Hopp til innhold

Jensen-forsvarer: – Fritak for taushetsplikt øker sjansen for løslatelse

Den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen fikk nylig opphevet taushetsplikten. For første gang forklarer han seg fritt under dagens fengslingsmøte.

Eirik Jensen (innfelt) og forsvarer Jens-Ove Hagen

HÅPER PÅ LØSLATELSE: Jens-Ove Hagen er forsvarer for den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen (innfelt). Hagen mener at hans klient har større sjanser for bli løslatt når han kan forklare seg fritt. Før påske fikk Jensen fritak fra taushetsplikten han er ilagt som polititjenestemann.

Foto: Anette Karlsen, Erlend Aas / NTB scanpix

– Vi kommer til å begjære løslatelse. Min klient har vært svært langt nede, men har samlet krefter og er klar til å fortelle sin versjon foran en dommer. Når taushetsplikten er opphevet blir det enklere for ham å forklare seg, sier Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

25. februar ble polititoppen Eirik Jensen varetektsfengslet i Oslo tingrett siktet for grov korrupsjon. Helt siden han ble pågrepet, mandag 24. februar, har han hevdet sin uskyld.

I dag fremstilles han for ny fengslingsperiode og Spesialenheten, som etterforsker saken, kommer til å begjære fire nye uker i varetekt. I tillegg kommer de til å be om brev-, besøks- og medieforbud.

Politimester ga fritak

Liv Øyen

VIL HA FENGSLING: – Vi kommer til å begjære fire nye uker i varetekt. I tillegg ber vi om brev-, besøks- og medieforbud, bekrefter etterforskningsleder i Spesialenheten Liv Øyen til NRK.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Like før påske ble det også kjent at Jensen har fått fritak fra taushetsplikten sin som politimann. Inntil han ble pågrepet jobbet han som rådgiver i politimesterens stab i Oslo. Nettopp fritaket er Jensens håp om løslatelse.

– Inntil nylig var min klient underlagt streng taushetsplikt. Fritaket for denne øker sjansene for løslatelse. Nå får han i mye større grad mulighet til å forklare seg fritt om sin rolle som profesjonell polititjenestemann, og det øker sjansen for løslatelse, sier Hagen til NRK.

Det er politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold som har fritatt Jensen for taushetsplikten. NRK omtalte i går at Jensen for første gang kommer til å møte i dagens fengslingsmøte.

Les også: Forsvarer: – Isolasjon er psykisk torturmiddel

Les også: Hevder han bygget bad for Eirik Jensen

Les også: Presset Eirik Jensen på økonomi i nytt avhør

– Lettere å forklare seg

– Det gjør det i hvert fall lettere for den siktede å forklare seg om tema som er sentralt for hans forsvar. Vår jobb er å ettergå hans forklaring, men dette skader ikke vår sak, sier etterforskningsleder i Spesialenheten Liv Øyen til NRK og legger til:

– Vi etterforsker alle påstander og opplysninger bredt. Når siktede får mulighet til å forklare seg fritt vil det være lettere for ham å forklare seg om tema som er sentrale for sitt forsvar.

Spesialenheten mener det ikke er kommet opplysninger som svekker mistanken mot Jensen og ønsker fortsatt varetektsfengsling på grunn av bevisforspillelsesfare.

– Saken står i vesentlig samme stilling som tidligere. Vi kommer til å begjære lukkede dører fordi vi mener at etterforskningen er tjent med at fakta fra saken ikke skal komme ut i offentligheten, forklarer Øyen.

Det var i jobben som spaner at Jensen skal ha kommet i kontakt med forretningsmannen Gjermund Cappelen på 90-tallet. Senere er det blitt kjent at de har fortsatt å ha kontakt, helt til det siste.

Benekter å ha gitt hjelp

NRK er kjent med at Jensen skal ha sendt flere SMS til Cappelen samme dag som sistnevnte ble pågrepet av politiet i desember i fjor. Cappelen har også hevdet at han har gitt Jensen penger i bytte mot konfidensiell politiinformasjon.

Cappelen har i tillegg hevdet at han har fått tips av Jensen om hvilke personer politiet har under spaning og som han dermed burde holde seg unna. Cappelen har også hevdet at han har fått hjelp av Jensen til å importere store menger hasj i mange år.

Jensen tilbakeviser alle påstandene om korrupsjon, men hans forsvarer har bekreftet at Jensen og Cappelen har hatt kontakt i kraft av Jensens rolle som politimann.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT