Hopp til innhold

Ber om ny høring i Vimpelcom-saken: – Telenor fortalte ikke alt

Ni av medlemmene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er enten åpne for eller ønsker en ny høring om Telenor og korrupsjonsanklagene i teleselskapet Vimpelcom.

Per Olaf Lundteigen

VIL HA NY HØRING: – De fortalte ikke alt. Og Stortinget må kjenne til alt, siden Telenor er et av de store internasjonale flaggskipene for Norge, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Fredag trakk Svein Aaser seg som styreleder i Telenor.

Etter å ha fått ny informasjon om den såkalte Vimpelcom-saken, hadde ikke næringsminister Monica Mæland (H) lenger tillit til ham.

Vimpelcom, som Telenor har besluttet salg av sine eierinteresser i, er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med store pengeoverføringer til et teleselskap i Usbekistan.

Ny høring?

Svein Aaser

MÅTTE GÅ: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, trakk seg med umiddelbar virkning.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer, går den nye informasjonen blant annet ut på at Telenors ledelse kjente til det tvilsomme Usbekistan-arrangementet på et tidligere tidspunkt enn de hittil har innrømmet.

Nå ligger det an til at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil be om en ny høring om saken.

De ble fredag informert av statsråden og fikk da et hemmeligstemplet dokument der den nye informasjonen skal ha kommet frem.

En ringerunde som NRK har gjort, viser at tre av komiteens medlemmer allerede nå ønsker ny høring, mens seks medlemmer er åpne for det. Tre medlemmer har ikke svart (se oversikt nedenfor).

– Hendelsene som har skjedd i dag, er så alvorlige at det bør være grunn for en ny runde, sier Hans Fredrik Grøvan, KrFs representant i komiteen.

Les også: – I beste fall naivt av Telenor å gjøre forretning med Usbekistan

– De fortalte ikke alt

Han får støtte av Per Olaf Lundteigen, representant for Senterpartiet.

– Med et så radikalt grep fra statsråd Mæland er det helt naturlig at komiteen innkaller til en ny høring hvor både statsråden, tidligere styreleder Aaser og tidligere konsernsjef Baksaas møter for å for å fortelle sannheten om hva som har skjedd i saken, sier Lundteigen.

– Mener du de ikke fortalte sannheten i sist høring?

– Jeg sier bare at de fortalte ikke alt. Og Stortinget må kjenne til alt, siden Telenor er et av de store internasjonale flaggskipene for Norge, hvor vi er avhengig av at vi har et godt rykte.

Komiteen skal møtes neste tirsdag og vil da kunne ta stilling til saken.

Krever svar

Vimpelcom har overført flere titalls millioner dollar til det usbekiske teleselskapet Takilant, som kontrolleres av Gulnara Karimova. Hun er datteren til Usbekistans president og enehersker, Islam Karimov.

Det har lenge vært et spørsmål hvor mye Telenor, som har vært en del av Vimpelcoms styre, har visst om disse tvilsomme overføringene.

Både tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og nå avgåtte styreleder Svein Aaser måtte svare for seg i en stortingshøring i januar i år.

Les også: – Telenor-topper godkjente utbetalinger til presidentdatter

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne mener det gjenstår viktige ubesvarte spørsmål:

– Spørsmålet om et norsk statseid teleselskap har gjort jobben sin med å sikre at de ikke blir involvert i lovstridige transaksjoner eller korrupsjon. Det var det som hang igjen etter forrige høring, og det er det vi nå må få svar på nå, sier han.

Her er listen over komitemedlemmenes standpunkt:

Per Olaf Lundteigen (Sp) – Vil ha høring
Michael Tetzschner (H) – Vil ha høring
Hans Fredrik Grøvan (KrF) – Vil ha høring
Rasmus Hansson (MDG) – Åpen for høring
Martin Kolberg (Ap) – Åpen for høring
Abid Q. Raja (Venstre) – Åpen for høring
Helge Thorheim (Frp) – Åpen for høring
Gunvor Eldegard (Ap) – Åpen for høring
Erik Skutle (H) – Åpen for høring
Bård Vegar Solhjell (SV) – Har ikke svart
Tom E.B. Holthe (Frp) – Har ikke svart
Jette Christensen (Ap) – Har ikke svart

Les også:

AKTUELT NÅ