Hopp til innhold

– Umulig å vite at IS-medlemskap var ulovlig

OSLO TINGRETT (NRK): Den terrortiltalte 30-åringen forteller at han selv valgte å bli medlem av IS da gruppen het ISIL, men hevder han bare ville hjelpe sivilbefolkningen.

Rettstegning Syria-rettssak

30-åringen innrømmer at han var medlem av IS, på den tiden kjent som ISIL.

Foto: Rettstegning: Esther Maria Bjørneboe

Den norsksomaliske tobarnsfaren er tiltalt for å ha sluttet seg til IS og deltatt i væpnet konflikt i Syria.

Da han holdt sin forklaring i Oslo tingrett tirsdag, begynte han med å forklare at han dro til Syria i 2012. Han forteller at han ville hjelpe opprørerne mot regimet til president Bashar al-Assad, og at han møtte en tyrkisk kontaktperson i byen Binnish i Idlib-provinsen.

– Vi rykket ut og fikk båret ut sivile, kjørte dem til sykehus og drev militært arbeid. På den tiden fantes det ikke noe som het IS. Jeg snakket ikke arabisk, og forsto heller ikke ideologien, forteller han.

På den tiden det var ingen krig eller konflikt blant opprørerne. Man hjalp hverandre og besøkte hverandre, sier 30-åringen.

– På bakken har man ikke anelse om hvem som står på FNs terrorliste. Det er begrenset med media og informasjon. Det er en ganske hektisk og kaotisk hverdag hvor det skjer mye og det er mange sivile som trenger hjelp, sier han.

Terrorsiktede nordmenn med Bastian Vasquez i Syria

30-åringen poserer sammen med blant andre Bastian Vasquez på en landevei i Syria.

– Umulig å vite om paragraf 147 d

Han forteller at han selv valgte å bli medlem av gruppen som da kalte seg ISIL, blant annet fordi den var godt organisert.

– Det som var annerledes med dem var at de hadde ganske stor oppslutning blant befolkningen. De var veldig rettferdige mot folk. ga dem gratis gass, olje, mat og medisin. De var som regel de første på stedet når en bombe smalt. Jeg tok min egen beslutning om å bli medlem av gruppa, sier han.

30-åringen fastholder at det var umulig å vite at det var ulovlig å være medlem av gruppa.

– I Syria er det veldig kaotisk hverdag. Er det ikke bombing fra fly, er det artilleri. Det stopper aldri. Jeg var ikke oppdatert på hva som foregikk politisk, jeg visste ikke at det kom en paragraf 147 d i Norge.

– Jeg trodde ikke jeg gjorde noe straffbart, det kommer ikke akkurat en SMS på mobilen fra IS om at det har kommet en ny paragraf i Norge. Det var umulig for meg å vite det, sier han.

Forsvarer Fredrik Schøne Brodwall sier hans klient har hjulpet det syriske folk mot Bashar al-Assad

VIDEO: - Har hjulpet sivilbefolkningen i Syria.

– Har ikke horn i panna

30-åringen sier videre at IS ikke bare består av krigere, men at de også har humanitære arbeidere og IT-eksperter.

– At man er medlem betyr ikke bare at man har horn i panna og hoggtenner og skriker og slåss, sier han.

Han hevder han likevel valgte å reise hjem da det oppsto interne konflikter mellom opprørsgruppene.

– Folk ble bortført og drept. Det ble mer en intern maktkamp enn en kamp mot Assad. Jeg hadde ingen intensjon om å reise tilbake, sier han.

Aktor Jan Glent sa i sin innledning at påtalemyndigheten mener 30-åringen og den medtiltalte 28-åringen hadde fått tillatelse til å reise til Norge mot at de forpliktet seg til å returnere til Syria.

30-åringen erkjenner at han unnlot å fortelle at han var medlem i IS i de to første avhørene, og kaller det en naturlig forsvarsmekanisme. Han innrømmer også å ha båret våpen på reiser innad i Syria.

Jan Glent og Fredrik Schøne Brodwall

Fredrik Schøne Brodwall (til høyre) forsvarer den terrortiltalte 30-åringen. Aktor Jan Glent til venstre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

AKTUELT NÅ