Hopp til innhold

Aleneboeren: – Viktig å gi folk mulighet til å komme inn på boligmarkedet

ENSJØ (NRK): For Ingvild som bor alene i Oslo er det svært gledelig at BSU-grensen foreslås økt i det nye statsbudsjettet. – Med det skjerpede kravet til egenkapital, er dette nødvendig for de unge, sier hun.

Ingvild Voksø Eek

BOR ALENE: Ingvild Voksø Eek er ungdomsskolelærer og eier en 70 kvadrats leilighet i Oslo alene. Hun mener regjeringen bør legge til rette for at flere unge kommer seg inn på boligmarkedet.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Aleneboeren Ingvild Voksø Eek:

  • Ingvild Voksø Eek
  • Gjeld: 3 millioner
  • Inntekt brutto: 450.000 kroner i året
  • Eier en treromsleilighet i Oslo
  • Har ikke bil, så kjører kollektivt

Ingvild er lærer på en ungdomsskole i Oslo. Hun bor i en 70 kvadratmeter stor leilighet på Ensjø i Oslo som hun kjøpte ny i 2012.

Mest relevante poster i statsbudsjettet for Ingvild som bor alene, ifølge sjeføkonom Terje Strøm:

  • Terje Strøm, sjeføkonom i Ny analyse

    Sjeføkonom i NyAnalyse Terje Strøm har valgt ut noen punkter han mener vil være av betydning for Ingvild.

    Foto: Studio Vest
    Ny lønnsskatt:
    Siden skatten på arbeid endres, vil det få effekt på to måter: Lavere skatt på arbeidsinntekt, men også lavere gjeldsfradrag når satsen reduseres fra 27 til 25 prosent. For Ingvild betyr det at hun skal skatte 900 kroner mindre i året. Siden hun har høyere lån enn snittgruppen som bor alene, kan et lavere fradrag av gjeldsrenter redusere skattereduksjonen noe.

– Det er alltid fint å få litt mer penger å bruke, men jeg syns jeg heller det er viktig å fokusere på fellesgodene som vi har i samfunnet enn skatteletter. At renta er lav, betyr mer for lommeboka enn små skattekutt.

Slik påvirker statsbudsjettet aleneboeren
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK
  • Kollektivsatsing: Regjeringen foreslår å bevilge 60,2 milliarder kroner til samferdsel for 2016. Det meste går til vei, ikke til kollektiv- og jernbane. Seks av ti kroner går til veiformål – de resterende fire av ti kronene går til jernbane.

– For meg er dette et viktig punkt ettersom jeg ikke har bil. Stort sett bruker jeg sykkel, T-bane eller buss og det fungerer veldig godt. Jeg syns det er synd at det er økt fokus på biler og veier, da det ikke passer helt inn i tanken om et bedre miljø.

Ingvild Voksø Eek kjøpte en treromsleilighet i Oslo for tre millioner i 2012.

OMVISNING: Ingvild har leid ut et av soverommene i leiligheten i to omganger. Nå kan hun bo der alene, ettersom renten er lav.

  • Boligsatsing: Regjeringen foreslår å øke BSU-grensen fra 200.000 til 300.000 kroner.

– Dette er en veldig gledelig nyhet. Jeg er opptatt av at folk skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig, og da må staten bidra til at vi får en fornuftig boligpolitikk.Jeg er for en høyere BSU-grense, særlig fordi de har skjerpet kravet om egenkapital. Jeg sparer selv i BSU, og jeg tok ikke fra kontoen da jeg kjøpte leiligheten. Jeg vil spare så lenge jeg kan (til fylte 34 år red.anm.), og heller legge pengene inn i leiligheten da, for å nyte mest mulig av den gode renten.

  • Skole/kommuneøkonomi: Kommuneøkonomien styrkes med drøyt sju milliarder kroner som bidrar til gode muligheter for god velferd. Her vil regionale forskjeller variere.

– Det er viktig at det satses på skole ettersom det dreier seg om Norges fremtid. Hvis elevene føler at de blir satset på, så blir de også mye mer motivert til å gjennomføre slik at de får en utdanning og etter hvert et yrke.

  • Ingvild Voksø Eek

    FEIL PRIORITERT: Ingvild er glad i å finne på aktiviteter i hverdagen. Derfor er hun ikke for 'moroskatten' som gjør en del kulturtilbud dyrere.

    Foto: Randi Elise Midtskog / NRK
    Moms: Regjeringen foreslår økt moms på tjenester som hotellovernattinger, fotballbilletter, fergebilletter, kinobilletter, fornøyelsesparker, tog- og flyturer og NRK-lisensen.

– Dette syns jeg er veldig dumt. Jeg er glad i å benytte meg av dette i hverdagen, og nå blir det dyrere. Kulturtilbud er viktig for folk i alle aldere og jeg vil mye heller ha rimelige og tilgjengelige kulturtilbud, enn at det kuttes og blir dyrere.

AKTUELT NÅ