Hopp til innhold

Ber Navarsete droppe kildejakten

– Fokuset bør være på rapporten og ikke på lekkasjene. Jeg tror man bruker masse energi på noe man ikke får noen ting ut av, sier utvalgsmedlem Bjarne Undheim om Liv Signe Navarsetes kildejakt.

Bjarne Undheim

KRITISK: Bjarne Undheim, som selv deltok i evalueringsutvalget, forstår at Navarsete ønsker svar på hvem som står bak lekkasjen. Samtidig advarer han mot å bruke store ressurser på «kildejakten».

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Undheim er leder i Rogaland Senterparti og ett av ti medlemmer i utvalget som har evaluert Senterpartiets valgkamp.

Da den svært så krasse rapporten ble lagt fram i går, brukte Sp-leder Liv Signe Navarsete mest tid på å snakke om lekkasjene hun tror har kommet fra utvalget.

– Feil bruk av ressurser

VG har fått tilgang til intervjuer med sentrale partifolk, gitt i fortrolighet til utvalget. I dag varsler Navarsete at hun vil at partiet skal finne kilden.

– Det må være en målsetting å røyke ut den eller dem som står bak. Det var så få som hadde tilgang til informasjonen, så det bør ikke være en uoverkommelig oppgave, sier Navarsete til Politisk Kvarter.

Utvalgsmedlemmer bekrefter overfor NRK at de var de eneste med tilgang til de 28 dybdeintervjuene som utvalget gjennomførte.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Senterpartiets evalueringsutvalg.

LITEN GRUPPE: Senterpartiets evalueringsutvalg besto av ni medlemmer og én sekretær. Fra øverst til venstre: Bergsvein Brøske, Sandra Borch, Ragnar Kvåle, Bjarne Undheim, Bjørn Arild Gram, Bjørg Bergheim, Anja Hjelseth, Erlend Grimstad, Kathrine Kleveland og Bengt Fasteraune.

Foto: NRK/NTB Scanpix/Sp

Selv om Undheim også gjerne vil vite hvem som sto bak lekkasjene, ber han partilederen om å droppe kildejakten.

– Det høres rart ut når du spør meg som medlem av evalueringsutvalget, og én av de mistenkte, om vi burde droppe det, men jeg tror det er bortkastet energi, sier Undheim.

Han mener Sp i stedet bør se fremover og drive politikk.

– Å sette i gang en storstilt aksjon som ikke gir resultat er feil bruk av ressurser. Jeg går ut fra at fokuset på lekkasjer, så har det skapt en form for utrygghet i organisasjonen, det er veldig synd, mener Undheim.

Bergsvein Brøske

HARD LINJE: – Om det er snakk om bevisste lekkasjer til media, er det ikke noen naturlig plass i partiet for den som lekker på denne måten, mener valgkampleder i Møre og Romsdal, Bergsvein Brøske.

Foto: Trond Vestre / NRK
Anja Hjelseth

TRIST: Anja Hjelseth er skuffet over at informasjon fra fortrolige intervjuer utvalget foretok endte opp i avisen. Hun håper den ansvarlige står fram.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK
Bengt Fasteraune

BEKLAGER: Dovre-ordfører Bengt Fasteraune har ledet evalueringsarbeidet, og han beklager at interne notater har lekket ut til pressen.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Kathrine Kleveland

RAMMER ALLE: Ifølge utvalgsmedlem Kathrine Kleveland skader lekkasjene både utvalget, ledelsen og partiet.

Foto: Privat

– Jeg vet når man skal holde kjeft

Han mener det beste ville vært om vedkommende hadde stått frem selv.

– Hva bør skje med kilden dersom man finner vedkommende?

– Det har jeg ikke tenkt på, men om man fant kilden så tror jeg straffen i seg selv ved å bli navngitt ville være stor nok, sier Undheim, som ikke vil spekulere i hvem som står bak lekkasjene.

– Har du lekket?

– He he. Nei, jeg har ikke lekket. Jeg mener jeg kan stå med rak rygg i denne saken her. Jeg har vært i såpass mange stormer etter å ha vært leder i Bondelaget at jeg vet når man skal holde kjeft.

– Navarsete mener lekkasjene her er et større problem enn innholdet i rapporten. Er det en klok reaksjon?

– Jeg er ikke enig i den konklusjonen. Jeg mener fokuset skal være på rapporten og ikke på lekkasjene, sier Undheim.

I evalueringsrapporten får Sp-ledelsen blant annet kritikk for å ha vært for fraværende i valgkampen og for å ha vært for usikre på retningsvalg og profil. Navarsete får kritikk for å ha vært for dårlig forberedt i TV-debatter, og for at striden
med Ola Borten Moe var ødeleggende for partiet.

– Bør finne noe annet å gjøre

Bergsvein Brøske, som også har sittet i utvalget, har derimot stor forståelse for at Navarsete vil til bunns i hvem som står bak lekkasjene.

– Det er summen av det Liv Signe har opplevd som gjør at hun nå vil til bunns i dette. Det som har skjedde er helt uaktuelt i en partiprosess, så det ønsker jeg absolutt at skal komme fram. Dette har ridd Senterpartiet i lang tid og er nødt til å ta slutt, mener Brøske.

Han sier opplevelsene fra utvalgsarbeidet er helt fremmed for ham, som har 23 års fartstid i Sp.

– Alle i utvalget har jobbet mye for Sp. Jeg er ikke i stand til å forstå at noen der kan sende underlagsmateriale til VG. Det bryter totalt med mine æreskodekser for hvordan man jobber med politikk, sier Brøske.

– Hva bør skje med den eller dem som eventuelt står fram?

– Det forutsetter jeg at partiet har fornuftige reaksjoner på. Om det er snakk om bevisste og direkte lekkasjer til media, er det ikke noen naturlig plass i partiet for den som lekker på denne måten. Da bør vedkommende finne på noe annet. Vi kan ikke holde på slik, slår Brøske fast.

Føler seg mistenkeliggjort

Også Kathrine Kleveland har forståelse for behovet for å finne ut av hvem som står bak.

– Dette skader oss alle sammen. Det er et faktum at det er oss ni og sekretæren som har hatt tilgang på materialet underveis, sier Kleveland.

Også utvalgsmedlem Anja Hjelseth skjønner og deler Navarsetes ønske om å få svar.

– Så lenge man ikke vet hvem som står bak, så føler man seg mistenkeliggjort. Jeg vet at det ikke er meg, men når det kun er en så lite krets som har tilgang på materialet, så er man mistenkt til det motsatte er bevist, sier Hjelseth.

Hun sier flere kjente til informasjonen som fylkeslag og andre selv sendte inn til utvalget. Men de 28 dybdeintervjuene har bare utvalget tilgang til.

– Dybdeintervjuene var det bare vi som hadde. Og det er det som er så trist. Vi er jo veldig få i utvalget, og det er veldig synd at slik informasjon kommer ut, sier Helseth.

– Har gitt feil fokus

Utvalgsmedlem og tidligere leder for Senterungdommen, Sandra Borch, vil ikke kommentere saken, men henviser til utvalgsleder Bengt Fasteraune. Det samme gjør utvalgsmedlemmene Bjørg Bergheim, Erlend Grimstad og Ragnar Kvåle.

Ordfører Bjørn Arild Gram har ikke svart på NRKs henvendelser.

Utvalgsleder Bengt Fasteraune sa til NRK i går at Sp-ledelsen bør prøve å finne kilden til lekkasjene.

– Jeg har vært tydelig på at det er vi ti som har vært i dette utvalget, som har ansvaret for dette. Og jeg har hatt et ansvar for det. Det er helt greit for meg at hun ønsker å finne ut hvem som står bak lekkasjen, sier Fasteraune.

– Synes du det er riktig å bruke tid på dette nå?

– Det får andre vurdere. Det viktigste for meg er at vi har levert et arbeid som er grundig og godt, og som vi mener at partiet kan bruke. Det som er svært uheldig med disse lekkasjene er at man kanskje har fått et feil fokus på en rapport som jeg vet er et viktig verktøy for partiet.

AKTUELT NÅ