Hopp til innhold

– Vi kunne ingen ting

Mange unge leietakere vet ikke hva slags rettigheter de har når de inngår kontrakt, mener Forbrukerrådet. Marie Brudevold (25) skulle ønske hun visste mer da hun leide sin første leilighet.

Marie Brudevold

ERFARING: Marie Brudevold opplevde å komme i konflikt med utleier. I ettertid skulle hun ønske at hun hadde lest seg mer opp hva man skal gjøre på visning og før man skriver under kontrakt.

Foto: PRIVAT

Martin Skaug Halsos, Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet

Martin Skaug Halsos, Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Foto: Kjell HÃ¥kon K. Larsen / Forbrukerrådet

– Vi kunne ingen verdens ting. Dette var vår første leilighet, og jeg er nok ganske naiv. Vi burde nok vært mer aggressive og stått mer på krava, sier Marie Brudevold til NRK.

25-åringen fra Fredrikstad er blant dem som har opplevd å havne i konflikt med utleier da hun flyttet til Oslo for å studere.

For ifølge Forbrukerrådet er det svært mange, spesielt unge, som tror de må gå med på urimelige krav. Spørsmålet om utleie kommer på andreplass av de rundt hundre spørsmålene de får i året.

– Folk tror at de må godta at leien plutselig dobles, at de må betale for ny varmtvannsbereder og at utleier kan låse seg inn når som helst. Det er ikke riktig, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til NRK.

Så langt i år har Forbrukerrådet fått 2325 henvendelser om husleie. I 2014 fikk de 2494 henvendelser.

– Burde stått mer på krava

Brudevold har i ett år bodd i leiligheten sammen med en venninne, og flytter ut om én uke. Hun skulle ønske hun visste mer om hva hun skulle se etter på visning og rettighetene hun hadde som leietaker før hun og venninne inngikk leiekontrakten.

Studentene endte blant annet med en månedlig leie på 1000 kroner mer enn hva Brudevold mener ble avtalt på visning, fordi venninnen ikke var klar over dette da hun skrev under kontrakten.

Der stod det nemlig en ny og høyere pris, ifølge Brudevold.

– Vi lærte helt klart at det er viktig å snakke sammen, og være tydelig på hva man har blitt enige med utleier om så det ikke dukker opp noen overraskelser i kontrakten. Dette ble en dyr erfaring, sier Brudevold, som først omtalte saken på bloggen sin.

– I tråd med loven

Da jentene inngikk avtalen med utleier godtok de også en treårskontrakt med kun retten til å si opp mellom 1. og 20 mai. Hvis ikke bandt de seg til ett år til.

Ifølge Forbrukerrådet er dette et eksempel på kontraktbetingelser i gråsonen.

– Det vanlige er å ha en tidsbestemt avtale på tre år med en tre måneders oppsigelsestid for leier. Jeg synes dette høres ut som en underlig måte å gjøre det på, sier Halsos.

Utleier Oslo Eiendom Invest mener de har handlet i tråd med loven.

– Her har vi loven på vår side. Vi har heller ikke mottatt noen reklamasjon om feil i kontrakten. Vi har i midlertid vært i diskusjon med leietaker om avslutningsdato på kontrakten, sier styreleder Odd Kåre Markegård.

AKTUELT NÅ