Hopp til innhold

– Omskjæring av smågutter er et overgrep og bør forbys

Smågutter som blir omskåret påføres helt unødig lidelse og risiko, mener Rådet for legeetikk. Flere hundre norske spedbarn blir omskåret hvert år.

Baby
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Trond Markestad.

Professor i barnesykdommer Trond Markestad mener flere barn unødig utsettes for smerte og risiko for komplikasjoner når de omskjæres.

Foto: Stein Hægeland / NRK
Overlege Rolf Kirschner

Overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirschner, mener man må ha respekt for tradisjoner som har vart i tusener av år.

Foto: NRK

Omskjæring av gutter er vanlig blant muslimer og jøder i Norge. Hvert år blir flere hundre spedbarn omskåret.

Friske spedbarn utsettes helt unødig for både smerte og risiko for komplikasjoner, sier leder for rådet og professor i barnesykdommer Trond Markestad.

– Selve inngrepet smertefullt, og det er smertefullt etterpå, sier Markestad.

Komplikasjoner

Mange smågutter i Norge omskjæres uten bedøvelse, men selv med smertelindring er det galt å omskjære friske barn, mener professor Markestad.

– Det har ingen medisinsk begrunnelse, og det strider da imot sentrale punkter i medisinsk etikk, sier professoren.

Barna risikerer en rekke komplikasjoner, sier professoren.

– Det vanligste er blødninger og infeksjoner, men det jeg har sett som har vært ille, er at man har tatt for mye hud, slik at man har fått en skjevstilling av penis. Noen har også fått arrdannelser som har vært plagsomme.

Forbud

I Sverige vil talsmann for barnekirurgisk forening, overlege Gunnar Gøthberg, ha forbud mot det han mener er lemlestelse av gutter.

– Jeg er barnelege og barnekirurg og jeg jobber alltid med FNs barnekonvensjon for øyet - hvor det handler om barn rettigheter. Når det nå gjelder et inngrep, som omskjæring av gutter så finner det ingen medisinske grunner til det, sier han.

Gøthberg mener det er det et unødvendig inngrep.

– Det er i bunn og grunn et amputerende inngrep når man tar bort en liten kroppsdel, og da er det galt å gjøre dette.

– Et overgrep

Jan Helge Solbakk, som er professor i medisinsk etikk, ved både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, vil også ha et forbud.

– Det er et overgrep. Omskjæring av gutter er et overgrep, på samme måte som omskjæring av jenter er et overgrep. Jeg mener det bør forbys på lik linje, sier Solbakk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Urimelig kritikk

Overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirschner, mener kritikken er helt urimelig.

– Først vil jeg jo si at det er helt klart at det gjelder mannlig og ikke kvinnelig omskjæring. Så vil jeg si at jeg stusser litt på at dette kommer opp så mange ganger når det er så mange andre av barns rettigheter som blir overtrådt så brutalt.

– Så vil jeg forstå at det er mange av mine kolleger som er uenig i noe som i de kanskje ikke kan sette seg helt inn i, sier Kirschner.

Han mener man må ha respekt for tradisjoner som har vart i tusener av år.

Fikk konjakk

Men Trond Markestad har god kjennskap til omskjæring av gutter, fra da han jobbet som barnelege i USA - hvor dette gjøres rutinemessig.

Ja, jeg har gjort mange omskjæringer og jeg har sett stygge komplikasjoner etter omskjæring. I USA gjorde vi det uten bedøvelse, vi ga dem sukker og konjakk nærmest på smokk, og det var helt åpenbart at dette var smertefullt. Og ikke bare da, men det var smertefullt etterpå. Og jeg vil ikke gjøre det igjen, sier Markestad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger