Hopp til innhold

Aftenposten: Yara betalte millioner i bestikkelser

Det norske gjødselfirmaet Yara skal ha betalt millioner til russiske direktører for å sikre seg gjødsel.

Yara-hovedkvarteret

Yara-hovedkvarteret

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I gjennomgangen av dokumentene knyttet til lekkasjene fra Mossack Fonseca har Aftenposten avdekket at Yara har betalt 2,6 millioner dollar til to salgsdirektører i en av Yaras russiske råvareleverandører.

Beløpene skal ha blitt betalt i perioden mellom 2004 og 2009 og skal ha blitt gjort for å kjøpe millioner av tonn med fosforgjødsel til langt under markedspris fra råleverandøren Eurochem.

Pengene skal ha blitt betalt fra to av Yaras datterselskaper til postordreselskaper i Karibia som skal ha vært kontrollert av de to salgsdirektørene i Eurochem.

Lar seg ikke intervjue

Aftenposten skriver at de har vært i kontakt med Yara, men at selskapet ikke vil la seg intervjue med den begrunnelse at «dette ikke er ny informasjon».

Yara skriver i en pressemelding i kveld at «Yara har hele tiden vært opptatt av full åpenhet og samarbeid med Økokrim. Det var Yara selv som varslet Økokrim og igangsatte en ekstern granskning i 2011. Økokrim fikk tilgang til alt materiale hos Yara, og funnene i Økokrims etterforskning stemmer godt overens med funnene i Yaras granskning».

– Opplysningene om uakseptable utbetalinger fra Balderton til EuroChem fremkom av regnskapsmateriale Økokrim beslagla og som de senere oversendte Yara. Informasjonen ble bekreftet i Yaras egen granskning av det samme materialet. Funnene i vår granskning ble igjen overlevert Økokrim. Dette skjedde i 2012, skriver Yara.

Dømt for korrupsjon

Ifølge avisen er betalingen til de to russiske direktørene ikke en del av saken der Yara fikk 295 millioner kroner i forelegg av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland.

Yara erkjente i den sammenheng bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Blant annet ble 5 millioner dollar lovet til sønnen til oljeministeren i Libya. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse og fire tidligere Yara-ledere fikk i juli i fjor dommer på mellom to og tre års fengsel for korrupsjon.

Lot være å etterforske

Marianne Djupesland

Førstestatsadvokat hos Økokrim, Marianne Djupesland.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix

Økokrim bekrefter overfor NRK at de har kjent til utbetalingen til Eurochem siden etterforskningen av Yara i 2011.

– Dette var opplysninger som lå i det regnskapsmaterialet Økokrim beslagla i Sveits, som også Yara og deres granskere gikk igjennom. Dette er ikke nye opplysninger for oss, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland.

– Hvorfor etterforsket ikke Økokrim disse utbetalingene også?

– Det er ikke nødvendigvis naturlig for norsk politi å etterforske saker hvis det ikke er nok knytninger til Norge. Det har noe med norsk straffelovs virkeområde å gjøre. Økokrim avgrenset derfor saken, svarer hun.

– Kan vi slå fast at utbetalingene var bestikkelser?

– Kommisjonsutbetalinger kan skjule en bestikkelse, men ikke nødvendigvis. Det vil i så fall kreve en etterforskning for å kartlegge om det kan regnes som en strafferettslig bestikkelse.

AKTUELT NÅ