Hopp til innhold

– Risikerer å bli tvangsgiftet på nytt

En 25 år gammel kvinne og hennes to barn ble sendt ut av Norge i går kveld. Familien mener hun havner rett i fanget på onkelen, som allerede har tvangsgiftet henne bort én gang, og vil gjøre det igjen.

Sojood Hamdi Omar Hbesheh og to barn

Sojood Hamdi Omar Hbesheh og de to barna hadde på bildet et håp om å bli i Norge. De ble sendt til Jordan i går kveld, og ble eskortert til grensen til Vestbredden, av norsk politi. Hun får med seg rundt 200 dollar for å komme seg videre.

Foto: Privat

– Vi ser ingen grunn til å tvile på at den trusselen er reell, og Norge skal ikke sende folk tilbake til tvangsekteskap, sier Georg Schjerven Hansen, i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Sojood Hamdi Omar Hbesheh ble tvangsgiftet som 16-åring av onkelen. Da ektemannen døde, reiste hun til Norge med sine to barn. De søkte opphold og asyl.

Ble ikke trodd

I går, fire år senere, gledet Firas (6) seg til å dra på tur med barnehagen, og Hala (7) til å gå i bursdagsselskap til en venninne. Dagen begynte i stedet med arrestasjon og endte med utreise til et land de to ikke kjenner.

Barna til Sojood Hbesheh er 6 og 7 år gamle

Hbeshes to barn, på seks og sju år, har bodd i Norge i fire år. UNE mener at det ville være til disse barnas beste om de fikk bli i Norge, men at innvandringsregulerende hensyn taler tyngst.

Foto: Privat

UNE har ikke trodd Hbesheh på at hun ved hjemkomst til Vestbredden vil bli tvangsgiftet på nytt. Denne gangen med en enkemann som er mer enn dobbelt så gammel som henne.

– Dersom vi så at det var sannsynlig at hun ville bli utsatt for tvangsgifte ved en retur, så ville vi måtte vurdere om hun risikerte æresdrap eller alvorlige overgrep ved å motsette seg ekteskapet, og om hun ville kunne få beskyttelse av myndighetene, sier seksjonssjef i Utlendingsnemnda, Hanne Bjerkan Johnsen, til NRK.

– Hun har to valg

UNE mener at hun kan støtte seg på andre familiemedlemmer, og at faren, som fikk asyl i Norge i 2008, kan hindre at hun tvangsgiftes.

Dette mener faren er feil.

– Jeg kan ikke stanse det, fordi jeg er i utlandet. Vi har som tradisjon at den som er eldst bestemmer, og dersom faren er i utlandet så har onkelen fullmakt til å gifte henne bort, sier Hamdi Ihbeisha til NRK.

Mens UNE mener det ikke foreligger noen risiko for tvangsgifting, mener Schjerven Hansen at kvinnen kun har to valg.

Enten å bo på gata, eller å søke huslys hos den samme mannen som har tvangsgiftet henne, og som truer med å gjøre det igjen.

– Tvangsgifting er brudd på norsk lov, brudd på menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner. Det er bred politisk enighet om å motarbeide tvangsekteskap. Tvangsgifting er helt enkelt asylgrunn, sier Schjerven Hansen.

– En utsatt posisjon

Seniorrådgiver i Redd Barna, Kristin Ingebrigtsen, kan ikke kommentere denne konkrete saken, men sier på generelt grunnlag, at unge jenter i palestinske områder, som blir alene, ofte risikerer tvangsgifting.

– Det å være enke i Palestina, med eller uten barn, er en veldig utsatt posisjon, og jenter som har vært gift tidligere, kan tvinges inn i nye ekteskap, sier hun.

Familien mener Hbesheh ikke kan motsette seg onkelens vilje.

– De kommer til å slå henne, og tvinge henne til å si ja. De truer med at de skal drepe henne og at de skal ta barna fra henne, sier faren, som hevder å ha et dårlig forhold til sine brødre.

AKTUELT NÅ