Hopp til innhold

Ber om fengsel i seks år for Thorleif Enger

OSLO TINGRETT (NRK): Påtalemyndigheten mener at Yara-saken er den mest alvorlige korrupsjonssaken i Norge noensinne.

Thorleif Enger

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger risikerer flere års fengsel dersom han dømmes for grov korrupsjon i forbindelse med Yaras virksomhet i Libya og India.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Økokrim la onsdag frem sin straffepåstand i Yara-saken i Oslo tingrett.

Tidligere konsernsjef Thorlef Enger og de andre tiltalte var tydelig preget av stundens alvor, da aktor fremsatte sin påstand om straff.

– Mest alvorlige korrupsjonssaken

– Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel. For tre av de tiltalte er det snakk om to tilfeller av grov korrupsjon. Det er ingen tvil om at forholdene i denne saken er grove, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Hun la ned følgende påstander:

  • Kendrick Wallace, tidligere juridisk direktør - fengsel i sju år
  • Daniel Clauw, tidligere konserndirrektør - fengsel i seks år
  • Thorleif Enger, tidligere konsernsjef - fengsel i seks år
  • Tor Holba, tidligere konserndirektør - fengsel i tre år

Denne saken er den mest alvorlige korrupsjonssaken vi har hatt i Norge så langt. Både arten av korrupsjonen og beløpenes størrelse tilsier det, sier førstestatsadvokaten.

Alle fire nekter straffskyld.

Når det gjelder Libya-forholdet vet vi at Ken Wallace var den som utførte betalingen, mens Daniel Clauw bisto i arbeidet med å holde den skjult. Tor Holba var i egenskap av å være prosjekteier den som var nærmest til å sette foten ned, sier Djupesland.

Han sier at Wallace bør dømmes strengere enn de andre fordi han var mest aktiv i å lage de konkrete avtalene.

– Thorleif Engers tilskyndelser trolig helt avgjørende

– Når det gjelder Thorleif Enger er det ingen tvil om han ikke har hatt direkte kunnskap om konkrete betalinger og møter. Men han har gitt sin tilslutning til dette, og det er svært grovt. Han hadde alle fullmakter knyttet til den daglige driften. Han hadde som toppleder et særlig ansvar for å sende et signal til sine nærmeste ansatte.

– Engers tilskyndelser var trolig helt avgjørende for at korrupsjonen fant sted, sier Djupesland.

Hun sier at selv om bestikkelsene har skjedd i utlandet og ikke i Norge, skal straffereaksjonen være like streng.

Aktor sier at bestikkelsene har skjedd til høytstående offentlige tjenestemenn, og at det bør vektlegges i skjerpende retning. Shukri Ghanem satt svært nær maktens tinde, i Ghadaffi-regimet.

– Betalinger skjult så godt at selv ikke gud ikke kunne finne dem

– Det som er trist i denne saken, er at beslutningen om å begå bestikkelsene, er at de er forankret i selskapets toppledelse. Selskapets øverste leder har dermed misbrukt den tilliten som styret og aksjonærene har vist ham.

Hun sier at det er et knippe av selskapets konserndirektører som har forestått korrupsjonen, og at betalingene har vært svært godt skjult i regnskapsbøkene.

– Jeg tror at Ken Wallace har sine ord i behold når han sa at betalingene var skjult så godt at selv ikke gud kunne finne dem, sier Djupesland.

Hun ber retten legge til grunn at det var snakk om bestikkelser til sammen 7,5 millioner dollar, tilsvarende over 60 millioner kroner. Økokrim mener 4,5 millioner dollar ble tilbudt i bestikkelser i Libya, mens 1,5 millioner dollar faktisk ble utbetalt.

Tilsvarende beløp når det gjelder India, var tre millioner dollar, hvorav en million ble utbetalt.

– Særlig i Libya-forholdet ble det utvist stor kløkt for å holde betalingene skjult. Dette bør retten vektlegge ved straffeutmålingen, sier Djupesland.

De tiltalte er tidligere konsernsjef, Thorleif Enger, tidligere driftsdirektør og visekonsernsjef, Daniel Clauw, tidligere juridisk direktør, Kendrick Wallace, og tidligere konserndirektør for oppstrømssegmentet, Tor Holba.

1,5 millioner dollar skal urettmessig blitt utbetalt i forbindelse med byggingen av en gjødselfabrikk i Libya, mens en million dollar skal ha blitt utbetalt urettmessig for å sikre seg en kontrakt i India. Holba er kun tiltalt for Libya-forholdet.

Økokrim har sendt rettsanmodninger til tolv land i saken.

AKTUELT NÅ