Hopp til innhold

Biard: – I prinsippet er det lov å si at Koranen er noe dritt

ARENDAL (NRK): Charlie Hebdo-redaktør Gérard Biard mener redaktører som ikke vil trykke Muhammed-tegninger fordi de ikke vil fornærme religiøse følelser, egentlig er nedlatende overfor muslimer.

 Biard i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo holder tale

REDAKTØR: Biard tok over som redaktør etter at hans forgjenger og flere andre tegnere ble drept i terrorangrepet mot redaksjonen 7. januar i år. Fredag talte han under Arendalsuka.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Den berømmelige «respekten» som så ofte blir nevnt, er i virkeligheten bare nedlatende for muslimer. Det er de som over hele verden er de første ofrene for islamismen og dens mordere.

Biard forsvarte retten til å bedrive blasfemi da han holdt sin første tale utenfor Frankrike etter terrorangrepet mot satiremagasinet.

– Man må ikke bare kreve og forsvare retten til blasfemi, men slå fast at den er universell og nødvendig for friheten, sa han til et fullstappet Arendal Kulturhus.

Biard holdt talen på fransk. Aftenposten, som har invitert Biard til Arendalsuka, har lagt ut et norsk oversettelse. Les den her.

– Handler om makt, ikke religion

Charlie Hebdo har flere ganger blitt kritisert for å krenke muslimer gjennom sine tegninger av profeten Muhammed.

Biard avviser at tegningene er et angrep på personlig tro. Som eksempel trakk han fram en tegning bladet publiserte etter at den egyptiske hæren skjøt mot tilhengerne av Muhammed Mursi i 2013.

Forsiden av bladet viste en tegning der et medlem av brorskapet forsøkte å skjule seg bak en gjennomhullet Koran. Teksten som fulgte bildet var «Koranen er noe dritt, den beskytter ikke engang mot kuler».

– Er den tegningen blasfemisk? Nei. Fornærmer den alle troende? Nei. I prinsippet er det mulig å si at Koranen er noe dritt. Koranen er en bok, og man har lov til å si at en bok, selv en som er stemplet «hellig», er noe dritt. Man har lov til å si det om Koranen, Bibelen, Toraen, og Mahabharata, sa han i talen.

Hans hovedpoeng er at religion brukes til å utøve makt, og i et demokrati må denne makten kunne latterliggjøres og kritiseres. Biard mener at dette er særlig sant for islam.

– Når det blir bestemt at Koranen skal brukes som fundament for en stat, når den blir et instrument for å regulere samfunnet må den behandles på samme måte som andre politiske plattformer. Det samme gjelder Bibelen, når den blir et flagg for Tea Partys gale tilhengere, eller når Toraen blir en ryggrad for religiøse israelske partier.

– Misforstått respekt

I et intervju med NRK torsdag, avfeide Biard ryktet om at satiremagasinet Charlie Hebdo ikke lenger skal karikere profeten Mohammed.

Men han og kollegene ber flere komme på banen. Han mener redaktører som avstår fra å trykke tegninger av profeten fordi de ikke vil fornærme muslimer, har misforstått hva det egentlig handler om.

Biard mener denne respekten tar utgangspunkt i at muslimer ikke er som andre borgere.

– Ifølge den har muslimer ikke samme fysiske og intellektuelle karakteristikker som oss vanlige mennesker: De motstår bedre piskeslag og steining, men tåler ikke alkohol og er spesielt sykelig nærtagende når man trekker i Profetens skjegg og tåler ikke motsigelser.

Man må ikke såre troende, sier fornuftige mennesker. Vi er åpne for debatt. Men for at debatten skal finne sted må først enkelte troende, eller de som later at de er det, slutte å såre, bokstavelig talt, og å drepe de som ikke har samme overbevisning som dem. Og slutte å besvare en blyant og en penn med kniv, kalasjnikov og belte med sprengstoff.

Gérard Biard / Tale 14.08.15

Biard var i London da kollegene ble skutt og drept av terrorister. Han sier selv at han ikke er redd, men sint.

Sikkerhetssjekk før debatt om ytringsfrihet i Arendal

GRUNDIG SJEKK: Sikkerhetstiltakene var strengere enn vanlig under dagens møte i Kulturhuset.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Livet hans er snudd på hodet. Han kan ikke forlate hjemmet uten politiet som ledsagere.

Sikkerheten rundt arrangementet i Kulturhuset i Arendal var også høy før talen. Sentrum var stengt for biltrafikk, og og publikum og presse måtte gå gjennom en sikkerhetssluse.

I går skar politiet opp en forlatt koffert som ble observert på torget rett før Biard skulle komme til byen.

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal om den økte sikkerheten ved kulturhuset i Arendal.

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal om sikkerhetsopplegget rundt Arendalsuka.

AKTUELT NÅ