Hopp til innhold

«Mange gråter seg i søvn fordi presset er så stort»

Bloggeren Sara Sofie Haukås (15) kjenner stadig flere som sliter psykisk fordi de føler de må være perfekte. I dag ber Verdensdagen for psykisk helse oss om å kaste masken vi bærer i sosiale medier.

Bloggeren Sara Sofie Haukås

HANDLER OM «LIKES»: – Jeg vil egentlig ikke at barna mine skal behøve å vokse opp under det presset vi opplever på sosiale medier, der alt handler om å være bedre enn andre, sier bloggeren Sara Sofie Haukås (15).

Foto: Privat

Et feilfritt ansikt. En perfekt kropp. Flat mage.

Det møter ungdom på sosiale medier hver eneste dag. Og det skaper et press som gjør at mange unge gråter seg i søvn, sier bloggeren Sara Sofie Haukås (15).

I et mye lest innlegg på bloggen hennes Happii tar hun et oppgjør med at alt i dagens samfunn handler om å være like bra eller bedre enn andre, få flest mulig «likes» og sammenligne seg med modeller på glansede forsider.

Sara Sofie Haukås

TAR ET OPPGJØR: Sara Sofie Haukås på bloggen.

Foto: Skjermdump

– Jeg kjenner flere og flere som er deprimerte, har anoreksia eller skader seg selv. Hver dag ser vi bilder av perfekte mennesker på sosiale medier som skaper et press, sier Haukås.

Føler de ikke strekker til

«Kast masken» er årets tema for Verdensdagen for psykisk helse, som arrangeres i dag.

Målet er å få flere til å være åpne om hvordan man har det innerst inne, i en tid der sosiale medier flommer over av bilder av trente kropper, eksotiske ferier, lekre måltider og søte barn.

– Vi får tilbakemeldinger fra ungdom og voksne som føler at de ikke strekker til i møtet med disse bildene. Nye undersøkelser viser at vi blir nedstemt og lei oss av å konstant se andres «lykke». Det kan føre til depresjon, sier prosjektleder Rikke Philippi i Verdensdagen.

– Burde vi slutte med å legge ut skrytebilder fra våre egne liv?

– Vi skal ha lov til å være stolte når vi får til noe, men det finnes en gylden middelvei. Du må tørre å snakke om det også når du ikke har det bra. Frykten er at sosiale medier gjør den terskelen høyere.

Fører til selvskading

Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS) sier at mange ungdommer kan bruke timesvis på å sammenligne hvor mange «likes» de selv får i sosiale medier sammenlignet med andre.

– For ungdom er det kanskje ekstra vanskelig å forstå at det folk legger ut bare er én del av livet. At selvskading blant unge har økt, tror jeg kan handle om det samfunnet vi har skapt, der kravet er å være mest mulig perfekt, sier daglig leder Lena-Maria Haugerud i LFSS.

Forfatteren og journalisten Jacob Arvola fikk takkemeldinger fra ungdommer da han skrev et blogginnlegg om at han var voksen, men slett ikke lykkelig.

Tør ikke å bli sett når de spiser

Sara Sofie Haukås er bekymret for hvor samfunnet skal ende opp.

– Foreldrene mine var ikke på Facebook og Instagram da de var unge og fikk ikke det samme presset om å være perfekt. Jeg syns det er trist når venner dropper lunsj fordi de skammer seg over at de spiser, eller gråter seg i søvn fordi presset er så stort.

– Bør voksne og unge slutte å poste lykkelige bilder på sosiale medier?

– Det går an å finne en middelvei. På bloggen min viser jeg begge sider av livet mitt, for å ikke fremstå som perfekt.

AKTUELT NÅ