Hopp til innhold

– Vi kan ikke bli færre, mener leder i kriserammede Longyearbyen

LONGYEARBYEN (NRK): – Vi er nødt til å ha det innbyggertallet vi har nå for å lykkes med den utviklingen som vi ser for oss og har startet med i Longyearbyen, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen til NRK.

Christin Kristoffersen (Ap)

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen mener at Norge er i en unik posisjon til å lede utviklingen i Arktis. Trass krisetid våger hun å håpe på en lysende fremtid for Longyearbyen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Det er krisestemning i isødet etter at kullprisene stupte og hjørnestensbedriften Store Norske sa opp rundt 100 medarbeidere i vinter.

Lokalbefolkningen frykter at gruveselskapet skal gå konkurs og at det sårbare lokalsamfunnet med 2100 innbyggere skal bli rammet av flere oppsigelser.

Store ringvirkninger

Ringvirkningene vil i så fall bli store.

– Vi tror at mange andre virksomheter da vil forsvinne, sier forsker Steinar Johansen i Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

Vegskilt ved Svalbard lufthavn

Longyearbyens fremtid kan gå i flere retninger, men lokalbefolkningen håper at gruveselskapet Store Norske overlever krisen slik at samfunnet kan bestå.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Skeptikerne ser for seg en nedadgående spiral der strømprisene øker, der hus står tomme, der flyselskapene legger ned avgangene til øya, og der det kun er liv og røre i de lyse månedene.

Lokalstyrelederen tror ikke at det vil skje.

På offensiven

– Det vil bli et kunstig oppretthold samfunn, noe som ikke er ønskelig, og da vil Norge gå glipp av sjansen til å være en pådriver for kunnskaps- og teknologibasert utvikling i Arktis, sier Kristoffersen.

Lokale aktører satser sterkt for fremtiden, ikke minst med havneutvikling. Gruveselskapet er motoren de trenger, også dersom annen industri skal overta for eksporten av kull.

– Et ja til Store Norske er et ledd i å sikre den utviklingen som allerede er kommet godt i gang, sier Kristoffersen.

Oppløftende

Lokalpolitiker og hovedtillitsvalgt i Store Norske, Arild Olsen mener det er tverrpolitisk støtte til å hjelpe gruveselskapet.

Arild Olsen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske våger å tro at selskapet vil få den økonomiske støtten det trenger for å komme seg over kneika. Næringsdepartementet vurderer å legge frem søknaden om et lån på 450 millioner kroner for Stortinget.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Det er positive signaler. Man ber jo ikke om å bli subsidiert men om finansiering i en mellomperiode, sier Olsen, og utdyper at selskapet er på god vei med restruktureringen.

– Skal klare det

Dersom kullprisene ikke fortsetter å stupe, så vil alle få pengene tilbake, mener han.

– Det ligger i langtidsprognosene fremover at vi skal ha et høyere volum med færre ansatte. Det er bare en sak vi må få til, og det ser ut som om vi skal klare det, sier Olsen.

Også Kristoffersen mener at det er stor nok politisk vilje til å innvilge et lån, dersom omstillingsplanen erklæres bærekraftig og legges frem for Stortinget.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger