Hopp til innhold

Åpnere om følelser etter 22.juli

Terroren den 22. juli gjorde statsminister Jens Stoltenberg til et åpnere følelsesmenneske. Det forteller statsministeren selv til Fredrik Skavlan. Stoltenberg droppet slottsmiddag til fordel for Skavlan.

Statsminister Jens Stoltenberg hos Skavlan

- Tidligere har jeg bare vist følelser overfor familien. Dette endret seg etter 22.juli, sa Stoltenberg da han gjestet Skavlan

Foto: Jakob Arvola / NRK

Jakob Arvola

Jens Stoltenberg dropper slottsballet i Oslo for å dra til Stockholm denne helgen. Ikke bare for å møte i studio hos Fredrik Skavlan, men også for å holde tale til svenskene: Jens Stoltenberg vil personlig takke svenskene for støtten Norge fikk fra nabolandet etter den 22. juli.

– Mange svensker kom bort til meg på gaten i Oslo, folk sendte hilsner på Facebook, og for første gang i vår historie var det ett minutts stillhet i hele Norden. Dette er uttrykk for et sterkt fellesskap, sier Jens Stoltenberg til Skavlan.

– Det er ikke noe annet folk vi står nærmere enn svenskene, fortsetter Stoltenberg, og forsvarer derfor at han dropper ballet på slottet i Oslo denne helgen.

Ble åpnere

Stoltenberg ble lagt merke til over en hel verden for måten han håndterte krisen i juli på. I fredagens Skavlan forteller han at han plutselig måtte åpne seg følelsesmessig for flere enn sine aller nærmeste. Et helt folk måtte ha trøst.

– Hvordan har hendelsene 22. juli endret deg som leder?

– Jeg er ikke helt sikker på hva det har gjort med meg. Det har gjort mye med meg, det vet jeg, sier Stoltenberg.

Han forteller om hele spekteret av følelser som hendelsene vekket i ham, og de indre reaksjonene hans var sterke. Stoltenberg forteller at å gi uttrykk for slike følelser var noe han tidligere bare delte med sine aller nærmeste.

– Plutselig ble det krevd av meg også i statsministerrollen, sier Stoltenberg til Fredrik Skavlan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg og Fredrik Skavlan

- Budskapet 'Vi er alle AUF'ere' fikk meg til å gråte, forteller Jens Stoltenberg.

Foto: Jakob Arvola / NRK

Begynte å gråte

– Du var på jobb hele tiden. Kan du huske når du fikk pusterom?

– Det første døgnet var jeg bare opptatt av å være statsminister. Jeg holdt taler, besøkte sykehus, tok imot pårørende. Søndag morgen våknet og så en avisartikkel. Der var budskapet "Vi er alle AUF'ere". Da begynte jeg å gråte.

Stoltenberg forteller at han ikke er rammet av mareritt, men han ligger ofte våken og tenker på hendelsene.

– Det kverner, sier Stoltenberg.

Vil ikke kommentere kritikk

Flere forhold knyttet til politiets utrykning, bemanning og håndtering av terrorangrepene har forlengst blitt en del av den offentige debatten. En rekke omstendigheter skal under granskning, deriblant politiets planverk, utstyr og utrykningstid.

Statsministeren vil fortsatt ikke kommentere forhold knyttet til måten terroren ble håndtert.

– Kan du likevel skjønne at folk blir rasende?

– Det kan jeg skjønne, og nettopp derfor er det viktig at vi foretar granskninger.

AKTUELT NÅ