Hopp til innhold

Bileiere svindlet for hundretusener

Dyre biler til salgs på Finn og store kontantsummer i bytte mot en veske full av oppklippet avispapir. En svindlerbande har det siste året rundlurt bilselgere i Oslo-området.

Bjørn Åge Hansen.

Stasjonssjef ved Sentrum Politistasjon, Bjørn Åge Hansen, advarer mot organisert svindel fra et kriminelt miljø på Østlandet.

Foto: Daniel Bjur / NRK

En utspekulert måte å svindle godtroende bil- og båteiere som har lagt gliset sitt ut for salg, har fått en renessanse i Oslo det siste året – etter flere år i glemselen. Politiet mener en svindlerbande står bak.

Svindelen foregår i korte trekk slik:

Du legger ut en bil for salg, og blir kontaktet av en som vil kjøpe den. Han vil betale deg i euro. Samtidig vil han veksle en del ekstra euro med deg – en valutahandel du som selger skal tjene godt på.

Her får du altså solgt bilen, samtidig som du skal tjene en del ekstra på å veksle kroner mot euro.

Fiskeveske med avispapir

Transaksjonen foregår gjerne på en befolket plass, der du som selger av bil overrekker bilkjøper norske kroner i kontanter. Tilbake får du en veske med euro til en langt større verdi, ifølge kjøper.

Men det er her svindelen skjer.

– De påståtte eurosedlene ligger gjerne i det vi kan kalle en fiskeveske med en slags plastlomme på utsiden, slik at man kan se at det ligger en eurolapp på innsiden, sier Bjørn Åge Hansen, sjef ved Sentrum Politistasjon, til NRK.

Begge parter trekker seg så tilbake, for å telle de store pengesummene i ro og mak.

I det offeret åpner veska og ser at den er full av oppklippet avispapir, er svindleren over alle hauger.

Du kan altså, i verste fall, stå igjen uten bilen eller båten din, i tillegg til å ha blitt loppet for mange hundre tusen kroner.

– Folk har tapt alt fra 10.000 til 500.000 i ni forskjellige slike svindelsaker det siste året. Det er bare trist, for dette er bedrageri fra et kriminelt miljø, sier Hansen.

Lot seg ikke lure

NRK har møtt et av ofrene, som ikke vil stå frem med navn. Han eier en eksklusiv sportsbil.

– Det kom en fyr og ville kjøpe bilen min til minst 150.000 over markedsverdi, mot at jeg ville hjelpe ham å veksle en stor sum med euro. Jeg ga personen telefonnummeret mitt, så stakk han, sier han til NRK.

Det utpekte offeret kontaktet deretter politiet fordi han mistenkte et forsøk på hvitvasking og ikke ville bli dradd inn i noe kriminelt.

Maste videre etter avslag

Den neste tiden ble offeret NRK har snakket med stadig ringt opp av mannen som i utgangspunktet ville kjøpe sportsbilen.

Etter hvert sier NRKs kilde at han ikke er interessert i å selge bilen likevel.

– Da forandrer saken seg. For han vil fortsatt ha hjelp til å veksle 150.000 euro.
Mannen NRK har snakket med, som for øvrig aldri ble svindlet fordi han luktet lunta, sier at man fort kan føle seg truet i en slik situasjon.

– Ingen hemninger

– De har telefonnummeret ditt og dermed vet de hva du heter og hvor du bor. Slik hvitvasking assosierer du jo med organisert kriminalitet, så man skal være veldig på vakt, sier han til NRK.

Politiet mener at svindlerbanden går etter mennesker med dyre biler og båter fordi sjansen da er større for at de har tilgang på store mengder kontanter.

– Dette er folk som ikke har noen hemninger mot å stjele sparepenger fra et helt liv i løpet av fem minutter, sier stasjonssjef Hansen.

Det er mange år siden han sist opplevde så mange svindelsaker av denne typen som nå.

– Folk glemmer ikke metoder som gjør at de tjener gode penger. Men når metoden blir kjent, legges den gjerne litt på is. Nå er denne gjengen i gang med akkurat det samme opplegget som for noen år siden. Dette er tvers gjennom sleipt, sier han.

AKTUELT NÅ