Hopp til innhold

– Må være på tå hev fra Rogaland til Nordland

Ekstremt tørre forhold gjør at brannfaren nå er stor langs hele den norske vestkysten, advarer Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

Brann Frøya

Lyngbrannen på Frøya i Sør-Trøndelag har svidd av store områder. Dette bildet ble tatt onsdag kveld. Brannmannskapene hadde da ikke kontroll over flammene.

Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix

– Det er ekstremt tørt helt fra Rogaland og i hvert fall opp til grensen til Nordland. Det er grunn til å være på tå hev langs hele vestkysten, sier avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen.

Rundt 700 mennesker er evakuert etter brannen som herjer på Frøya i Sør-Trøndelag. Brannmannskapene hadde i morgentimene torsdag ennå ikke kontroll over flammene.

Brannen på Frøya startet bare halvannet døgn etter en voldsom brann i Flatanger i Nord-Trøndelag, som etterlot et helt lokalsamfunn i aske.

Bare halvannen uke er gått siden storbrannen i Lærdal.

I alle tilfellene har slukkearbeidet bydd på store utfordringer.

– Ekstremt tørt i bakken

Brann i Flatanger

Mange i Flatanger mistet hjemmene sine etter at brannen herjet.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er ekstremt tørt i bakken, ikke bare på toppen, men også nedover i jordlagene. I tillegg har vi vært plaget med mye vind, noe som har gjort det vanskelig å slukke brannene, sier Pedersen.

Det er nå barmark fra Stavanger og helt opp mot Narvik. Meteorologisk institutt har sendt ut såkalt OBS-varsel, som er noe de sender ut når det er fare.

I varselet heter det at det i områder med mye barmark i både Nord-Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag er meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare. I Nordland betegnes brannfaren som stor.

– Skogbrannfare er egentlig forbeholdt vår og sommer, det er uvanlig at det er så mye barmark i januar, sier vakthavende meteorolog Steinar Skare til NRK.no.

– At det er så tørt, gjør at det lettere kan begynne å brenne. Når det i tillegg er mye vind, blusser brannen raskere opp og sprer seg lettere. Vinden guffer opp brannen og tilfører veldig mye oksygen på kort tid.

I går ble det klart at det nå er totalforbud mot å gjøre opp åpen ild og tenne bål langs store deler av kysten.

Uvanlig

Det har vært en uvanlig lang periode uten nedbør, og det er uvanlig store områder som ikke har hatt nedbør på en stund.

Faktisk er det flere steder i landet hvor det ikke har kommet en dråpe nedbør i januar.

Ifølge Skare er det for flere områder ingen nedbørsbedring i sikte de nærmeste dagene.

– Fra Sunnmøre og nordover ser jeg ikke noe nedbør de neste ti døgnene, så der vil de fortsatt slite med tørre områder, sier han.

Sør for Sunnmøre nedover mot Rogaland er det varslet noe nedbør i løpet av helgen.

Skogbrannfare i Norge

De røde feltene på kartet viser områdene med barmark, hvor brannfaren er størst.

Foto: Lene Sæter / Grafikk

AKTUELT NÅ