Hopp til innhold

– Personlige trenere må ta mer ansvar

Treningssentre og personlige trenere må ta mer ansvar for å forhindre at folk trener på seg alvorlige sykdommer, mener idrettseksperter.

Trenar seg sjuke - aviser

Flere har trent seg inn på intensivavdelingene i Norge de siste årene. Det er en misforståelse om at jo hardere man trener, jo bedre trener man, sier idrettsprofessor Truls Raastad.

Foto: Faksimile fra VG og Dagbladet

Det har utviklet seg en ukultur i visse treningsmiljøer som fokuserer for mye på «No pain, no gain»- prinsippet, mener Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi på Norges Idrettshøgskole.

Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi, Norges Idrettshøgskole

Truls Raastad sier treningssentrene har et veldig stort ansvar for å forhindre belastningsskader.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Jeg synes vi ser en trend blant personlige trenere (PT), som går ut på at «jo mer man klarer å pushe kundene sine, jo bedre PT er man». Da er man litt i farlig farvann, sier Raastad i et intervju med NRK.

NRK fortalte i helgen om at stadig flere trener seg syke og havner på intensivavdelingen som følge av overbelastning under styrketrening. Blant dem var Karl Oscar Strøm som fikk den livstruende diagnosen rabdomyolyse etter én crossfit-økt.

Treningsformer som Crossfit og Boot Camp går ut på at utøveren skal yte maksimalt på kort tid. Flest mulig repetisjoner på en gitt tid, eller X antall repetisjoner fortest mulig, kombinert med belastning av utrent muskulatur og maksimal intensivitet fører med seg mye risiko.

– Det er en misforståelse om at jo hardere man trener, jo bedre trener man, det såkalte «No pain, no gain»-mantraet. Det er et stort problem som vi må ta på alvor, mener Raastad.

– Total inkompetanse

Øystein Sylta

Den tidligere langdistanseløperen Øystein Sylta har lang erfaring med utholdenhetstrening.

Foto: Privat

Flere treningseksperter som NRK har snakket med, mener treningssentre og personlige trenere må ta mer ansvar for å forhindre at folk trener for mye.

– Treningssentrene har et veldig stort ansvar. De skal ha ekspertkompetansen på trening. Det vitner om total inkompetanse når man ser at det er stadig flere tilfeller av rabdomyolyse, med tanke på at det er så lett å forebygge det, sier Raastad.

Øystein Sylta var en av Norges beste langdistanseløpere og er nå doktorgrads stipendiat ved Universitetet i Agder. I løpet av de siste månedene har han fått kjennskap til flere tilfeller av rabdomyolyse på Sørlandet.

– Det er skremmende at fenomenet er mer og mer utbredt. Jeg tror ikke at kompetansen hos en del personlige trenere er god nok til å kunne forebygge f.eks. rabdomyolyse. Det er mulig at viljen til å motivere og lage kule timer overskygger fornuften, sier Sylta.

– Alle har ansvar for sin egen trening, så det er først og fremst kundens ansvar å passe på at man ikke trener seg i hjel. Men når man får hjelp fra en tilsynelatende faglært person, så bør denne personen se og advare om faresignalene i forkant, sier Sylta.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Personar som trenar seg rett inn på intensivavdelingane med alvorlege skadar har auka kraftig, ifølgje sjukehus landet over. Karl Oscar Strøm (42) trente så hardt at muskelcellene sprakk.

VIDEO: 90 pull-ups var nok til å trene på seg den livstruande diagnosen rabdomyolyse.

Rabdomyolyse på pensum

Hallvar Waage er studieansvarlig for PT-utdannelse ved Active Education, som ifølge hjemmesiden er en av de skolene i Norge som utdanner flest personlige trenere (PT) hvert år.

Hallvar Waage

Waage mener det er et økende behov for kompetente instruktører med både relevant utdanning og erfaring.

Foto: Privat

Han forteller at studiestedet har en bred tilnærming til trening og at de hele tiden minner PT-studentene om å planlegge trening godt, gjøre screeninger av kundene sine og ta vurderinger i hvor mye og hardt man skal trene de enkelte kundene.

– Spesielt etter de siste års fremkomst av rabdomyolyse, foreleser vi om både de fysiologiske effektene av for mye og tøff trening, og hva man bør gjøre og ikke gjøre for å unngå skader og sykdommer, sier han.

– Når man jobber som PT, er det vært viktig å se hver enkelt person individuelt. Det er derfor det kalles "Personlig trening". Mange PTer i Norge er veldig flinke på dette, men vi ser at det fortsatt er en del som burde gå bort fra "No pain, no gain"-strategien, og heller trene kundene sine lurt i stedet, sier Waage.

Økt behov for kompetanse

Personlig trener Tiina Toikka leder gruppetreninger ved Best Helse Nordstrand. Hun mener treningssentrene må «ta ansvar for at produktet man leverer, er bra i alle ledd.»

– Det er unødvendig å ha en mentalitet som går ut på at man skal «kjøre hardt» på hver eneste økt og tilslutt ende opp med å skade helsa. En god PT bygger opp kunden gradvis for å tåle mer trening, ikke det motsatte, sier Toikka.

Crossfit og enkelte styrketimer på treningssentre har fått mye pepper for måten de gjennomfører tøffe treningsøkter på, spesielt for nybegynnere.

– Jeg tror det er viktig å ta høyde for at slike treningsformer har vokst raskt de siste par årene i Norge, og at det er et økende behov for kompetente instruktører med både relevant utdanning og erfaring, sier Waage.

På Norges Idrettshøgskole forskar dei på styrketrening og muskelskadar. Professor i idrettsfysiologi, Truls Raastad, seier det er idioti som gjer at stadig fleire trenar seg alvorleg sjuke. På idrettshøgskolen påfører dei muskelskadar med vilje for å sjå korleis musklane restituerer seg.

VIDEO: På Norges Idrettshøgskole påfører dei muskelskadar - med vilje. Professor i idrettsfysiologi, Truls Raastad, forklarer forsøkene.

AKTUELT NÅ