Hopp til innhold

– 450.000 barn kan miste skolegang

Tapt skolegang og tilgang til helsetjenester for hundretusener av barn, flere barnebruder og økt flyktningestrøm. Her er hjelpeorganisasjonenes liste over prosjekter som rammes av regjeringens varslede bistandskutt.

fattige barn

BARNA ER TAPERNE: Kutt i norsk bistand vil i første rekke ramme fattige barn, ifølge norske hjelpeorganisasjoner.

Foto: scanpix

Forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF startet igjen i 11-tiden onsdag på Stortinget. Sentralt i diskusjonene står bistandsbudsjettet, og hvorvidt regjeringen får gjennom sine varslede kutt i den langsiktige bistanden på 4,2 milliarder kroner. NRK har bedt ti av de største hjelpeorganisasjonene å skissere konsekvensene.

Redd Barna frykter at bistandsarbeid som er bygd opp over mange år nå raseres.

Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna

Generalsekretær Tove Wang i Redd Barna

Foto: Mai Simonsen, Redd Barna

– Budsjettforslaget er en mistillitserklæring fra regjeringen til norsk sivilsamfunn, og et internasjonalt løftebrudd, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

Hun sier rett ut at over 450.000 fattige barn kan miste skoleplassen sin. Over 600.000 barn går i dag på skole finansiert gjennom Redd Barnas Norad-avtale. Målet er å øke til 900.000 barn fram til 2018.

Budsjettforslaget er en mistillitserklæring fra regjeringen til norsk sivilsamfunn, og et internasjonalt løftebrudd

Generalsekretær Tove Wang i Redd Barna

– Selv med skjerming av utdanningsdelen vil dette tallet trolig måtte halveres, det vil si at 450.000 barn ikke vil kunne få god og trygg skolegang, påpeker Wang.

– Dette handler om den fattige jenta som blir giftet bort når familien ikke lenger ser at hun har mulighet for skolegang. Om gutten som ender tilbake til et liv på gata med tigging eller farlig barnearbeid, sier generalsekretæren i Redd Barna.

Laster Twitter-innhold
  • – Mister helsetjenester

Care har regnet ut at 250.000 jenter og kvinner risikerer å miste helsetjenester i Kongo, én million fattige familier i Mali og Niger kan miste muligheten til å skaffe seg inntekter og betale for helsetjenester og skolegang for barna. I Myanmar og Afghanistan vil fredsbygningsarbeid måtte legges ned.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank

Kommunikasjonssjef i Plan Norge, Siv Meisingseth

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Skulle støtten reduseres, vil dette selvsagt ha innvirkning på hvordan programmene drives. I dag mottar SOS-barnebyer støtte fra NORAD til seks land i sørlige Afrika. Programmene er rettet mot barn i familier i krise, sier informasjonssjef Synne Rønning i SOS Barnebyer til NRK.

Kommunikasjonssjef i Plan Norge, Siv Meisingseth, betegner kuttforslaget som hjerterått og korttenkt.

Dette er et svik mot de aller fattigste. De som har minst, sitter igjen med den største regningen

Kommunikasjonssjef i Plan Norge, Siv Meisingseth

– Det fører til at prosjekter må legges ned. Det rammer de fattigste, funksjonshemmede, barnebruder og jenter som trenger beskyttelse. Dette er et svik mot de aller fattigste. De som har minst, sitter igjen med den største regningen, sier Meisingseth til NRK.

Laster Twitter-innhold
  • – Flere på flukt

Uklokt og kortsiktig, sier generalsekretær Gry Larsen i Care Norge, og begrunner:

Gry Larsen

Generalsekretær Gry Larsen i Care Norge

Foto: Greg Rødland Buick/CARE

– Hvis Norge og Europa slår beina under hjelpeorganisasjonene risikerer verden mer konflikt, mer fattigdom og flere på flukt.

Norsk Folkehjelps nåværende avtale med Norad kan bli kuttet med to tredjedeler – som kan innebære å redusere innsatsen fra 19 til tre til fire land.

– Det vil bety at rundt 130 sivilsamfunnsorganisasjoner i Sør-Afrika, Asia, Midt-Østen og Latin-Amerika vil miste støtten, sier politisk rådgiver Kari Eliassen i Norsk Folkehjelp til NRK.

fattige barn, skolegang

Norske hjelpeorganisasjoner advarer mot dramatiske konsekvenser spesielt for fattige barn dersom det kuttes i bistanden. Her får rumenske barn fra fattige familier hjelp med skolegangen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix
  • – Hundretusener rammes

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, advarer mot å presse fattige sivilsamfunn over i en humanitær brannkorpsfunksjon.

– Kuttene vil ramme hundretusener av mennesker direkte, bare innenfor Kirkens Nødhjelps portefølje. Det er uforståelig og uforsvarlig at én prosent av statsbudsjettet skal måtte bære 65 prosent av kostnadene. Det er svært trist at verdens rikeste land skal la de fattige ta regninga, sier Helland.

AKTUELT NÅ