Hopp til innhold

Aaser: – Telenor er utsatt for kampanjer

Tidligere styreleder Svein Aaser i Telenor sier en kvinne var med helt til sluttrunden når Telenor skulle finne ny konsernsjef. Han sier dekningen av Telenor er preget av personlige og politiske agendaer.

styreleder Svein Aaser i Telenor

Tidligere styreleder Svein Aaser skriver i en kronikki DN at en kvinne var med i sluttrunden når Telenor skulle finne ny konsernsjef.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I en kronikk i Dagens Næringsliv i kveld skriver Aaser at debatten om Telenor preges av personlige og politiske agendaer.

Selskapet har den siste tiden høstet mye kritikk for både håndteringen av VimpelCom-saken og fordi VG tirsdag hadde en sak der de slo fast at tre sentrale Telenor-kvinner ikke engang har vært involvert i prosessen.

I kronikken skriver han blant annet:

«La meg likevel, for ordens skyld, gjenta at vi hadde med oss i sluttrunden begge kjønn, fra utland og innland. En kvinnelig kandidat, som jeg selv hadde insistert på at måtte vurderes, ble intervjuet i fellesmøte med rekrutteringsbyrå og styreutvalg. Vedkommende fikk tilbakemelding fra både headhunter og meg som styreleder om hvorfor hun ikke ble valgt. Kombinasjonen av internasjonal erfaring og selskapserfaring var førende for at Sigve Brekke ble valgt som konsernsjef.»

Aaser fikk sparken av Mæland

Næringsminister Monica Mæland
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tidligere i år har Telenor vært i hardt vær i forbindelse med korrupsjonsmistanker rundt VimpelCom som Telenor har eierinteresser i.

I vår var Telenor innkalt til høring på Stortinget om saken. Konklusjonen ble kritikk av selskapet for manglende innsats mot korrupsjon i VimpelCom.

I høst sluttet Jon Fredrik Baksaas som konsernsjef i Telenor. I et intervju med DN innrømmet Baksaas at han ikke hadde fortalt alt han visste i høringen på Stortinget.

Les også: Økokrim: – Telenor fortalte ikke alt

Dermed avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Svein Aaser som styreleder i Telenor.

Nå har også Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget bestemt at de skal ha ny høring om Telenors rolle i denne saken.

Også VimpelCom-saken blir omtalt i kronikken til Aaser.

«Fikk vesentlig informasjon for videre etterforskning»

Om dette skriver han blant annet:

«Alle er kjent med at Telenor har betydelige verdier bundet i sitt eierskap i Vimpelcom. Ingen har større interesse av at det selskapet drives ryddig, forsvarlig og lovlig enn Telenor. Derfor må også Telenor støtte opp under den etterforskning som nå pågår. Det var Telenor som – før min tid – sørget for at Vimpelcom ble organisert slik at etterforskningen av dette selskapet nå skjer i Sveits, Nederland og USA; og ikke i Russland.

Da jeg var styreleder i Telenor, fikk styret fortrolig informasjon vi mente var vesentlig for den videre etterforskning av Vimpelcom. Denne er til dels fått fra og dels delt med etterforskende myndigheter. Etter avtale med rette vedkommende myndighet ble noe slik informasjon bragt til vår største eier, som sa seg villig til å motta den i fortrolighet. Selskapet har imidlertid ikke kunnet kontrollere hva som deretter har skjedd med denne informasjonen.»

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Aaser både på hjemstedsadresse og på telefon gjentatte ganger tirsdag uten å lykkes.

AKTUELT NÅ