Hopp til innhold

Frykter farlig utvikling: Voldelige supportere avtaler slåsskamper etter sesongslutt

Yngre og mer brutale fotballpøbler møtes til arrangerte masseslagsmål, også etter sesongslutt, ifølge politiet. De mener det haster med å få innført ny lovgivning på området.

Denne videoen, som ifølge politiet viser voldelige fotballsupportere på Haugenstua i Oslo fredag, er lagt ut på sosiale medier av personer med tilknytning til miljøene.

6. desember: Denne videoen, som ifølge politiet viser voldelige casualsgrupperinger som møtes på Haugenstua i Oslo, er lagt ut på sosiale medier av personer med tilknytning til miljøene.

Norske toppfotballklubber lukket portene til tribunene etter endt sesong. Likevel har de voldelige fotballsupporterne på ingen måte tatt ferie.

Denne helgen møttes et titall personer på Haugenstua ungdomsskole i Oslo. Politiet mener de som deltok har tilknytning til de voldelige delene av supportermiljøene rundt eliteserieklubbene Vålerenga og Lillestrøm.

En video fra masseslagsmålet ble denne helgen lagt ut på Youtube. Videoen viser to grupper som møtes under en gatelykt i vintermørket. Tilsynelatende uten noen videre foranledning, bryter det raskt ut et kaotisk slagsmål.

Lydsporet i videoen, som man kan se deler av øverst i denne artikkelen, består av rockemusikk. Denne musikken har NRK valgt å fjerne.

– 10 mot 10

Ifølge politiet skal møtet mellom de ulike supportergrupperingene ha vært planlagt. Hensikten er å måle krefter, forklarer Ola Moheim i Oslo-politiet.

– Det tyder på at avtalen gikk ut på å slåss 10 mot 10. Totalt 11 risikosupportere tilknyttet Vålerenga ble stoppet av politiet i etterkant av hendelsen, forteller Moheim, som er Oslo-politiets fremste ekspert på supporterbråk.

Han forteller at ble funnet tannbeskyttere på flere av de pågrepne, samt en hammer som lå igjen på stedet.

– Ikke verifisert informasjon tilsier at ulike typer slagvåpen ble benyttet, sier Moheim til NRK.

Vet du noe om det voldelige supportermiljøet? Ta kontakt med NRK her.

Ola Moheim

Ola Moheim i Oslo-politiets avdeling for organisert kriminalitet har spesialisert seg på fotballvold i Norge.

Frykter dødsfall

Ifølge politiet skal flere personer ha blitt fraktet til legevakt etter hendelsen. Skadeomfanget er uvisst, på grunn av sprikende opplysninger.

– Flere av disse ble fraktet vekk i ambulanser, opplyser Moheim i Oslo-politiet.

På sosiale medier pågår nå en diskusjon blant personer med kjennskap til hendelsen. En skriver at han frykter at det første dødsfallet kan komme i løpet av 2014.

«Det kunne kommet i kveld. En mann på sykehus med alvorlig hodeskade», svarer en annen.

Frykten for at sammenstøtene skal ende med dødsfall, deles av politiet.

– Vår spådom er at vi når som helst kan få en hendelse med fatalt utfall. Det ønsker vi ikke, understreker Moheim.

Artikkelen fortsetter under videoen.

2.november, grupperinger fra den voldelige delen av supportermiljøet knyttet til Lillestrøm og Vålerenga møtes for å slåss på et avsidesliggende sted i Oslo, ifølge politiet.

2. november: Deler av casualsmiljøet knyttet til Lillestrøm og Vålerenga møtes for å slåss på et avsidesliggende sted i Oslo, ifølge politiet.

– Urovekkende

Denne høsten og vinteren har politiet sett at representanter for de såkalte «casuals»-miljøene barker sammen også utenfor sesongen. Tidligere hendelser har stort sett vært knyttet til kampdager.

– Hendelsen på fredag er det fjerde avtalte slagsmålet vi vet om denne høsten, som skjer utenom terminlista for de to klubbene. Slagsmålene kommer også langt hyppigere enn tidligere, sier Moheim i Oslo-politiet.

Moheim mener de voldelige supportermiljøene nå er i ferd med å gjøre organisert slåssing til en «helårshobby».

Politiet har heller ingen tro på at utviklingen gjør at trusselbildet rundt neste års sesong vil bli lavere.

– Snarere tvert imot. De fleste kamper har en vinner. Dette trigger den tapende parten til å mobilisere ekstra ved neste anledning. Faren med dette er at det blir en voldsspiral, der bruk av kastegjenstander og slagvåpen er en naturlig del av utviklingen, sier Moheim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Casuals

Dette bildet viser medlemmer av casualsgrupperinger og andre supportergrupper tilknyttet Lillestrøm.

Foto: Privat / NRK

Yngre personer

Han er også særlig bekymret over at de som deltar i kampene ser ut til å bli stadig yngre, helt ned til 16 år.

– Sesongen 2013 har vist oss at det kommer en ny generasjon med risikosupportere, eller «casuals, i 16 til 18-årsalderen. Disse ønsker vi å gripe tak i så tidlig som mulig, helst i samarbeid med foreldre og andre, sier Moheim.

Ifølge Moheim omsettes og brukes det også narkotika i de voldelige supportermiljøene. Hans bekymring deles av Halvard Askilsrud i Romerike politidistrikt.

– Vi frykter at de yngre blir rekruttert inn et miljø med mye narkotika og vold. Det er fryktelig mye stoff i disse miljøene, og jeg er redd mange debuterer med narkotika her, sier Askilsrud, som mener det er flere gjengangskriminelle blant de såkalte risikosupporterne.

Dette har ført til at politiet på Romerike totalt har kalt inn 15 unge personer til bekymringssamtaler den siste tiden.

– Treff mellom yngre

Bjørnar Posse Sandboe er talsmann for Norsk supporterallianse (NSA), som ifølge seg selv er et «talerør» for om lag 40.000 norske supportere.

Sandboe sier han har registrert at flere yngre fotballpøbler den siste tiden har vært involvert i voldelige sammenstøt.

– Det er ofte sånn at man deler seg opp i de eldre og de yngre i et sånt miljø. Den siste tiden har det vært en par treff mellom de som er yngre, altså gutter på 16 til 18 år, sier Sandboe.

– Hva gjør dere for å forhindre framveksten av denne typen miljøer?

– NSA er ikke offisielt en part i det å håndtere casuals, men vi har en følere ute. Vi snakker med folk, det er det ikke alltid folk gjør. det hender man sitter på en høy hest og fordømmer kulturer man ikke liker. Vi prøver å få det til å fungere i et økosystem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lillestrøms fineste

Dette bildet viser medlemmer av casualsgrupperinger og andre supportergrupper tilknyttet Lillestrøm.

Foto: Privat / NRK

– Tiltagende frustrerte

Både Moheim i Oslo-politiet og Askilsrud i Romerike-politiet mener det nå er på høy tid å få innført et fra politiets side lenge etterlengtet lovforslag.

Forslaget, som politiet har etterlyst i tre år, skal blant annet gi fullmakt til å gi fotballpøbler oppholdsforbud på bestemte steder og tider gjennom sesongen.

– Vi er tiltagende frustrerte over at saksbehandlingen tar så lang tid. Dette gjør det vanskelig for politiet å lykkes. Klubber og supporterklubber får heller ikke den bistanden de trenger for å håndtere problematikken på en god måte, sier Moheim.

Han påpeker samtidig at retningslinjene må oppleves som rettferdige blant supportermassen.

– Dette har vi vært tydelige på i høringssvaret til politidirektoratet vinteren og våren 2012, sier Moheim.

– Sendes rundt nyttår

Sandboe i NSA sier organisasjonen er positive til en lovendring mot voldelige fotballsupportere.

Samtidig sier han at det er viktig for NSAs del at dette ikke rammer flere enn de som er dømt for vold i forbindelse med fotballkamper.

– Det er viktig at den treffer de som treffes skal. Det er viktig at man ikke veldig forhastet skal komme med en mulighet til å ekskludere grupper med bakgrunn i hvordan de ser ut eller hvordan de kler seg, for bakgrunnen til folk er vidt forskjellig, sier Sandboe.

NRK har vært i kontakt med Politidirektoratet for å kommentere denne saken.

I en e-post skriver seniorrådgiver Gase Handeland at lovforslaget vil sendes til Justisdepartementet rundt nyttår.

AKTUELT NÅ