Hopp til innhold

Kilder til NRK: – Fastleger skal ikke lenger henvise til abort

Etter det NRK erfarer skal ikke fastlegene lenger skrive under på aborthenvisninger. De er likevel forpliktet til å gi kvinnene tilstrekkelig informasjon om inngrepet.

Reservasjonsrett, Høie

SNUR: Helseminister Bent Høie (H) og de blåblå trekker forslaget om resevrasjonsrett for fastleger. Her fra fredagens pressekonferanse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fredag slapp helseminister Bent Høie bomben: Det blir ingen reservasjonsordning for fastleger.

Men hva alternativet blir, vil han ikke si noe om foreløpig.

Kilder NRK har snakket med sier forslaget trolig vil inneholde en ordning der legen ikke lenger vil henvise kvinner til abort.

Samtidig skjerpes kravet til at legen må gi kvinnen informasjon om selve inngrepet og hvilke rettigheter hun har.

Dagens abortlov slår fast at abort er selvbestemt fram til 12. uke.

Fastlegen plikter å gi henne informasjon og skrive under på hennes begjæring. Det er denne underskriften de såkalte samvittighetslegene har sett på som vanskelig.

Ved å fjerne krave til legens underskrift på kvinnens begjæring håper Høie at alle parter blir fornøyd.

Det nye forslaget innebærer at kvinner fremdeles gå til fastlegen sin dersom hun ønsker en abort. Forskjellen blir at fastlegene ikke lenger legger frem et skjema som kvinnen må underskrive på og som deretter sendes til sykehuset.

På pressekonferansen fredag gjentok Høie flere ganger at hans mål er å styrke kvinnenes rettigheter samtidig som han ivaretar legene. Allerede i dag slår loven fast at kvinnen kan gå rett til sykehuset dersom hun ønsker en abort.

I Oslo går allerede 90 prosent av kvinnene direkte til sykehuset, ifølge Aftenposten.

Reservasjonslege: – Jeg er lei meg

– Klart neste uke

Fastlegens underskrift har dermed aldri vært nødvendig. Nå ligger det an til at den vil utgå helt fra prosessen.

Regjeringens forslag til Stortinget skal være klart neste uke, sier flere kilder til NRK. Bare detaljer gjenstår før Høie kan presentere løsningen.

Etter det NRK vet skal helseministeren ha blitt overrasket over Hareides uttalelser til avisa Vårt Land torsdag kveld om at KrF er villig til å droppe reservasjonsforslaget hvis samvittighetsfriheten for fastleger blir ivaretatt på andre måter.

Arbeidet med alternativer til reservasjonsretten skal ha startet allerede to uker før påske, får NRK opplyst.

Under pressekonferansen fredag avviste helseministeren at regjeringen har måttet gi KrF noe i bytte for å få dem til å snu.

Foreldreblogger Susanne Kaluza: – En stor seier

Ingen reservasjonsmulighet

LO: – Kampen ikke over

LO-leder Gerd Kristiansen er glad for retretten fra regjeringen, men sier i en pressemelding fredag at hun ikke tror saken er vunnet før hun ser det.

LO-sjefen frykter nye «triks» fra Høie og de blåblå om kort tid.

– Jeg vil gratulere alle som har stått på i denne kampen, men den er på ingen måte over ennå, sier hun.

– Det er vanskelig å se hvordan dette skal skje, uten at abortsøkende kvinner i praksis blir skadelidende, sier LO-lederen.

Hun oppfordrer alle til å fortsette kampen mot reservasjonsretten.

– Først når vi ser det endelige forslaget fra regjeringen, vet vi om vi har vunnet, sier Kristiansen.

Den opprinnelige avtalen om reservasjonsmulighet ble inngått mellom Høyre, Frp og KrF under regjeringssonderingene i Nydalen i fjor høst.

Avtalen skapte raskt sterk folkelig motstand og førte til rekordstort oppmøte under årets 8. mars-tog. Bare i Oslo toget 10.000-15.000 gjennom gatene, et 8. mars-engasjement man ikke har sett siden 1970-tallet.

Gerd Kristiansen

TROR IKKE KAMPEN ER OVER: LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
KrF om reservasjonsmuligheten

KOMMENTERTE SNUOPERASJONEN: Helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad (bildet) og nestleder Dagrun Eriksen fra Kristelig Folkeparti (KrF) holdt pressekonferanse om samvittighetsfrihet og legers reservasjonsmulighet i Oslo fredag formiddag.

AKTUELT NÅ