Hopp til innhold

Barn med syke foreldre søker hjelp

Hver uke kontakter flere hundre barn med psykisk syke foreldre nettstedet morild.org. Sylvia Brustad innrømmer svikt på dette området.

Mange hundre barn med psykisk syke foreldre kontakter nettstedet morild.org

Mer enn 700 barn kontakter nettstedet fordi foreldrene deres er psykisk syke.

Morild.org er det eneste nettstedet med disse barna som målgruppe og redaktør og familieterapeut, Agnes Rabbe sier historiene barna forteller er sterke.

- Begå selvmord?

- Spørsmålene er mange og kommer ofte. Barna lurer på hvem de kan snakke med og hvor de kan få den hjelpen de selv trenger, sier familieterapeut Agnes Rabbe.

Dette kommer frem gjennom sterke historier og spørsmål som stilles på morild.org, nettstedet som drives av Sørlandet sykehus.

Hun sier at det er barn som lever med veldig mye skyldfølelse, og som lurer på om det er deres feil at foreldrene er syke.

- De opplever et stort ansvar i det å få forelderen til å bli frisk. De lever også med en akutt redsel for å bli alvorlig syk selv, men ikke minst for at forelderen skal skade seg.

- Den nye trenden er at vi får mer og mer alvorlige spørsmål. Det er unger og ungdom som lever i veldig fortvilte situasjoner. Ei jente skrev "min far er syk og deppa, og jeg tror jeg er det også. Han blir deppa hver dag, er lei og orker ikke mer. Skal begå selvmord snart?", sier Rabbe.

Min far er syk og deppa, og jeg tror jeg er det også. Han blir deppa hver dag, er lei og orker ikke mer.

Jente med far som er psykisk syk

Finner ikke fram

I Norge lever 90.000 barn til enhver tid med foreldre som er psykisk syke. En av dem er Ina Roll Spinnanger.

- Vi synes ikke det har vært nok oppfølging fra helsevesenet sin side, og det har vært ekstremt vanskelig for oss som pårørende, og spesielt siden vi har vært barn, å få hjelp.

- Det er viktig at helsevesenet ikke bare tar kontakt med de voksne og spør hvordan det går med barna, for de vil uansett si at det går veldig fint med barna.

- Jeg mener at man må snakke direkte til barna, ikke gjennom andre voksne, sier hun.

Mental helse opplever at disse barna stadig oftere ringer deres hjelpetelefon. Informasjonsleder Birgitte Finne Høifødt, sier at mange ikke finner frem i det etablerte hjelpeapparatet.

Innrømmer svikt

- Til tross for mer åpenhet rundt psykisk helse den siste tida, er det noen som er blitt glemt underveis, sier Rabbe.

- Helsevesenet må begynne å bry seg om barna av psyksisk syke. Slik det er nå fungerer det ikke, sier Spinnanger.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad innrømmer at disse barna ikke har blitt tatt godt nok vare på.

- Jeg mener det er ganske bekymringsfullt. Jeg er helt enig i at de i enkelte sammenhenger ikke er godt nok ivaretatt. Nå er det nye retningslinjer på gang. Vi kurser våre helsemedarbeidere slik at de vet mer hva de skal være observante på, sier Brustad.

AKTUELT NÅ