Hopp til innhold

Arbeidsministeren: – Flere vil stå uten jobb neste år

Tallet på arbeidsledige her i landet er høyere nå enn det har vært på ti år. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie frykter at situasjonen blir forverret på nyåret.

Tallet på arbeidsledige her i landet er høyere nå enn det har vært på ti år. Verre kommer det til å bli, varsler Norsk Industri.

SE VIDEO: Norge nærmer seg rekordmange arbeidsledige nå. Ifølge Norsk Industri kommer det til å bli enda verre på nyåret. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier at de tar faresignalene på alvor.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at antallet arbeidsledige er kommet opp i 129.000 personer. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

Verre kommer det til å bli, ifølge Norsk Industri. Flere bedrifter varsler masseoppsigelser på nyåret. Også regjeringens nye arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) regner med at flere vil stå uten jobb neste år.

– Vi frykter fortsatt at det blir noe verre på nyåret, før det vil bli bedre forhåpentligvis i løpet av 2016. Det er faresignaler vi tar på alvor, og vi har fullt trykk for å få løst disse utfordringene, sier hun til NRK.

Leder i Norsk industri Stein Lie-Hansen

INGEN LYS: Vi ser ikke noe lys i enden av tunnelen, før tidligst sent i 2016 og i 2017, sier leder Stein Lier-Hansen i Norsk industri.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Spår arbeidsledighetsrekord

De ferske SSB-tallene er sesongjusterte og viser gjennomsnittet fra september til november. Den høyeste ledigheten etter krigen inntraff under bankkrisen i 1993. På det meste var 135.000 personer uten jobb, noe som utgjorde 6,3 prosent av arbeidsstyrken.

Kort tid etter at SSB la frem tallene onsdag, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri at det vil bli satt ny arbeidsledighetsrekord i Norge i 2016, ifølge VG.

Til NRK sier NHO-toppen at situasjonen vil gå fra vondt til verre på nyåret:

– Det er mange bedrifter som har meldt inn ytterligere nedbemanning i 2016. Vi har ikke eksakte tall, men våre rapporter viser at det dreier seg om atskillige tusen, sier han.

OLJE

NEDGANG: Fallet i oljeprisen har ført til at mange ansatte i oljenæringen mister jobbene sine. Dette bildet er fra et boredekk på Oseberg i 2008.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Viktig med langsiktige tiltak

Lier-Hansens krav til regjeringen, er å øke tiden bedriftene kan permittere ansatte fra dagens 30 uker – til et helt år.

– Slik at bedriftene kan velge å permittere noen flere istedenfor å si dem opp. Dermed kan bedriftene dokumentere kompetanse og kapasitet når de skal konkurrere om nye oppdrag i slutten av neste år, sier han.

Hauglie sier at «permitteringsregelverket slår ulikt ut i ulike samfunn». Hun sier videre at viktig å holde hjulene i gang med kortsiktige tiltak. Blant annet ved å øke antall tiltaksplasser og sørge for jobber innenfor vei og bane.

– Men enda viktigere er de langsiktige tiltakene. Vi må klare å skape varige arbeidsplasser, sier hun.

AKTUELT NÅ