Hopp til innhold

Ap: – Aksjene kan havne hvor som helst

Større fleksibilitet og maktspredning. Slik begrunner Høyre ønsket om å kvitte seg med statlige aksjer for mer enn 45 milliarder kroner. – Selger ut fellesskapets verdier, sier Arbeiderpartiet.

Helga Pedersen

Helga Pedersen og resten av Arbeiderpartiet er skeptiske til at staten skal selge seg ned i Telenor og Kongsberg Gruppen

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Trond Helleland

Trond Helleland (H) forstår ikke hvorfor det skal være problematisk med utenlandske eiere i Telenor og Kongsberg Gruppen så lenge staten beholder avgjørende makt i selskapet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg reagerer sterkt på argumentet om at dette er for å desentralisere makt. Det dere gjør er å selge fellesskapets eierposisjoner til all verdens børser. Det betyr at aksjene kan havne hvor som helst.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen sitter i Politisk kvarter på NRK P2 og rister på hodet. Årsaken er at NRK torsdag offentliggjorde at næringsminister Monica Mæland skal be Stortinget om fullmakt til å redusere statens eierandel i Telenor og Kongsberg Gruppen fra henholdsvis 54 og 50 prosent til 34 prosent.

Verdien på verdireduksjonen er på 46,6 milliarder kroner dersom man legger selskapenes sluttkurs på Oslo Børs torsdag til grunn.

– Sitter fortsatt med avgjørende makt

Der Pedersen rister på hodet, sitter Høyres parlamentariske leder Trond Helleland å nikker.

– Hva er problemet med det? Telenor opererer i hele verden, og det gjør Kongsberg Gruppen også. Dette er bedrifter med ekstrem kompetanse, og staten vil sitte med avgjørende makt knyttet til hovedkvarteret også etter en eventuell reduksjon, sier Helleland.

I tilfellet med disse to bedriftene er det nemlig det som er avgjørende. Hvor hovedkontoret skal ligge.

Staten sorterer selskapene der de har eierandeler inn i fire kategorier som sier noe om hvorfor staten ønsker å eie akkurat disse selskapene. Dette er:

  1. Selskaper med forretningsmessige mål der formålet med eierskapet er bedriftsøkonomisk lønnsomhet, høy verdiskapning og størst mulig avkastning over tid.
  2. Selskaper med forretningsmessige mål og nasjonal forankring av hovedkontorfunksjoner der staten både ønsker størst mulig avkastning over tid, men der man samtidig ønsker at selskapet beholder hovedkontor i Norge.
  3. Selskaper med forretningsmessige mål med andre spesifikt definerte mål som for eksempel at eierskapet sikrer produksjon av betydning for nasjonal sikkerhet eller for å ivareta nasjonal suverenitet.
  4. Selskaper med sektorpolitiske mål som for eksempel Avinor, Norsk Tipping, Statskog, Vinmonopolet og Statsnett.

Både Kongsberggruppen og Telenor tilhører kategori 2.

Mæland: – Tilstrekkelig med 34 prosent

Næringsminister Monica Mæland (H)

Næringsminister Monica Mæland (H) mener det ikke er noe poeng i at staten skal ha eierandeler i selskaper bare for å eie.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Både Helleland og Mæland mener det ikke er noen motsetning mellom å redusere eierandelen til 34 prosent, og å sikre kriteriene for kategori 2. Aksjeposten vil nemlig være tilstrekkelig til å garantere at hovedkvarterene til de to selskapene fortsatt forblir i Norge.

– Jeg opplever at dette kan gi både Telenor og Kongsberg Gruppen muligheter de ikke har i dag. Samtidig mener vi det er viktig at staten fortsetter som eier i disse selskapene. De er store internasjonale selskaper som ligger langt fremme teknologisk, og som har hovedkontor i Norge. Det ønsker vi at de skal fortsette med, men da er det tilstrekkelig å eie 34 prosent, sa Mæland til NRK torsdag.

Og i dag følger altså Helleland opp.

– Vi ønsker ikke at staten skal sitte med så stor makt i disse selskapene som i dag. Det som lanseres her er en mulighet for nedsalg. Det er ikke slik at det skal selges for enhver pris. Dette er viktige selskaper for Norge, men de er ikke så viktige at vi må sitte med over halvparten av aksjene, sier Helleland før han fortsetter:

– Dette er å sikre fleksibilitet for selskapene samtidig som man sikrer at hovedkontorene blir værende på Kongsberg og Snarøya.

LO: –Styrker ikke norsk privat eierskap

LOs nestleder og ansvarlige for næringspolitikk, Hans Christian Gabrielsen, er like lite imponert som Pedersen.

– Dersom regjeringen får med seg flertallet i Stortinget på dette så er dette en trist dag for norsk næringsliv og norsk industri. Dette kommer ikke til å bidra til å styrke norsk privat eierskap, men utenlandske oppkjøpsfond, sier Gabrielsen.

Han sier det er en avgjørende forskjell på å ha mer enn halvparten av aksjene i et selskap, og det å ha 34 prosent.

– Dette kommer til å bety mye for de strategiske veivalgene selskapenes styrer gjør, og derfor er det viktig å ha flertall i styrer som Telenor og Kongsberg Gruppen, sier Gabrielsen.

AKTUELT NÅ