Hopp til innhold

Slutt med papirbrev fra Staten

Fra neste år vil Staten slutte med papirbrev. Alle brev skal i stedet sendes som e-post. – Et svik mot eldre, sier leder i Seniorsaken.

Aasryd på nettrommet til Kampen Omsorgssenter

Fornyingsminister Aasrud besøker Kampen Omsorg som er i forkant elektronisk.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Det er varslet tidligere men neste år skje det; statlige etater og kommunene skal slutte med papirbrev. I dag endrer Stortinget forvaltningsloven etter initiativ fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet. I løpet av 2014 vil en rekke statlige etater kun sende elektronisk post, og innen et par år skal alle brev fra stat og kommune kun komme elektronisk.

– Regjeringen vil gjøre digital post til hovedregel når forvaltningen kommuniserer med innbyggerne. Derfor foreslår vi nå endringer i forvaltningsloven, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

– Diskriminering av verste sort

Video Tore Henning Larsen

Tore Henning Larsen i Seniorsaken mener hovedregelen med digital kommunikasjon med det offentlige er diskriminering.

Foto: NRK

– Dette er et svik mot de eldre og diskriminering av verste sort. Det minner om et statlig overgrep, sier Tore Henning Larsen, leder i Seniorsaken. Han lurer på hvorfor Regjeringen har så hastverk og mener at Staten i praksis fratar eldre råderetten av egen post.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet understreker at det vil bli mulig å reservere seg mot digital postkasse. Men det forutsetter at man selv gjør en aktiv reservering mot digitale brev. I den sammenheng skal det opprettes et eget Reservasjonsregister, ifølge departementet.

– De burde snu det andre veien og sørge for de som ønsker digital postkasse heller må kontakte et slikt register. Det er håpløst dersom en 90-åring må henvende seg til et register for at vedkommende fremdeles skal få post på gamlemåten, sier Larsen.

– Vi må nok finne oss i det

For de som ble født før krigen innebærer den elektroniske hverdagen visse utfordringer. På Kampen Omsorg i Oslo har de eget internettrom men det er lite brukt. Når NRK tar med seg fornyingsminister Rigmor Aasrud til omsorgssenteret er det kun 87 år gamle Trygve Davidsen som bruker rommet.

– Vi må nok finne oss i den fremtiden som ligger foran oss, men det vil være en utfordring for oss eldre å sette seg inn i dette over natten, sier Davidsen når NRK forteller om den heldigitale hverdagen som venter.

På Kampen Omsorg har alle beboerne nettbrett men nettbrettene er ganske små, med liten skrift og lite tilpasset svaksynte eldre, forteller Davidsen. Han mener det er viktig med tilrettelegging av utstyr for den enkelte, særlig i startfasen. Selv er han helt avhengig av datamaskin med stor skrift, da synet er svekket med alderen.

– For tidlig

Borge Rørvik

Borge Rørvik i Pensjonistforbundet mener det er for tidlig å gå heldigitalt.

Foto: Johnny Syvertsen / Pensjonistforbundet

– Det er for tidlig å gjøre all postgang fra Staten digital. Det er fremdeles en altfor stor gruppe som ikke er brukere av datamaskiner, sier leder i Pensjonistforbundet, Borge Rørvik. Det er fremdeles cirka 100.000 innbyggere som ikke har tilgang på en datamaskin, viser beregninger fra Pensjonistforbundet.

– Men det vil bli mulig å reservere seg ved å fortelle Staten at man fremdeles ønsker post på gamlemåten?

Det blir den første hindringen man møter, hvis man ikke har datamaskin og heller ikke er vant med å foreta denne type handlinger, så blir det å reservere seg den første hindringen. Man burde ventet enda noen år før man gjennomfører digital postgang til innbyggerne, mener lederen i Pensjonistforbundet.

En av tre vil ikke ha digital postkasse

Det er Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som får ansvaret for den digitale postkasseløsningen. 64 % av innbyggerne i Norge ønsker å ta i bruk en slik tjeneste, viser en spørreundersøkelse Difi har gjennomført. Men en av tre har ikke lyst på digitale brev.

– Hvert år sender offentlige virksomheter ut mer enn 125 millioner brev. Dette er både arbeidskrevende og dyrt. Forslaget til regelendring er et skritt i retning av en fulldigital og mer kostnadseffektiv forvaltning, sier Rigmor Aasrud.

Heretter blir blant annet skatteoppgjør, resepter, beskjeder fra sykehus og høyskoler elektroniske. Også kommunikasjon fra kommunale etater skal kun sendes til den elektroniske postkassen, dersom ikke innbyggeren har reservert seg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT