Hopp til innhold

Her stemmer 8 av 10 på Arbeiderpartiet

ØVRE ÅRDAL: Lokalpolitikk blir nesten komisk når ett parti har 16 av 21 kommunestyrerepresentanter. I Årdal kommune handler alt om Arbeiderpartiet.

Hilmar Høl

– Vi jobber for å få over 70 prosent oppslutning også i år, sier leder i Årdal Ap, Hilmar Høl. Ved sist valg innkasserte partiet en oppslutning på 77,5 prosent.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Det er nesten som hentet fra en valgobservatørs rapport etter diktaturbesøk. Ved de siste fire kommunevalgene i Årdal har Arbeiderpartiet hatt følgende oppslutning: 77,5 – 70,2 – 73,0 – 71,3.

Selv statsledere med et liberalt syn på valgfusk ville nikket anerkjennende til en slik oppslutning.

Legger man til at Ap tar over 70 prosent også i stortingsvalgene, så skjønner man at bygdas innbyggere kjenner en partitilknytning som varmer hjertene på Youngstorget. Ingen steder i Norge er det ett parti som dominerer mer enn i Årdal.

Jens Stoltenberg måtte hive etter pusten da partiet hans tok 77,5 prosent i Årdal ved sist valg.

– 77,5 er et resultat som er helt utrolig. 4 av 5 som stemte i Årdal stemte Arbeiderpartiet. Slike resultater kommer ikke av seg selv, sa han i gledesrus da forrige kommunevalg skulle oppsummeres.

Valgomaten

Sterke bånd

Tidligere i sommer, på et kontor i Øvre Årdal, innestengt mellom steile flog og regntunge skyer, møter NRK.no en smilende og sommerbrun leder i Årdal Arbeiderparti. Ingenting tyder på at han er overdrevet stresset i forkant av en heseblesende valgkamp.

Hydro aluminium i Årdal

Hydro aluminium er både hjerte og lunger for Årdal-samfunnet. Det har gjort bygda til et utstillingsvindu for Arbeiderpartiet.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Vi jobber for å få over 70 prosent i år også, sier Hilmar Høl (42), som også er hovedtillitsvalgt på Hydro Aluminium – noe som ikke er noen unaturlig kombinasjon i industribygda Årdal.

Med sin beliggenhet helt innerst i Sognefjorden har Årdal helt siden 1950-tallet vært et utstillingsvindu for Arbeiderpartiet. Hydro Aluminium er bygdas hjerte, hjørnesteinsbedrift og garantist for en stabil bosetning. Her har det alltid vært solide bånd mellom den lokale fagbevegelsen og Ap sentralt.

Lenge var det slik at nyansatte arbeidere på Hydro fikk beskjed om å melde seg inn i fagforeningen – en fagforening som var kollektivt innmeldt i Arbeiderpartiet.

Aluminiumsverket i Årdal

Dette bildet fra 1948 viser fremstilling av aluminium i elektrolysehallene ved Årdal verk. I gamle dager ble arbeidere ved verket kollektivt innmeldt i Ap.

Foto: Scanpix/ Arkiv / Scanpix

Årdal er et prestisjeprosjekt for Ap som et moderne velferdssamfunn med stor symbolkraft for partiet og deres industrisatsing. Tilliten og lojaliteten til partiet er stor i bygda etter at Ap flere ganger har stilt opp og sikret arbeidsplassene.

Ap-toppene på jevnlig besøk

Dette skjedde sist for fem år siden, da Hydro vedtok å legge ned det såkalte Søderberganlegget.

Statsminister Jens Stoltenberg troppet den gang opp i Årdal med ekstra omstillingsmidler, slik at bygda fikk 200 nye industriarbeidsplasser. Og på 1990-tallet var Gro Harlem Brundtland inne i bildet for å sikre kraftkontrakter.

Jens Stoltenberg i Årdal

Et vanlig syn: En Ap-topp besøker Årdal. Fire av partiets absolutte toppolitikere har på kort tid besøkt bygda.

Foto: Vegar Erstad / NRK

På halvannet år har Ap-toppene Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Raymond Johansen og Trond Giske besøkt bygda. Ikke verst for en kommune på vel 5500 innbyggere. Årdal er selvsagt viktig for hele partiets kredibilitet hos industriarbeidere. En valgmessig nedtur her vil ha en stor negativ symboleffekt for partiet.

– Vår kontakt med partiet har alltid gått via Youngstorget for å få gjennomslag, ikke via fylkespartiledelsen i Sogn og Fjordane, sier Høl.

Partiledelsen i bygda – først og fremst representert via ham og ordfører Arild Ingar Lægreid – har hotline inn til partiledelsen sentralt.

Høl sier at dette også er partiets viktigste kort i valgkampen – nemlig den gode kontakten med partiledelsen og beslutningstakerne i dette landet. Årets valgkampsak er å få Hydro til å sette i gang storsatsning på ny og fremtidsrettet teknologi.

– Vi har en pondus og nettverk som gjør oss mye bedre rusta til å kjempe for bygda, enten det handler om arbeidsplasser eller sykehuslokalisering, sier Høl.

Les også svaret fra Aps partisekretær Raymond Johansen: – Årdal er et ektefødt barn av Arbeiderbevegelsen

– De har ikke sjangs

Hilmar Høl og Bjørn Øvstetun

Leder i Årdal Ap, Hilmar Høl, (til venstre) og leder av Årdal kjemiske forening, Bjørn Øvstetun, er vant til å forholde seg til en ekstremt lojal velgermasse.

Foto: Oddvin Aune, NRK

For opposisjonen kan det bli tunge dager når 16 av 21 seter i kommunestyret tilhører Ap. (De resterende fem er fordelt på Sp (2), Høyre, SV og Frp).

Med et skjevt smil buldrer Bjørn Øvstetun, leder av Årdal kjemiske fagforening og selvsagt Ap-mann, at de andre partiene burde hatt Kongens Fortjenestemedalje for at de holder ut.

– De har ikke sjangs, sier han rett ut.

Flere NRK har snakket med sier at det lokalpolitiske engasjementet er dårlig i bygda. Sånn blir det når ett parti dominerer fullstendig samtidig som det er langt mellom de store kampsakene innad i kommunen.

Årdal er en rik kommune hvor begge tettstedene – Tangen og Øvre – blant annet er tilgodesett med utendørsbasseng, til tross for at bare 13 kilometer skiller dem. Denne politikken går i Årdal under navnet «to av alt». Årdal er en kommune som har sluppet unna de vanskelige politiske prioriteringene.

– Vanskelig å rekruttere

Men det lokale engasjementet lider. Frp og Høyre har slitt med å stille lister til kommunevalget. KrF er utradert. SV har nettopp valgt å legge ned lokalpartiet. Lokallagleder for SV, Kirsti Eklund, sier til Sogn Avis at det er vanskelig å rekruttere folk til partiet med den spesielle situasjonen som er i Årdal.

Selv Arbeiderpartiet har slitt med å fylle lista.

– Jeg må ærlig innrømme at det har vært vanskelig. Spesielt er det vanskelig å få damer til å stille. Mye handler om at det er tidkrevende arbeid og at det går på bekostning av familie, sier Høl.

Fra en lokal kafé kan søstrene Bjørg Heidi Nundal og Monika Larsen berette at de begge stemmer Ap – og at det er noe de har fått inn via teskjea.

Bjørg Heidi Nundal (til venstre) og Monika Larsen

Bjørg Heidi Nundal (til venstre) og Monika Larsen ser ikke andre alternativer enn Ap under årets kommunevalg.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Arv og miljø, sier de.

– Den sosialistiske tankegangen henger godt igjen her. Vi har stort sett vært fornøyd med dem som styrer, og er heldige som bor i en rik kommune, sier Monika Larsen, som har blitt spurt om å stå på liste for Ap, men synes det blir for travelt med familie og små unger i tillegg.

Partiarroganse

Om det går mye tid med på å være lokalpolitiker i Årdal, så skyldes i hvert fall ikke det at kommunestyremøtene spiser opp all fritida. De er nemlig legendarisk korte. Sakene blir som regel vedtatt i Aps representantskap før kommunestyret banker dem igjennom.

– Joda, men møtene var enda raskere før, sier Høl og ler.

– Vi føler at dette har blitt bedre, og at alle partier får sagt sitt. Klimaet har endret seg til det positive – slik at det er mer åpent for andre til å bidra, hevder han.

Journalist Jan Egil Fimreite i Sogn Avis

Journalist Jan Egil Fimreite i Sogn Avis sier at partipisken til tider har vært brutal i Årdal.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Journalist Jan Egil Fimreite på Sogn Avis sitt Årdal-kontor har fulgt hjembygda tett i 30 år, og sier at det er vanskelig for folk utenfra å se hvor sterke Ap er.

– For flere år siden husker jeg at en ung, nyvalgt jente i Arbeiderpartiet ble fysisk dratt rett ned igjen på stolen av en gammel ringrev da hun skulle til å reise seg i kommunestyret og stemme imot sine egne.

Fimreite husker også synet av frustrerte opposisjonspolitikere som ikke ble hørt av den lammende majoriteten under kommunestyremøtene.

– De kunne argumentere til de ble blå i trynet. Men Ap hadde bestemt seg, og slik ble det. De gadd ikke argumentere imot engang. Det kunne nok oppfattes som arrogant, uten at det nødvendigvis var ment sånn.

– Vanskelig å sitte i opposisjon

Alexander Øren Heen (22) sitter i kommunestyret for Senterpartiet, og er en av dem som har kjent på hvordan det føles å tale for døve ører. Han sier at det er vanskelig å sitte i opposisjon mot en så stor overmarkt.

Alexander Øren Heen (Sp)

Alexander Øren Heen (Sp) har den tøffe jobben å være opposisjonspoltiker i Årdal. – Potensialet til å sanke stemmer er stort, sier han.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Det er ikke sunt at et parti er så stort. Vi får ikke den debatten på sakene som vi burde hatt. Stort sett står jo Arbeiderpartiet veldig samla og sakene er avgjort på forhånd. Og det lokale engasjementet er ikke så bra som det burde være.

– Hvorfor gidder du da?

– Vi er jo engasjerte og vil påvirke. Vi håper jo at vi vil klare å øke antall plasser i kommunestyret til valget.

Og rekrutteringen går rett vei, føler han. Den unge årdølen, som også sitter i landsstyret i Senterungdommen, sier at Sp har innkassert seiere i de tre siste skolevalgene. Heen slår fast at de har den beste rekrutteringen i bygda og at de overhodet ikke sliter med å stille liste.

Bråk etter konkurs

Og i år er det ikke gitt at Arbeiderpartiet kan høste elleville tall. Striden om sykehuslokalisering har vært tung for regjeringspartiene på Vestlandet, og i Årdal har det vært misnøye med at avklaringen for Lærdal sjukehus dro ut i langdrag.

– Ap i Årdal vil merke den saken. Enkelte har vært frustrerte og truet med å kaste partibok og æresmedlemskap på grunn av denne saken, sier journalist Fimreite.

I sommer har det også blitt oppstyr etter at dørfabrikken Dooria gikk konkurs. Staten brukte nær 80 millioner kroner på å opprette en dørfabrikk i Årdal for å sikre arbeidsplasser etter at Hydro hadde varslet kutt i produksjonen. Men dørfabrikken hadde ikke livets rett, skulle det vise seg. Frp mener Ap kjøpte seg stemmer, og krever nå granskning.

– Regjeringen har brukt skattebetalernes penger og presset Innovasjon Norge til å subsidiere næringsvirksomhet for at enkelte partier skal ha oppslutning, sa Frp-nestleder Per Sandberg da flausen var et faktum.

Da Stoltenberg besøkte Årdal i mai, ble han møtt med forventninger om at regjeringen må legge til rette for at Hydro investerer mer i Årdal.

Men når vil man få se et maktskifte i Årdal? Fimreite understreker at partiet fortsatt har stor tillit – ikke minst ordfører Lægreid, som har snakket Hydro midt i mot under en tøff omstillingsprosess.

Senterpartiets lokale håp, Alexander Øren Heen, er betinget optimist.

– Kanskje på sikt kan den samla opposisjonen bli på høyde med Ap. Jeg pleier å si at potensialet til å sanke stemmer er aller størst for oss i Årdal.

AKTUELT NÅ