Hopp til innhold

–Vi forventer at vedtaket følges opp

Røde Kors vil ikke at en diskusjon om økonomi skal hindre at 8.000 flere syriske kvoteflyktninger får komme til Norge.

En flyktning fra Syria bærer et lite barn over det ødelagte grensegjerdet mot Tyrkia, 14. juni 2015

HUMANITÆR KATASTROFE: En flyktning fra Syria bærer et lite barn over det ødelagte grensegjerdet mot Tyrkia, 14. juni 2015

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Svein Mollekleiv, president i Røde Kors

ØKONOMI: Svein Mollekleiv ser at flere kommuner ønsker finansiell bistand.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Etter at Stortinget bestemte seg for å ta inn 8.000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria før sommeren, ba barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne (Frp) norske kommuner melde fra om hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot.

Av 333 kommuner som har svart er 234 av dem er positive, men samtidig kommer mange med forbehold. 35 kommuner skriver at de kan ta imot flere flyktninger hvis staten tar hele regningen. Men andre ord en fullfinansiering.

– Må ha en ramme

– Hva som er fullfinansiering er et åpent spørsmål. Kommunene som lykkes godt med integrering og får dem raskt ut i arbeid, har få kostnader. Kommunene som lykkes dårlig og får flere på sosialhjelp i mange år, får stor utgifter. Det er viktig å ta lærdom av kommunene som lykkes bra, mener Nikolai Astrup (H).

Astrup hevder det dermed blir vanskelig å snakke om en fullfinansiering, i og med at noen kommuner bruker mye mer enn andre.

– Vi er nødt til å ha en ramme, som vi allerede har. Alle vet at det koster penger å integrere og derfor har Stortinget sagt at vi vil bevilge 50 millioner kroner ekstra i 2015 for å bistå kommunene som tar imot flere flyktninger.

Humanitær katastrofe

Nikolai Astrup

- STOR FORSKJELLER: Nikolai Astrup mener det blir vanskelig å snakke om en fullfinansiering.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

I Røde Kors forventes det at vedtaket i Stortinget følges opp og ikke stopper opp på grunn av økonomiske humper i veien.

– Vi ser at kommuner ønsker finansiell bistand til å klare å gjøre integreringen på en faglig god og forsvarlig måte. Det avgjørende er at Stortingets vedtak følges opp og at ikke en diskusjon om økonomi får det til å stoppe opp, slik at de ikke oppnår det alle faktisk vil, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Han har vært i Syria flere ganger og kommet tett på lidelsene i den største humanitære katastrofen siden 2. verdenskrig, hvis vi ser på antall berørte.

– Vi forventer at man sørger for å følge opp det vedtaket som Stortinget har fattet.

– Astrup, kan det blir aktuelt å tvinge norske kommuner til å ta imot flyktninger de selv mener de ikke har råd til?

– Vi har et system basert på frivillig bosetting, men vi er nødt til å ha en dugnad for å få bosatt flere syriske flyktninger, svarer Astrup.

AKTUELT NÅ