Hopp til innhold

Advarer 800 norske sjefer om digitale trusler og dataspionasje

De tre norske etterretnings- og sikkerhetstjenestene kurser i dag og i morgen over 800 norske bedriftsledere om hva som truer Norge og norske interesser, og hvordan hver og en kan beskytte samfunnet mot sabotasje og datakriminalitet.

Tirsdag og onsdag avholdes Norges største sikkerhetskonferanse i Oslo sentrum. Konferansen samler i år over 700 besøkende og har fokus på datasikkerhet.

Annette Tjaberg, som er assisterende sjef i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), pekte på at angrepene mot Norge og norske interesser blir stadig mer målrettede og avanserte.

Annette Tjaberg

Annette Tjaberg i NSM sier angrepene mot Norge blir stadig mer avanserte og målrettede.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Et vellykket dataangrep mot kritisk infrastruktur som strømnettet eller vannforsyning kan fort få store konsekvenser for samfunnet, sa Tjaberg.

Hun oppfordret til bedre sikkerhetssjekk av personer som håndterer kritisk infrastruktur og til kontroll med underleverandører hvor det kan være dårlig sikring.

I fjor håndterte NSM 88 alvorlige dataangrep. Det mest alvorlige var et målrettet e-postangrep mot olje- og energisektoren.

– Dette er trolig bare toppen av isfjellet, sa Tjaberg.

Rekorddeltakelse

Over 800 ledere fra næringsliv og offentlig forvaltning deltar på den to dager lange Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo for å lære mer om hvordan de kan beskytte seg mot terror, sabotasje og datainnbrudd. På programmet står blant annet falske basestasjoner, sikkerhet i skyen og ny teknologi.

Sikkerhetskonferansen 2015 logo

Sikkerhetskonferansen 2015 har fokus på digitale trusler.

Foto: MSN

NSM ønsker at ledere skal bli mer bevisste på de truslene som kommer via de elektroniske dingsene vi omgir oss med i hverdagen, og hvem som lurer i bakgrunnen. Målet er å redusere sårbarheten i samfunnet.

I går sa etterretningssjef Kjell Grandhagen at Russland og Kina spionerer aktivt og stadig oftere på norske bedrifter. Både han, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og NSM har bedt norske bedriftsledere og norsk offentlig forvaltning være mer våkne.

Fremmede makter

NSM-sjef Kjetil Nilsen sier at fremmede makter gjennom dataangrep som ikke blir oppdaget, kan installere skadevare som ligger latent og kan utløses i en krisesituasjon.

Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier Russland er særlig interessert i energisektoren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Men oppsporing av hvem som faktisk står bak, kan være vanskelig, påpekte PST-sjef Bjørnland.

– Slike angrep kan være maskert slik at det kan se ut som om andre land står bak, sa hun.

Men hun sa at mistanken likevel går i retning av Russland og Kina siden dette er land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Russlands økte aggresjon og Putins vilje til å handle, bekymrer også E-tjenesten.

Kjell Grandhagen

Kjetil Grandhagen er sjef for den norske etterretningstjenesten.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg fikk kaffen i halsen da Putin sa at han var villig til å bruke atomvåpen da han annekterte Krim i fjor, sa Grandhagen

Sikkerhetsbevisste terrorister

Panelet fikk også spørsmål om sikkerhetshull og bakdører i kinesisk elektronikk, om mektige kommersielle selskaper som ønsker å beskytte sine kunders data, og om trusselen fra droner.

Kjetil Nilsen i NSM

NSM-sjef Kjetil Nilsen sier terroristene ofte er de mest sikkerhetsbevisste og at det gjør det vanskelig å avdekke terror.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nilsen pekte på at veldig mange flere er opptatt av sikkerhet nå.

Det er noe bra som er kommet ut av Snowden-lekkasjene. Men samtidig er også de med onde hensikter blitt mer bevisste. Dette er et stort dilemma, sa Nilsen.

Han fikk støtte fra Bjørnland:

– Etterretningen her er veldig vanskelig fordi mange av dem som står bak angrepene kommuniserer kryptert, sa Bjørnland, og varslet at PST ønsker hjemmel for å knekke slik kryptering.

Varslet sikkerhetsøvelse

Konferansen ble åpnet av justisminister Anders Anundsen som fremhevet viktigheten av at private og offentlige myndigheter må samarbeide for å bedre informasjonssikkerheten i samfunnet. Han pekte også på det ansvaret hver enkelt virksomhet har.

Anders Anundsen under Sikkerhetskonferansen 2015

Justisminister Anders Anundsen (Frp) varslet en nasjonal sikkerhetsøvelse i 2016.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Anundsen sa at svikt i sikkerheten kan få svært alvorlige konsekvenser om det for eksempel blir brudd på kritisk infrastruktur og tjenestetilbud i samfunnet.

– Det er lett å komme i bakevja når datainnbruddet har skjedd, men det er også viktig å vite at man med helt enkle midler kan bidra til å redusere samfunnets sårbarhet i forkant, sa han, og roste de fremmøtte for å ville lære mer.

Anundsen varslet at det skal arrangeres en stor nasjonal sikkerhetsøvelse i 2016, hvor respons og samarbeid skal testes.

Utover dagen og onsdag er det en serie ulike foredrag og seminarer som alle fokuserer på hvordan trusselbildet er endret og hvordan dette bør følges opp ute på arbeidsplassene.

Her er hele programmet: Sikkerhetskonferansen 2015

Her kan du følge hele konferansen på NSM nettsider.

LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ