Hopp til innhold

– Vi jobber med å endre loven

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget vil endre loven slik at kreftpasienter som Finn Alsos skal slippe å måtte betale for livsforlengende kreftmedisin som legen anbefaler ham å bruke.

Finn Alsos

Finn Alsos har fått beskjed om at han selv må betale livsforlengende kreftmedisin legen anbefaler ham å bruke. Årsak: Det offentlige mener medisinen koster mer enn den smaker.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Kari Kjønaas Kjos

Kari Kjønaas Kjos (Frp) sier regjeringen kommer med en gjennomgang av legemiddelhåndtering på alle nivåer.

Foto: Fremskrittspartiet

Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, sier det er innenfor loven når leger anbefaler behandling med medikamenter som er godkjente i Norge men som ikke dekkes av det offentlige.

– Det er derfor vi må endre loven hvis vi vil ha det annerledes, og vi ønsker å ha det annerledes. Det jobber vi med nå, sier Kjønaas Kjos til NRK.

Hun peker på at regjeringen allerede er i gang med en legemiddelmelding som skal komme innen utgangen av 2015 der blant annet denne problemstillingen skal behandles.

– Målet er at systemet blir bedre enn det nåværende, for dette er ikke bra nok i dag, sier Kjønaas Kjos.

Må betale egen kreftmedisin

NRK forteller i dag om kreftsyke Finn Alsos som har fått beskjed om at han selv må betale livsforlengende kreftmedisin som legen anbefaler ham å bruke.

Beslutningsforum for nye metoder, et råd der direktørene i helseforetakene sitter, hadde bestemt at medisinen Alsos brukte ikke var kostnadseffektivt nok til at det offentlige skulle ta regningen. Det til tross for at medikamentet betales av det offentlige i både Sverige og Danmark.

Samtidig fikk han beskjed om dersom han ønsket å fortsette å bruke legens anbefalte medisin, måtte han ta regningen selv.

– Har penger til å teste ut nye medisiner

Vi er et rikt land og det er dyrt å utvikle nye medisiner. Har vi ikke en moralsk forpliktelse til å bruke nye medisiner til tross for at disse er dyre?

– Utviklingen krever at man tar i bruk nye medisiner, vi har økonomi til å teste ut nye medisiner og det skal vi være med på. Jeg synes jeg har støtt på flere saker der kost/nytte-analysen ikke er som den skal være, sier Kjønaas Kjos.

– Vi sitter blant annet med noen personer som ikke kjenner pasienten og som skal avgjøre hva de mener er kvalitativt liv når det kommer til forlengende behandling. Det mener jeg er en feil tilnærming. Pasienten må få større avgjørelse over hva de anser å være kvalitativt godt liv for dem selv, sier Kjønaas Kjos.

Helsedepartementet har ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger