Hopp til innhold

Kristin Halvorsen mislikte Stoltenbergs kamerat-sms-er

Kristin Halvorsen mener at statsminister Jens Stoltenberg hadde altfor tett kontakt med sin gode venn, DNB-sjef Rune Bjerke, da regjeringen håndterte finanskrisen.

Jens Stoltenberg og Rune Bjerke

Statsminister Jens Stoltenberg og konsernsjef Rune Bjerke i DnB blir begge omtalt som «uprofesjonelle» av tidligere finansminister Kristin Halvorsen. Her er de to vennene avbildet sammen etter årstalen i Norges Bank i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kristin Halvorsen

Daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) likte ikke den tette sms-kontakten mellom statsminister Jens Stoltenberg og DNB-sjef Rune Bjerke.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Da regjeringen i 2008 jobbet på spreng for å redde bankene fra finanskrisen, var det særlig én bank som hadde direktekanal for å formidle sine behov til landets ledelse.

DNBs direktør Rune Bjerke hadde direkte sms-kontakt med sin gamle AUF-venn og forlover – statsminister Jens Stoltenberg. Bjerke snakket også flere ganger direkte på telefon med statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Skal ikke ringe gamle venner

I sin selvbiografiske bok «Gjennomslag», beskriver daværende finansminister Kristin Halvorsen kontakten mellom Bjerke og Statsministerens kontor (SMK) som uryddig og uprofesjonell.

– Vi hadde en krisesituasjon, og det var snakk om store verdier og interesser. Da må alt være formelt riktig, og da skal man ikke ringe gamle venner på SMK. Det var uprofesjonelt av Bjerke, og det var uprofesjonelt av SMK at han ikke ble sendt rett i retur til oss, sier Halvorsen i boka.

«Jeg er klar for å snakke med deg»

Dagen før bankpakkene ble lagt fram, skriver Stoltenberg denne meldingen til sin venne Rune Bjerke: «Hei Rune. Det er veldig bra at du har kontakt med karl eirik. Fortsett med det. Hvis du vil er jeg klar for å snakke med deg direkte. Ring i så fall på dette tlf nummeret. Ring gjerne før kl. 17.30. Går i møte da. Ha en god helg.»

I svaret skriver Bjerke «Volum, 3 år og en stø og beroligende statement er det som er viktigst nå! Lykke til, Rune.»

Det er akkurat slik bankpakka viser seg å være utformet, men Halvorsen hevder i boka at krisepakka var bestemt lenge før sms-ene mellom Bjerke og statsministeren.

Ap ville framheve Stoltenberg

I boka kommer det fram at Halvorsen også følte at Stoltenberg og hans folk tråkket i hennes bed da Lehman Brothers gikk konkurs og krisen var et faktum.

Da storbanken veltet var Stoltenberg på tur i regnskogen i Amazonas. Da han kom hjem ble det veldig viktig for SMK å vise at Stoltenberg hadde full kontroll, ifølge Halvorsen.

«Det ble veldig mange rådslagninger. De inviterte næringsliv og arbeidslivsorganisasjoner. Det var nyttig, men for oss ble det også et ekstra stressmoment. Dette var folk vi hadde ganske mye kontakt med fra før. Vi var jo hands on», skriver Halvorsen.

Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg

Som finansminister opplevde Kristin Halvorsen at Jens Stoltenberg og Ap prøvde å ta æren for hvordan finansdepartementet håndterte finanskrisen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Karl Erik-Schjøtt Pedersen ved Statsministerens kontor om uttalelsene i boken.

– Statsministeren og Finansministeren hadde er nært og godt samarbeid under håndteringen av finanskrisen. Resultatene av regjeringens håndtering av finanskrisen viser også dette, skriver politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer i en e-post til NRK.no.

AKTUELT NÅ