Hopp til innhold

– Stort marked for vestlige gisler i Syria

– Det er et stort marked for vestlige gisler i Syria, der målet for kidnapperne er å motta løsepenger. Å reise i området der den bortførte nordmannen befant seg er ekstremt risikofylt, sier forfatter og journalist Kjetil Stormark.

Kjetil Stormark og gissel

Onsdag bekreftet regjeringen at en nordmann har vært bortført i Syria siden januar i år. Mannen heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, og studerte statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Kjetil Stormark 22. juli

Forfatter og journalist Kjetil Stormark sier utviklingen av saken avhenger av blant annet hvilken IS-fraksjon som holder gisselet fanget.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Onsdag kveld bekreftet statsminister Erna Solberg at en nordmann er bortført i Syria, og at alt tyder på at det er terrorgruppen IS som står bak. Mannen skal ha blitt kidnappet i januar, trolig av en annen opprørsgruppe, for deretter å bli solgt til IS.

Mannen er i førtiårene, og heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.

– Han oppgir på sosiale medier at målet med reisen var å skrive masteroppgave i statsvitenskap, men om det faktisk var tilfelle er uvisst, sier Stormark.

NTNU opplyser overfor NRK at Grimsgaard-Ofstad var student ved universitetet fram til før sommeren, og har vært innom studier i statsvitenskap, men ikke fullført en grad. Han var også innom et masteremne, men ikke som masterstudent. Ifølge universitetet var han ikke i Syria i regi av NTNU.

Lars Gule om hvordan mannen kan ha blitt kidnappet.

Terrorforsker Lars Gule forklarer hvordan mannen kan ha blitt tatt som gissel.

Viste stor interesse for Syria

– Hans profiler på sosiale medier tyder på at mannen er svært interessert i det som foregår i Syria. Han har i 2014 lagt ut et stort antall lenker til saker som omhandler konflikten, og reiste en stund langs grensen til Tyrkia, trolig i et forsøk på å komme seg inn i Syria, sier terrorforsker Lars Gule til NRK.

Ifølge Erna Solberg har norske myndigheter vært kjent med situasjonen i lang tid. I går ble kidnappingen offentlig kjent etter at den ekstremistiske gruppen har lagt ut bilder av nordmannen iført gult fengselsantrekk. En kineser er også bortført av samme gruppe.

– At IS legger ut denne offentliggjøringen er ikke et godt tegn. Det tyder på at forhandlingene med norske myndigheter har gått i stå. Målet nå er nok heller å appellere til andre som kan starte kronerulling, kanskje først og fremst familien til gisselet, sier Gule.

Kan bli hjulpet av løsepenger

Lars Gule

Førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo, Lars Gule, forsker på ekstremisme, og tror forhandlingene mellom IS og den norske regjeringen har gått i stå.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Norge betaler ikke løsepenger, sa Solberg onsdag.

Å betale løsepenger for mannen er forbudt, da det bidrar til å finansiere terror, men ifølge både Gule og Stormark hender det at myndighetene går til det skrittet likevel.

– Vestlige regjeringer kan ikke formelt gå ut å si at de betaler ut løsepenger, men i virkeligheten er myndighetene ofte litt mer fleksible og det hender at dette blir gjort i skjul, fordekt som bistandsmidler, for eksempel, sier Stormark.

– Til og med amerikanerne vet vi har betalt ut løsepenger i visse tilfeller, sier Gule.

Uvisst framtid

IS består av mange ulike fraksjoner, og det er uklart hvem som holder gisselet fanget.

– Hvordan dette utvikler seg avhenger av mange ting, blant annet hvem som leder gruppen som holder gisselet fanget, og hva deres motiv er, sier Stormark.

Ifølge Gule er det viktig at forhandlingene fortsetter. Slikt arbeid blir gjerne utført av forhandlingseksperter fra andre land som har inngående kjennskap til den aktuelle gruppen.

– Alt tyder på at forhandlingene er inne i en kritisk fase. Det er naturligvis umulig å forutsi hvordan dette kommer til å ende, sier Gule.

AKTUELT NÅ