Hopp til innhold

– Vi ble behandlet som dyr

Tre flyktningsentre på Sicilia i Italia stenges etter at beboere meldte ifra om forhold som var verre enn på smuglerbåtene i Middelhavet.

En flyktningebåt i Middelhavet med flere hundre mennesker.

DÅRLIGE FORHOLD: En båt med flere hundre flyktninger like før de reddes av den italienske kystvakten i mai. Båtflyktningene lever ofte under svært dårlige forhold med mangel på mat, vann og med dårlige sanitære forhold.

Foto: - / Afp

Det var 19 år gamle Wurry Jallow fra Libya som meldte i fra til myndighetene. Han opplevde at han ble behandlet som et dyr på et av sentrene, skriver the Telegraph.

Ifølge 19-åringen ble han og flere andre flyktninger tvunget til å leve i rom betegnet som en «svinesti», og måtte sove på illeluktende madrasser med opptil syv andre. Han forteller også at de fikk så lite mat at det knapt var nok til å leve av.

Etter å undersøkt flere sentre stenger myndighetene i Trapani nå tre sentrene i Partanna, sørvest på øya. Ifølge myndighetene ble ikke helse- og sikkerhetsstandardene overholdt.

– Trodde jeg hadde sett alt

De tre sentrene er drevet av en frivillighetsorganisasjon med base i Trapani, og mottar rundt 700 pund, rundt 9000 norske kroner, av staten per flyktning. Sentrene fungerer som alternative asylmottakene mens flyktningene venter på å få asyl andre steder, og huser rundt 80 flyktninger.

– Jeg trodde jeg hadde sett alt da jeg gikk ombord på en båt fra Libya til Palermo for et år siden, men dette stedet er ikke i nærheten en gang, sier Jallow til La Repubblica.

19-åringen har skrevet dagbok om alt som har skjedd på senteret.

Alle eiendommene er nå beslaglagt av italienske myndigheter mens etterforskningen pågår. Direktøren av organisasjonen etterforskes for misbruk.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten på de rundt 30 flyktningsentrene i Trapani er sprengt, og lokalsamfunn på Sicilia er i ferd med å bryte sammen fordi de ikke får nok hjelp til å takle den store strømmen av båtflyktninger, ifølge hjelpeorganisasjonen Caritas.

Rundt 170 000 båtflyktninger kom til Italia i fjor, og over 200 000 flyktninger er ventet i år. I juni hadde over 50 000 mennesker ankommet Italia båtveien over Middelhavet.

Italia og Hellas satte i juni ned foten fordi pågangen ble for stor. Det førte til at EU-landene etter en opphetet diskusjon ble enige om å ta imot 40.000 flyktninger fra de to landene.

AKTUELT NÅ