Hopp til innhold

– Rart at E-tjenesten går så detaljert ut

Tidligere etterretningsoffiser og forsker Vegard Valther Hansen mener E-tjenestens sjef gikk overraskende langt i å beskrive sine egne metoder da de svarte på Dagbladets avsløring.

Etterretningstjenestens pressekonferanse og Vegard Valther Hansen (montasje)

Vegard Valther Hansen (innfelt) sier det ikke er vanlig at Etterretningstjenesten går så detaljert inn på sine metoder som de gjorde på pressekonferansen tirsdag formiddag.

Foto: NUPI, Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Dagbladet skrev tirsdag morgen at amerikanske NSA i løpet av en måned overvåket og hentet inn metadata fra 33 millioner telefonsamtaler.

Les også: – USA overvåket norske mobiler

Bare timer etter at Norge hadde våknet til avisforsidene gikk den norske Etterretningstjenesten ut med et slags dementi.

– Dette dreier seg ikke om amerikansk etterretningsinnsamling i Norge, men derimot om norsk etterretningsinnsamling til støtte for våre militære operasjoner utenlands og innsamling knyttet til internasjonal terrorisme, sa sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen på en pressekonferanse.

Grandhagen bekreftet også at informasjonen deles med flere av Norges samarbeidspartnere, da også NSA.

Generalløytnant Kjell Grandhagen

VIDEO: Se E-tjenestens sjef Kjell Grandhagen avvise påstand om overvåking i Norge.

Detaljene stusser den tidligere etterretningsansatte forskeren ved.

– At Grandhagen er så spesifikk på hvilken informasjon de innhenter, og hvilken metode som brukes er slett ikke vanlig og noe rart, sier forsker Vegard Valther Hansen ved Nupi til NRK.

– Holder vanligvis kapasiteter hemmelig

Hansen forteller at Grandhagens uttalelser og bekreftelse av at E-tjenesten samler inn metadata fra telefonsamtaler i utlandet bryter med hovedregelen til nå.

Vegard Valther Hansen

Forsker Vegard Valther Hansen ved Nupi.

Foto: NUPI

– Det er vanlig at man ikke sier noe om hvem man samarbeider med og innholdet i det som deles, sier forskeren som selv har jobbet i Etterretningstjenesten.

Problemet med å offentliggjøre så detaljert informasjon om hva etterretningsorganisasjonene gjør er at også det man anser som fienden får vite det.

– Det tilkjennegir en kapasitet. Det viser blant annet at de i løpet en måned kan følge med på trafikkdata for 33 millioner telefonsamtaler i utlandet, sier Hansen.

– Sikkert avklart med USA først

Nupi-forskeren er derimot ikke selv overrasket over at Norge kan drive slikt arbeid med metadata for telefonsamtaler, eller at vi samarbeider tett med USA.

Samarbeidet med USA og NSA gjør også at Vegard Valther Hansen er ganske sikker på at det har vært hektisk møteaktivitet i Forsvaret og E-tjenesten før de valgte å innkalle til pressekonferanse.

– Jeg regner med at det er gjort avklaringer med den amerikanske partneren på at de kan gå ut med dette, sier Hansen.

Forside skapte rabalder

Dagbladet

Dagbladet tirsdag 19. november 2013.

Dagbladets sak om massiv overvåking av telefonsamtaler i Norge har skapt rabalder. Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti har krevd skarpe reaksjoner, mens SV har bedt regjeringen kalle USAs ambassadør inn på teppet.

Etterretningstjenesten derimot tar det hele ned ved å si at det er snakk om innhenting av informasjon de har gjort utenfor Norges grenser, og ikke om norske statsborgere.

De får støtte fra statsminister Erna Solberg som sier alle nå bør roe seg ned.

– Oppslaget i Dagbladet er feil. Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler som Norge og norsk etterretning har registrert i Afghanistan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjennom dette, og dette er bekreftet, sier Solberg til NTB.

Journalisten som startet Snowden-lekkasjene gjennom avisa The Guardian, Glenn Greenwald, holder derimot fast ved at det er snakk om overvåking av Norge.

– NSAs dokumenter sier at dette er overvåking og innsamling av data fra Norge, skriver Greenwald på Twitter tirsdag ettermiddag.

Greenwald samarbeidet med Dagbladet om saken som ble sluppet tirsdag, og på mikrobloggnettstedet Twitter svarer han mange spørsmål fra Norge.

Budskapet er hele tiden at han står ved vinklingen i Dagbladets første sak:

Laster Twitter-innhold

Les mer: Greenwald fastholder: – NSA har overvåket Norge
Les mer: Dagbladet: – Vi kan ha misforstått

AKTUELT NÅ