Hopp til innhold

– Vi er dobbeltmoralske alle sammen

Høyre har tidligere ment at det er dobbeltmoralsk å trekke oljefondet ut av kullselskaper samtidig som man fortsetter kulldriften på Svalbard. Nå gjør de likevel det samme selv.

Svein Flåtten og Hans Olav Syversen i studio dagen etter at alle på Stortinget ble enige om at Oljefondet ikke skal investeres i kull.

KrFs Hans Olav Syversen (til venstre) og Høyres Svein Flåtten diskuterer oljefondet og kullselskaper i Politisk kvarter. Programleder Bjørn Myklebust.

Flere miljøorganisasjoner jubler etter at alle partiene på Stortinget i går ble enige om å trekke oljefondet ut av kullselskaper.

Forslaget har blitt fremmet tidligere uten å få flertall, men etter at Arbeiderpartiet gikk ut av regjering har de snudd i saken. Likevel gikk de inn for å opprettholde kulldriften på Svalbard, noe som fikk Høyres næringspolitiske talsmann, Gunnar Gundersen, til å kalle Arbeiderpartiet for dobbeltmoralske.

Nå har altså også Høyre snudd i saken.

Er dere dobbeltmoralske alle sammen nå da?

– Det kan sees på den måten, og da er vi dobbeltmoralske alle sammen for alle støtter opp om akkurat det, innrømmer finanspolitisk talsperson i Høyre, Svein Flåtten, til Politisk kvarter.

– Men det har andre årsaker, nemlig at man vil bevare samfunnet på Svalbard. Med den internasjonale situasjonen vi er i nå, tror jeg akkurat det er viktigere enn noen gang. Likevel, ser man isolert på kull skal man alltid gå varsomt frem.

– Ikke et klimapolitisk verktøy

Høyre har tidligere sagt at det er uheldig å bruke oljefondet som klimapolitisk verktøy. Flåtten holder likevel fast på at gårsdagens enighet ikke strider med deres tidligere synspunkter.

– Nei. Det vi sa ja til i går, det var ikke at dette skal være et klimapolitisk verktøy. Vi ga et veikart til regjeringen.

Miljøorganisasjoner feirer kull-seier

Det er ikke hver dag miljøorganisasjonene stiller med kake til politikerne. Men WWF, Greenpeace og Framtiden i våre hender belønnet politikerne i Finanskomiteen med kake etter vedtaket om at oljefondet skal trekke seg ut av kullselskaper.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

– Hva skjedde med Høyres argument om at mindre miljøbevisste eiere kommer til å selge seg inn i stedet dersom Norge selger seg ut?

– Den risikoen er alltid der, men det vi nå har vedtatt er egentlig ikke noe nytt og noe regjeringa hele tiden har gjort. Investeringene i kull faller hele tiden. Det er fordi det ikke bare en klimarisiko, men det er betydelig finansiell risiko.

– Historisk

– For ansvarlig forvaltning av oljefondet vil jeg vil si dette er historisk, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen.

Han mener vedtaket står seg, og vil ikke gå med på at de har måttet strekke seg langt for å få med regjeringspartiene.

– Nei, jeg kan ikke si at dette er et uthulet vedtak. Det er en veldig sterk målsetting, men vi følger jo de prosedyrene vi vanligvis gjør. Stortinget setter målsettingen og så skal regjeringen sørge for at dette blir operabelt.

Syversen sier de i diskusjonen ikke vurderte hvor mange selskaper 30 prosent-vedtaket vil gjelde.

– Vi har ikke sett på hvor mange selskaper som blir rammet, det er noe av det viktigste i dette. Poenget er at uttrekket vi snakker om skal skje hvis selskapene ikke endrer adferd. Da håper jeg at de skjønner at de må de, og da har vi oppnådd noe konkret.

AKTUELT NÅ