Hopp til innhold

«Al Qaida-nordmannen»: – Vold har ikke noe med islam å gjøre

Da nordmannen (33) som er utpekt som terrorklar Al Qaida-rekrutt ble intervjuet av NRK i 2008, avviste han kontant at vold har noe med islam å gjøre.

Nordmannen som mistenkes for å ha fått terroropptrening i Jemen, har i et intervju med NRK uttalt at vold ikke har noe med islam å gjøre.

SE REPORTASJE: NRK møtte den 33 år gamle nordmannen i Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum i november 2008. Nå jaktes han av etterretningstjenester i hele Europa.

Da NRKs reporter møtte den da 29 år gamle nordmannen i Rabita-moskeen i Oslo vinteren 2008, hadde daværende PST-sjef Jørn Holme akkurat gått ut og advart mot terrorverving av norske ungdommer.

De han omtalte som «eldre, manipulerende, ekstreme islamister» forsøkte ifølge sjefen for sikkerhetspolitiet å verve norsk ungdom til terrorangrep i utlandet.

Nordmannen, som ifølge europeiske sikkerhetstjenester nå selv er rekruttert og opptrent av islamistiske terrorister i Jemen, reagerte under intervjuet negativt på koblingen mellom islam og terror. Han avviste at religionen han to uker tidligere hadde konvertert til avler vold i seg selv.

  • Les en fullstendig utskrift av intervjuet her eller HØR hele intervjuet her:

    Reporter Eva Marie Strand.

Bestemte seg i Tunisia

– Jeg tenker at det er enda et ledd i rekken av propaganda mot islam. Jeg har aldri møtt noen muslimer som de har portrettert i media på den måten. Hvis det fins voldelige muslimer, så er de voldelige, ferdig med det. Det har ikke noe med islam å gjøre. Det er voldelige mennesker. Og hvis en nordmann begår et mord så sier man ikke at en fundamentalistisk protestant begikk et mord, for eksempel. Så hvorfor gjør de det mot islam, sa han.

NRK.no har lyttet gjennom hele råstoffet fra radiointervjuet fra 2008, samme året som han reiste til Jemen. Kilder sier til Dagbladet at han var der i over ett år, før han reiste til Jemen igjen i november i år. Tjenestemenn fra tre ulike europeiske sikkerhetstjenester skal ha bekreftet overfor nyhetsbyrået AP at mannen er «operativ», noe som betyr at mannen har gjennomført treningen gitt av Al Qaida i Jemen og nå venter på et oppdrag.

Det var det store eksenstielle spørsmålet om meningen med livet som satt nordmannen på sporet av islam. Da NRK møtte ham vinteren 2008 hadde han nylig vært i Tunisia, der han tok den endelige beslutningen om å konvertere. Dette ble fullbyrdet to uker før intervjuet. Da kuttet han ut alkohol og den venstreradikale vennegjengen, og begynte å be fem ganger om dagen.

– Det var en gang i livet hvor alt egentlig bare stoppet opp, hvor man lurer på hva i all verden skal man bruke livet til? Er det kun materielle goder som er hensikten med livet? Så begynte jeg å søke i bøker som gikk på filosofi, og leste mye filosofi. Og etter jeg følte meg litt ferdig med de store filosofene gikk jeg automatisk over på islam og begynte å studere det. Det har jeg vel lest om aktivt de to siste årene, tenker jeg. Så siste halvåret var det jeg begynte aktivt å tenke på å konvertere, sier han i intervjuet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo

SISTE BOSTED: På denne adressen i Oslo var nordmannen sist registrert før han dro til Jemen for å få terroropptrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Angriper mediene

Han avviser videre at han har gått på koranskole eller at veien til et liv som troende muslim innebar mange formaliteter. Det handlet i bunn og grunn om å lese seg opp og legge fordommene til side, sier den nå angivelig aspirerende terroristen.

– Jeg gjorde akkurat det jeg sa nå: Leste og leste og leste og prøvde å se ting for det de er, de løgnene som er i media, se de for det de er. Og så... Gå din egen vei, bare les. Les alt. Men hvis du leser Koranen, så finner du frem uansett.

Bakgrunnen for intervjuet i 2008 var utviklingen der stadig flere unge nordmen konverterer til islam. En utvikling Vestens forvrengte bilde av islam, spesielt mediene, måtte ta skylden for, mente han.

– Det er flere og flere som leter etter sannheten, og nå tror jeg flere begynner å forstå at de har blitt løyet til veldig mye om islam, iallefall i 50 år, her i Vesten, og når man begynner å grave litt dypere enn det du hører gjennom mainstream media, som er hvertfall VG og Dagbladet og TV 2, og til en viss grad NRK også syns jeg, tror jeg man finner en annen sannhet enn hva de prøver å få oss til å tenke. Som er veldig ferdigprogrammert, stort sett.

Selv visste han minimalt om islam før Al Qaida kapret fire fly og styrtet to av dem rett inn i tvillingtårnene i New York.

– Jeg tror de fleste i vesten har den oppfatning av islam, om at 11. september er liksom kanonen for vår informasjon om islam. Jeg hadde ikke hørt noe særlig om islam før 11. september, og en av grunnene til det var jo at når jeg gikk på skolen i det norske skolesystemet lærte vi om kristendom, istedenfor kanskje lære om alle religionene, så vi har en forståelse av hva alle religionene er, så fokuserte vi kun på kristendom. Og det er en av grunnene til at folk begynner å våkne, tror jeg.

– Var det et alternativ for deg å bli personlig kristen istedenfor muslim, eller var det et valg noen gang, spør reporteren.

– Nei, jeg har vært ateist hele livet. Kristendom har aldri appellert noe særlig til meg. Utgangspunktet for kristendommen er at du er skyldig fra det minuttet du er født. Du lider for Adams fall. Og det blir et veldig feil utgangspunkt for en religion.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Al Qaida i Jemen

OPPTRENING: Europeiske sikkerhetsmyndigheter mener ifølge AP at nordmannen har fått terroropptrening av al-Qaida her i Jemen.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Avviste at han forandret seg

Den tidligere barnehageassistenten avviser i intervjuet fra 2008 at livet hadde endret seg nevneverdig i løpet av de to første ukene som muslim. Utover bønn fem ganger daglig og nulltoleranse for alkohol og andre rusmidler, nevner han røykekutt som den største utfordringen.

Fra familien, som han forteller er ateister, var tilbakemeldingene ifølge ham selv bare positive. Men flere venner av mannen NRK.no har snakket med de siste dagene, sier at han trakk seg mer og mer tilbake etter å ha bekjent seg til islam.

Etter at han konverterte giftet han seg med en muslimsk kvinne, som ifølge venner ikke ga uttrykk for radikale holdninger.

– Å ikke drikke alkohol passet meg veldig bra. Og ikke bruke narkotika. Så det er en veldig ren livsstil. Men det har ikke forandret meg noe særlig, sier nordmannen i intervjuet.

Ytre endringer, som å spare til skjegg, hadde han ikke planer om i 2008.

– Nei, jeg har dårlige gener. Nei, jeg gjør ikke det, svarte han.

Og avviser at han har planer om å gå tilbake til livet slik det var.

– Jeg har aldri vært så sikker på en ting i mitt liv. Det er irreversibelt.

Flere terroreksperter NRK har snakket med forteller at vestlige konvertitter er «attraktive» rekrutter for islamistiske terroristorganisasjoner som Al Qaida. Men terrorforsker Brynjar Lia advarer mot å sette likhetstegn mellom å konvertere til islam og det å følge en ekstrem, islamistisk ideologi.

Den norske konvertitten og angivelige Al Qaida-rekrutten som nå jaktes på av etterretningstjenestene i flere land er helt klart et særtilfelle, mener Lia.

– 1000 norske konvertitter

– Islamkjennere har antydet at det er rundt 1000 norske konvertitter. Av disse igjen er det svært få som har en dragning mot militant islamisme, sa han til NRK.no fredag.

Ifølge Lia er det ulike årsaker til at enkelte personer som konverterer til islam, radikaliseres og trekkes inn i ekstremistiske miljøer.

– De ideologiske motivasjonene er gjerne en blanding av religiøs overbevisning, voldsfascinasjon, interesse for konspirasjonsteorier eller et ønske om å gjøre opprør mot det bestående.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier radikale grupperinger kan utnytte at konvertitter har et svakt nettverk og lite kunnskap om islam. Han er i sluttfasen av en omfattende studie av radikaliseringsprosessene til unge, ekstremistiske muslimer i Nord-Amerika og Europa.

– Jo mindre du vet om islam, jo mer sårbar er du overfor radikale krefter. All forskning fra intervjuer i Europa, viser at kunnskap om islam gjør individer sterkere til å stå imot disse kreftene.

AKTUELT NÅ