Hopp til innhold

– Tar ikke høyde for humanitære forhold og sikkerhetssituasjonen

Afghanistan-ekspert Elisabeth Eide sier at angrepene skjer både målrettet og tilfeldig i Afghanistan nå. – Å returnere folk til slike forhold og streng vinterkulde, er ille med tanke på de humanitære konsekvensene, sier hun.

Rahimi-familien i Kabul

ASYLBARNA: Dette bildet er fra en av de få gangene de lengeværende asylbarna Fatema (11), Nasir Ahmad (8) og Mohammad Amin (15) er utenfor hjemmet i Kabul. 15-åringen befinner seg nå i et lukket flyktningmottak i Hellas etter et mislykket rømningsforsøk.

Foto: Sverre Hjelleset / Privat

Fredag kveld forteller NRK om en barnefamilie som flyktet fra Taliban i Afghanistan til Norge, og som etter drøye fire år i Ål i Hallingdal ble tvangsutsendt til Kabul. De lever nå i skjul på 15 kvadratmeter i Kabul, og eksplosjoner utenfor hjemmet er en del av hverdagen.

I Utlendingsnemndas (UNE) vedtak ble det konkludert med at Rahimi-familien ble vernet mot retur til deres hjemsted i provinsen Uruzgan. Det skyldes den generelle sikkerhetssituasjonen der.

Derfor ble familien henvist til internflukt til Kabul, da dette ble ansett som et «trygt, tilgjengelig og ikke urimelig alternativ».

Elisabeth Eide byline

MANGELFULL VURDERING: Afghanistan-ekspert Elisabeth Eide mener at risikovurderingen i Afghanistan ikke er god nok.

Elisabeth Eide er forfatter og professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har skrevet flere bøker om Afghanistan og kjenner området svært godt. Hun mener at norske myndigheters risikovurdering i Afghanistan ikke tar tilstrekkelig høyde for humanitære forhold og sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet.

– Det er anerkjent internasjonalt at 2014 er det blodigste året i nyere afghansk historie. Regjeringen i Afghanistan har interesse av å late som de har kontroll over sikkerheten i landet, men nå advarer selv de om farlige forhold. Det er ganske talende i seg selv, og burde være et signal norsk myndigheter tar på største alvor, sier Eide til NRK.

Fatema Rahimi

TVANGSRETURNERT: Fatema (11) og familien bodde fire år og fire måneder på Ål i Buskerud. I fjor ble det lengeværende asylbarnet returnert til Kabul sammen med familien. Nå ber Fatema om hjelp til å komme tilbake. Video: Sverre Hjelleset.

– Returforholdene var gode nok i Kabul

Sammen med foreldrene Mohammad Hassan Rahimi og Masooma Rahimi ble Fatema (11) og hennes to søsken Nasir Ahmad (8) og Mohammad Amin (15) tvangsutsendt 20. januar 2014.

Familiens forsvarer Jostein Løken mener at avslaget på asylsøknaden er ugyldig. Han mener UNE har basert seg på gale opplysninger i vurderingen av søknaden, og at både avslaget og tvangsreturen bryter med FNs høykommissær for flyktninger.

Seksjonssjef i UNE, Ingunn Halle, skriver fredag i en e-post til NRK at saken står for retten, og at de derfor ikke har noen kommentarer til kritikken fra Rahimi-familiens forsvarer.

– Det er Justisdepartementet som vurderer alle forhold knyttet til returavtalen. Dersom UNE mente det var fare for familien, ville familien ha fått bli i Norge, skriver Halle.

Fredag ettermiddag kom Justisdepartementet med en ny instruks som sier at barnefamilier bare skal henvises til internflukt i Afghanistan dersom de har nettverk og ressurser til å etablere seg i området.

– Angrepene skjer både målrettet og tilfeldig nå

Eide synes virker som det er en politisk konsensus om å få ut så mange afghanske asylsøkere som mulig. Hun har besøkt Afghanistan mange ganger de siste 17 årene, og understreker at sikkerhetssituasjonen har vært stadig dårligere siden 2005.

– Hver gang jeg reiser til Afghanistan, ser jeg at folk er mer preget av frykt. Taliban har trappet opp sin virksomhet etter den gradvise militære nedtrappingen i landet, og angrepene skjer både målrettet og tilfeldig nå. Å returnere folk til slike forhold og streng vinterkulde, er ille med tanke på de humanitære konsekvensene, sier Eide.

Familien Rahimi i Kabul

KUMMERLIGE BOFORHOLD: Rahimi-familien bor i et 15 kvadratmeters garasjelignende hjem. Uten vann og toalett, og med sporadisk strøm.

Foto: Sverre Hjelleset / Privat

AKTUELT NÅ