Hopp til innhold

DNB-sjef om ESBs tiltak: – Ingen løsning på Europas problem i seg selv

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, er skeptisk til at Den europeiske sentralbanken (ESB) har bestemt å pumpe inn 60 milliarder euro i økonomien månedlig.

Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken

Den europeiske sentralbanken (ESB) kunngjorde torsdag at institusjonen har bestemt å pumpe inn 60 milliarder euro i økonomien månedlig. – Rentenivået har allerede nådd bunnen, sier sentralbanksjef Mario Draghi og pekte på fallet i inflasjonen i eurosonen de siste månedene som en av årsakene til pengetrykkingene.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Tiltakene er litt i overkant av det markedet ventet. ESB har tatt i skikkelig, sier DNBs konsernsjef Rune Bjerke til NRK i Davos.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har kunngjort nye, drastiske tiltak for å få fart på eurosonens kriserammede økonomi.

ESB skal kjøpe private og statlige obligasjoner for 60 milliarder euro i måneden- fra mars i år og frem til september neste år.

Det fremkom da sentralbanksjef Mario Draghi åpnet sin pressekonferanse i Den europeiske sentralbanken i tyske Frankfurt torsdag.

Til sammen vil ESB spytte inn 10 000 milliarder kroner, noe som tilsvarer et og et halvt oljefond.

– Ingen løsning i seg selv

Tiltakene fra institusjonen, som styrer valutapolitikken i EU, var ventet. Men de kvantitative lettelsene, pengetrykkingene som brukes på obligasjoner for å få fart på økonomien, er ifølge Bjerke større enn forventet. Han mener at tiltakene ikke løser Europas problem i seg selv.

– Dette er bare et tiltak som kan stimulere til at de forskjellige landene handler i forhold til det som er den virkelige utfordringen, sier han.

Rune Bjerke

SKEPTISK: Konsernsjef i DNB Rune Bjerke er i Davos under Verdens økonomiske forums årlige samling. Han er skeptisk til Den europeiske sentralbankens varslinger om å pumpe inn 60 milliarder euro inn i økonomien månedlig. – Den virkelige utfordringen er å gjøre noe med arbeidsmarkedet, pensjonsordningene og stimulere til vekst og nyskapning, sier han til NRK.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Den virkelige utfordringen er å gjøre noe med arbeidsmarkedet, pensjonsordningene og stimulere til vekst og nyskapning, mener Bjerke, som er tilstede under Verdens økonomiske forums årlige samling i Davos.

Der er også Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som deler Bjerkes skepsis. Valutaunionens klart største økonomi Tyskland frykter tiltaket skal gjøre eurosonens gjeldsslaver mindre villige til å gjennomføre upopulære og tunge, økonomiske reformer.

– Presset på europeiske politikere til å gjennomføre reformer for å bedre økonomien er nødt til å opprettholdes, selv etter ESBs tiltak, sa Merkel.

– Rentenivået nådd bunnen

Mario Draghi pekte på fallet i inflasjonen i eurosonen de siste månedene som en av årsakene til de voldsomme pengetrykkingene.

– Rentenivået har allerede nådd bunnen, sier Draghi.

Bare minutter etter kunngjøringen har europeiske børsindekser steget til sine høyeste nivåer på sju år. Ifølge Financial Times ble euroen umiddelbart svekket med 0,6 prosent målt mot dollaren.

Noe av pengene vil bli tatt fra allerede eksisterende programmer. Krisetiltaket omfatter også land som har mottatt internasjonal hjelp, som Hellas, men disse statene må oppfylle noen flere krav.

Tidligere i dag ble det klart at ESB holder utlånsrenten uendret på rekordlave 0,05 prosent. Bankens beslutning var ventet. ESB kuttet renta til rekordlave 0,05 prosent i september i fjor, i et forsøk på å få fart på den kriserammede økonomien i eurosonen.

AKTUELT NÅ