fra yrket, de har ikke noe her å gjøre.

– Mønsteret er nok dessverre at sjåførene har en annen etnisk opprinnelse enn norsk. Det går nok på holdninger. Det å kunne sette seg inn i at Norge har en annen oppfatning om kleskultur og etikk og moral. Noen selskaper er flinke til å ta dette med i opplæringen av nye sjåfører, hos andre er det helt utelatt, sier Tuxen.

Glenn Tuxen, fylkesleder, Oslo, Norges taxiforbund

Glenn Tuxen, fylkesleder i Oslo i Norges Taxiforbund.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Kulturforskjeller

Elisabeth, Marie og Kristina bekrefter at sjåførene har hatt bakgrunn fra andre land enn Norge.

– Jeg skulle ønske jeg ikke hadde så mye å si om hvordan bakgrunn de hadde. Men det er helt klart at i de tilfellene jeg har opplevd noe, så har sjåførene vært fra Afrika eller Midtøsten. Men jeg også tatt mange taxier med sjåfører fra disse områdene uten at det har vært et problem. Det har ikke skjedd med etnisk norske sjåfører. Det er i hvert fall et faktum i mine tilfeller, sier Kristina.

– Hvorfor tror du det er sånn?

– Jeg vil ikke skjære alle over en kam, men at det er kulturforskjeller og at de kan gi seg utslag i forhold til måten man henvender seg på, hvordan signal blir oppfattet, det tror jeg.

– Ta vare på kvitteringen

Marie har begynt å ta forholdsregler før hun hopper inn i en taxi. Hun tar bilde av bilnummeret for å være på den sikre siden, men er provosert over at hun føler at hun må gjøre det.

– Jeg blir sint. Ikke bare på mine vegne, men jeg blir virkelig rasende på alle kvinners vegne. Selv om det er en privat bransje, utøver de en slags samfunnstjeneste. Man bør være trygg når man sitter i en drosje, sier Marie.

Elisabeth har også mistet noe av tryggheten hun før forbandt med å ta taxi hjem.

– Nå tenker jeg at jeg sitter i en bil med en fremmed mann. Jeg synes jeg har rett til å sette meg i en taxi uten å bli tatt på, og jeg har rett til å føle meg trygg.

Glenn Tuxen i Norges Taxiforbund, råder jenter som har opplevd seksuell trakassering i taxi til å ta vare på kvitteringen.

– Vær bevisst på hvilket selskap du velger. Bruk gjerne kortet ditt for å betale for turen. Da har man i hvert fall lagt igjen spor etter seg, sier han.

AKTUELT NÅ