Hopp til innhold

Aksjonærer krever korrupsjons-svar fra Telenor

Flere av Telenors aksjonærer ber om mer informasjon om korrupsjonsmistankene i Usbekistan, som er rettet mot delvis Telenor-eide Vimpelcom.

Telenor-sjef Baksaas

Telenor og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er nok en gang i medienes søkelys på grunn av korrupsjonsmistanker mot et delvis Telenoreid selskap.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I går stilte næringsministeren sine spørsmål til Telenor-toppene, men det er flere som vil ha svar på hva som har skjedd i Sentral-Asia.

Monica Mæland sa seg fornøyd med svarene, da hun kom ut fra et halvannet time langt møte med Telenors konsernsjef og styreleder i går.

– Basert på den informasjonen jeg har fått nå, så har jeg tillit til at Telenor, i sitt eierskap i Vimpelcom, har fulgt reglene til nulltoleranse for korrupsjon, sa næringsministereren.

Men Telenor har mange aksjonærer. Folketrygdfondet eier nesten fem prosent av Telenor, og er med det nest største eier etter Nærings- og fiskeridepartementet.

– Ønsker en bred gjennomgang

Folketrygdfondet fikk onsdag ettermiddag en redegjørelse om saken av Telenors styreleder og konsernsjef.

Olaug Svarva, adm dir i Folketrygdfondet

- Det er viktig at Telenor gir en samlet gjennomgang av saken til alle aksjonærene, sier Folketrygdfondets sjef Olaug Svarva.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Men det vi ønsker er at man får en bred og enhetlig gjennomgang fra Telenor som kan offentliggjøres til hele markedet, slik at man blir kjent med saken og får vite hva som er faktum, hva som er gjort, hva som er status i saken og om prosessen videre, sier Svarva til NRK.

Hun sier at Folketrygdfondets inntrykk er at saken tas på høyeste alvor i Telenor.

– Slik vi oppfatter det får ikke Telenor som minoritetsaksjonær i Vimpelcom i tilstrekkelig grad utøvd eiermakt og innflytelse i Vimpelcom, men det fritar dem naturligvis ikke fra ansvaret, sier hun.

– Vil be om møte med Telenor

Det samme gjør KLP, Norges største livsforsikringsselskap. De har investert mye i den norske telekjempen.

– Det er naturlig at når det foreligger ny informasjon vil vi be om en oppfølging. Akkurat nå driver vi med en informasjons- og faktakartlegging i lys av det nye som har skjedd, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.

KLP er nummer ni på lista over de største eierne i Telenor, og vil nå be om et møte med selskapet.

– Ja, det er det naturlig at vi gjør i slike saker. Tett dialog med selskapet er viktig for å si at dette ser vi alvorlig på, sier Bergan.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, som er mistenkt for å ha betalt ut inntil 600 millioner kroner til datteren av Usbekistans enerådende president. Hensikten skal ha vært å få tilgang på telelisenser i landet.

Vimpelcom ble i sin tid grunnlagt i Moskva, men har i dag hovedkontor i Amsterdam.

AKTUELT NÅ