Hopp til innhold

– OL tilsvarer 50 mill per kommune

Høyre-ordfører Jan Kristensen i Lyngdal er sikker på at et OL i Oslo blir en folkefest. – Problemet er hvilken bismak det gir.

Jan Kristensen (H)

Jan Kristensen (H) i Lyngdal kommune mener OL i Oslo koster mer enn det smaker.

Foto: Torrey Enoksen / Farsunds Avis

Høyre sitter med nøkkelen når det gjelder om staten skal stille milliardgarantien som kreves for å få arrangere olympiske leker i Oslo i 2022.

Og der er det full strid.

– Det er en kjempekostnad. Hvis du fordeler de utgiftene på alle kommunene i Norge så snakker vi om i størrelsesorden 50 millioner kroner per kommune, sier Jan Kristensen (H), ordfører i Lyngdal kommune.

Han sier det er liten tvil om at et eventuelt OL vil bli en folkefest uansett hvordan man snur og vender på det.

– Men problemet er hvilken bismak det gir.

Ikke flertall for OL blant Høyre-ordførere

Onsdag skrev NRK at et OL i Oslo har ført til full splitt blant Høyres 124 ordførere.

Av partiets 127 ordførere har 117 besvart NRKs spørsmål om hvordan de stiller seg til et slikt arrangement i hovedstaden.

Kun 53 av disse sier klart ja til OL i Oslo 2022. 30 sier nei, og 31 sier de ikke har gjort seg opp en mening.

Dersom dette er representativt for resten av det største regjeringspartiet betyr det at avgjørelsen om en eventuell statsgaranti er helt åpen.

Høyre-ordførere og OL i Oslo 2022

Svar

Antall

Sum

117

Ja

53

Nei

30

Vet ikke

31

Vil ikke oppgi

3

Men tilhengerne kjemper ikke bare i motvind i eget parti.

I en meningsmåling Norstat gjorde for NRK i mai i år svarte 60 prosent av de spurte nei på spørsmålet om de ønsket at Oslo skal arrangere OL i 2022.

På tilsvarende måling i mars i år var nei-andelen på 56 prosent.

– Det er helt klart at en, fra myndighetenesi side, bør vurdere å legge arrangementet på is, sa parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, den gangen.

Hverken han eller SV-leder Audun Lysbakken var spesielt overrasket over den økende motstanden.

– Dette er en sterk reaksjon på pampeveldet i IOC og pengesløsingen i de store OL-arrangementene, sa Lysbakken.

– Det vil vere umulig å gå inn for et OL dersom ikke den folkelige stemningen snur, la han til.

Herter og hoder

Kristin Vinje
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den motstanden har nestleder Kristin Vinje i Oslo Høyre tatt innover seg.

– Vi må nok vinne hjerter og hoder, men det tror jeg vi kommer til å gjøre. Hvis du tenker tilbake til VM på ski i Oslo i 2011 og de 100 000 menneskene som stod og klappet for våre vinteridrettsutøvere... Det var ikke bare folk fra Oslo, men fra hele landet. Å skape begeistring for et så stort arrangement tror jeg det norske folk er i stand til, sier Vinje.

Hun sier hun forstår skepsisen til å arrangere OL i Oslo, men peker på at et flertall likevel er for OL.

– Hvis du spør om folk er for eller mot OL så svarer de fleste at de er for. Det er når vi skal arrangere det selv folk er skeptiske. Vi må ta vertsskapsrollen på alvor, sier Vinje.

Nestlederen i Oslo Høyre sier også at arrangementet blir en investering i fremtiden. Både for hovedstaden og resten av landet.

– Vi får veier, flere politibiler og breddeanlegg og toppidrettsanlegg for idretten. Vi får veldig mange ting, ikke minst stor frivillighet som vil bringe både idretten og breddeidretten videre.

Strider det å arrangere OL i Oslo med Høyres grunnsyn om ederuelig økonomi?

– Det mener jeg det ikke gjør. Det står i regjeringsplattformen at vi også skal legge til rette for store idrettsanlegg. Det strider ikke mot Høyres program, og det var Høyres Kåre Willoch som bevilget penger for å arrangere OL på Lillehammer i 1992, sier Vinje.

Så sent som i juni gikk samme Willoch ut og sa at han var mostander av OL i Oslo i 2022.

Statsministeren som gav statsgaranti til Lillehammer-OL gir Siv Jensen (Frp) ros for sitt soleklare nei til vinterleikar i Noreg i 2022.

Kåre Willoch mener det er en dårlig idé å arrangere OL i Oslo i 2022.

– Det er kolossalt mye penger. Skulle denne summen vokse seg enda større, så er det ganske alarmerende. Jeg er overbevist om at vi vil kunne bruka arbeidskraften, kunnskapen og ressursene til større og mer varig glede for mange menneske på andre måtar enn ved å lage en stor fest, sa Willoch den gangen.

AKTUELT NÅ