Hopp til innhold

– Slik opplever nordmenn mobbing på arbeidsplassen

Uthenging, forfølging, press, offentlig «gapestokk» er bare noen av måtene nordmenn forteller om mobbing på arbeidsplassen når de letter hjertet til Arbeidslivstelefonen.

Stor pågang på Hjelpetelefonen

Aslaug Timland Dale i Arbeidslivstelefonen i Mental Helse forteller at 55 prosent av dem som ringer inn til dem tar opp problemer rundt trakassering og mobbing på arbeidsplassen.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Hver dag får ansatte ved Arbeidslivstelefonen i Mental Helse henvendelser fra både kvinner og menn som vil ta opp problemstillinger ved arbeidsplassen. 55 prosent av dem som ringer inn gjør det på grunn av trakassering eller mobbing.

– De forteller om at de er uthengt av kollegaer, forfulgt av ledere, presset ut av arbeidslivet eller kritisert og kjeftet på av leder i alles påhør. Noen forteller at de blir overvåket og noen sier de bli fratatt arbeidsoppgaver og at de opplever baksnakking, forteller daglig leder av Arbeidslivstelefonen, Aslaug Timland Dale til NRK.

– Det er en opplevelse av avmektighet og å være uten handlekraft.

Selvmordstanker på grunn av mobbing

Morten Birkeland Nielsen

Håpet er at den nye studien vil være til nytte for dem som jobber med tiltak mot mobbing og i klinisk behandling, seier Morten Birkeland Nielsen. Han er professor ved psykologisk fakultet på Universitetet i Bergen og forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Foto: Alrik Velsvik / NRK

NRK skrev tidligere mandag om en ny studie fra forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Universitetet i Bergen, som viser at 135.000 nordmenn går rundt med selvmordstanker som følge av mobbing på arbeidsplassen.

Timland Dale sier at grensen mellom konflikt og mobbing er definert i arbeidsmiljøloven, og at det er den gjentatte krenkelsen over tid som går over i mobbing.

– Det er den som blir utsatt som har definisjonsmakten på hva som er mobbing, ikke den som tror den er morsom i andres påhør på vegne av en kollega, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen

135.000 nordmenn går rundt med sjølvmordstankar som følgje av mobbing på arbeidsplassen, viser ein ny norsk studie.

– Si ifra tidlig

Eirik Kollerøy

Eirik Kollerøy i Bedriftsforbundet tror arbeidsgivere må bli flinkere til å ta opp det psykososiale som en del av sitt løpende HMS-arbeid.

Foto: Pressefoto

60 prosent av dem som ringer Arbeidslivstelefonen angående temaet, mener at de blir mobbet av leder. 32 prosent sier de blir mobbet av kolleger.

– Jeg tror mange mennesker er redde for å ta opp kommunikasjonstone og omgangsform på arbeidsplassen fordi man er redd for å fremstå som skjør, sier senioradvokat i Bedriftsforbundet, Eirik Kollerøy, til NRK.

Han sier at alle har krav på et godt arbeidsmiljø, og tror arbeidsgivere må bli flinkere til å ta opp det psykososiale som en del av sitt løpende HMS-arbeid.

– Vi har også arbeidsmiljø og håndtering av eventuelle mobbesituasjoner som spesifikt tema i HMS-kurset for lederne i våre medlemsbedrifter, sier Kollerøy.

Om folk føler seg mobbet på jobb, enten det er av sjefen eller andre, oppfordrer han dem til å si fra tidlig til sjefen eller verneombudet.

– Dersom du jobber i en liten bedrift med bare en leder som det ikke går an å snakke med direkte, og du ikke har verneombud eller bedriftshelsetjeneste, må man gå videre til arbeidstilsynet i så fall. Man skal ikke være nødt til å tolerere det på arbeidsplassen, sier Kollerøy.

AKTUELT NÅ