Hopp til innhold

Asyl- og innvandringsforhandlingene avbrutt

Avstanden mellom KrF, Venstre, Frp og Høyre om framtidas asyl- og innvandringspolitikk ble for stor til at forhandlingene kunne fortsette mandag. To timer ut i forhandlingene ble møtet utsatt.

Anders Anundsen, Geir Bekkevold og Trine Skei Grande

IKKE ALLE KAN BLI FORNØYDE: KrF og Venstre har lenge kjempet for en varig regelendring som gjør at lengeboende asylbarn skal få permanent opphold i Norge, mens Frp vil ha kraftig innstramming i asyl- og innvandringspolitikken. Arkivfoto.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Blant verkebyllene er spørsmålet om asylbarn som har oppholdt seg i Norge over tre år bør få permanent opphold i landet eller ikke.

Ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) befinner det seg i dag 631 asylbarn i Norge, som har fått avslag på asylopphold, men som likevel har oppholdt seg mer enn tre år i landet.

152 av disse har oppholdet seg ulovlig i Norge i mer enn fem år.

KrF og Venstre har lenge kjempet for en varig regelendring som gjør at flere såkalte lengeboende asylbarn skal få permanent opphold i Norge, av hensyn til barnas beste.

Frp på sin side gikk til valg på kraftige innstramminger i innvandrings- og asylpolitikken.

Noen av Frp-politikerne har også uttalt til NRK at selve regjeringsgrunnlaget står i fare dersom de gir etter på dette kravet.

Tidvis preget av høy temperatur

Samarbeidspartiene har holdt to møter før jul, og nå to møter etter jul, om den betente asyl- og innvandringspolitikken. Forhandlingene har allerede tatt mer tid enn de trodde på forhånd.

Tonen i forhandlingene har etter det NRK erfarer tidvis vært preget av høy temperatur. Sentrumspartiene har også uttrykt irritasjon over at det har gått såpass lang tid mellom møtene.

Målet var å lande en konkret avtale mandag, slik at stortingsgruppene kunne ta stilling til avtalen onsdag denne uka. Men ved 19-tida mandag kveld ble det klart at partiene ikke klarte å komme til noen enighet. Forhandlingene fortsetter nå torsdag.

Er ikke enige

Asyl- og innvandringsspørsmålet er også den første store testen på verdien av samarbeidsavtalen som partene ble enige om i høst i Nydalen.

På møtet mandag skulle avtalen fylles med konkret innhold, som skal danne den praktiske politikken for de borgerlige regjeringa.

Av problematiske punkter som fortsatt er uavklart er:

  • Organisering av asylmottak - lukkede eller åpne
  • Opphold for lengeboende asylbarn
  • Klageadgang ved asylavslag
  • Krav til familiegjenforening

Når det gjelder det siste punktet, har innføring av økt aldersgrense på familiegjenforening til 24 år vært en hjertesak for Frp.

I tillegg ønsker partiet å innføre lukkede asylmottak.

– Har gått etter forventningene

– Vi begynner å nærme oss noe som handler om vippepunktet mellom oss, som vi kan leve med begge, sier Trine Skei Grande (V).

Hun tør imidlertid ikke å love at de blir enige på neste møte heller.

– Jeg føler at dette var et konstruktiv møte, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal klare å bli enige, sier Geir Bekkevold (KrF).

Også han innrømmer at det er snakk om tøffe forhandlinger.

– Det dreier seg om å finne den rette balansen mellom å gi og å ta, legger han til.

– Har møtet gått bedre enn forventet?

– Det har gått etter forventningene, svarer Bekkevold.

Også Høyres Ingjerd Schoud var fornøyd med mandagens møte.

– Hvorfor trenger dere et nytt møte?

– Det trenger vi for at avtalen skal bli så god at alle er fornøyde eller alle like misfornøyde, sier Schou.

AKTUELT NÅ