Hopp til innhold

- Det føles mer utrygt enn drapstruslene

– Du er en skam for somaliere, ropte kvinnene som overfalt forfatteren Amal Aden på gata i Oslo sentrum fredag morgen. Hun, som er vant til å motta drapstrusler, synes dette var langt verre.

Amal Aden

Forfatteren under lanseringen av boka «Det skal merkes at de gråter» om likestilling blant somaliere i Norge i 2011. Her, rett i nærheten av Aschehoug forlag, ble hun overfalt fredag.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Den kjente forfatteren Amal Aden var på vei til Aschehoug forlag fredag morgen da hun ble overfalt av to somaliske kvinner. Den ene av dem bar på en tung veske.

– Hun slo vesken i hodet på meg, veldig hardt. Jeg vet ikke hva som var oppi veska, men den var tung, forteller norsksomaliske Aden.

– Brillene mine knuste og det gjorde fryktelig vondt i hodet, sier hun da vi ringer henne hjemme fredag kveld.

Knuste brillene

Alt gikk veldig fort, og hun rakk ikke å reagere mot de to kvinnene.

– Jeg ser veldig, veldig dårlig uten briller. Jeg følte meg helt hjelpeløs og forsøkte å finne brillene mine på bakken, sier hun.

– Vet du hvem kvinnene var?

– Nei, jeg har ikke sett dem før. Men de ropte til meg på somalisk at jeg var en skam for somaliere, sier hun.

– De ropte noe om bøkene mine, og at ungdommer har dratt fra foreldrene sine. Jeg regner med at de mente det var min skyld.

Amal Aden (som er pseudonymet hun bruker) har skrevet en rekke bøker, blant annet om likestilling, om homofili, integrering og det flerkulturelle Norge. Og om det tøffe møtet med Norge da hun kom som gatebarn fra Somalia for 30 år siden og etter hvert havnet på gata i Oslo.

Har trolig hjernerystelse

I 2010 fikk hun Zola-prisen for arbeidet med norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Tidligere i år fikk hun Amnestys menneskerettighetspris.

Nå for tiden jobber hun som forfatter og foredragsholder, og skriver også fast for Dag og Tid.

– Hodet gjør fortsatt veldig vondt, forteller hun.

Hun er kvalm og kaster opp, og legen sier at hun trolig har hjernerystelse og har gitt henne beskjed om å ta det helt med ro. Men før hun dro hjem, gjennomførte hun foredraget hun hadde avtalt å holde på en skole sammen med kollega Aslak Nore. Så kjørte politiet henne hjem.

Amal Aden i Litteraturhuset i Oslo

For to år siden trosset Amal Aden drapstruslene og politiets oppfordring om ikke å delta på et debattmøte om kvinneundertrykking i innvandrermiljøene i Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den mentale påkjenningen ved å bli overfalt på en gate i Oslo der hun til nå har følt seg trygg, synes hun i kveld er verre enn den fysiske skaden.

Har snakket med politiet

– Nå føler jeg meg veldig utrygg, sier hun.

De siste årene har hun levd med drapstrusler fra minoritetsmiljøer. De mottar hun fortsatt.

– Men dette er noe helt annet, det føles verre, sier hun.

Overfallet tror hun var tilfeldig. Ingen visste at hun skulle gå den veien på det tidspunktet, og at hun ville være alene der.

Hun har fortalt politiet hva som skjedde, men har ikke anmeldt overfallet ennå. Det kommer hun til å gjøre.

Men det skjedde så tidlig om morgenene at hun neppe tror det melder seg noen vitner som så overfallet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger