Hopp til innhold

– Tre statlige selskaper utfordrer Stortingets vedtak om korrupsjon

Martin Kolberg (Ap) mener det er alvorlig at tre av Norges mest profilerte selskaper der staten er største eier kan knyttes til korrupsjon eller mistanker om dette.

Martin Kolberg leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Martin Kolberg (Ap) og resten av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil ha svar om Statoil og Hydro.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er den eneste komiteen på Stortinget som kan ta opp saker på eget initiativ.

Den muligheten har komiteleder Martin Kolberg og resten av komiteen tenkt til å bruke.

– Det vi opplever nå er at tre statlige selskaper nå er i randen av å utfordre Stortingets vedtak om nullkorrupsjon. Det handler om Telenor og Vimpelcom, det handler om Statoil og Angola, og det handler om Hydro og Tadsjikistan. sier Kolberg til NRK.

Nå har kontroll- og konstitusjonskomiteen sendt brev til både næringsminister Monica Mæland (H) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp). De har ansvaret for statens eierskap i henholdsvis Hydro og Statoil.

Vil ha svar om Tadsjikistan og Angola

Brevet til Mæland omhandler Hydros kontrakt i Tadsjikistan, og Kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker blant annet grundig redegjørelse om:

  • avtalen Hydro har inngått med Talco Management Limited (TML).
  • opplysninger om TMLs skjulte eiere.
  • bekymringer flere internasjonale organisasjoner og instititusjoner har hatt om at presidenten i Tadsjikistan beriker seg på transaksjoner i smelteverket i landet.

Ifølge Dagens Næringsliv fikk Tadsjikistan 152. plass av 175 på listen over verdens mest korrupte land av Transparency International. De har også skrevet at antikorrupsjonssenteret U4 mener korrupsjonen i landet blant annet knytter seg til aluminiumsindustrien, og at Verdensbanken har reagert på et høyt korrupsjonsnivå i landet.

Brevet til Tord Lien omhandler Statoils kontrakt i Angola. Saken handler blant annet om utbetalinger av 420 millioner kroner til et forskningssenter der Statoil selv sier i brev til departementet at de er usikre på hvor det har blitt av pengene.

Det til tross fortsatte Statoil å betale.

I brevet til Tord Lien stiller kontroll- og konstitusjonskomiteen følgende spørsmål:

«På hvilken (...) måte vil statsråden sørge for at Stortingets vedtak om antikorrupsjon blir fulgt opp?»

Varsler ny Telenor-høring

Den tredje saken Kolberg refererer til er Telenors eierskap i Vimpelcom.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har tidligere blitt bedt av Riksadvokaten om å utsette en eventuell ny høring om Telenor og Vimpelcom. Samtidig har Telenor hyret inn Deloitte til å granske hvordan Telenor har fulgt opp eget eierskap i Vimpelcom.

– Den rapporten får vi i begynnelsen av april. Vi avventer den, men så vil vi initiere en høring ganske snart etter dette, sier Kolberg.

Han legger til at Riksadvokaten har gitt grønt lys for en slik høring i komiteen.

– Dette er tre selskaper som har sitt rapportansvar overfor sin hovedeier som er staten. Det er styrene i disse selskapene som har ansvaret, men det er statens ansvar å sørge for at Stortingets pålegg om nullkorrupsjon blir fulgt. Så får vi gå gjennom dette og se om forvaltningen har vært aktpågivende nok på dette området, sier Kolberg.

AKTUELT NÅ