Hopp til innhold

– Norsk ebola-beredskap er god

– Ethvert stort sykehus i Norge kan behandle en pasient som er smittet av ebola. Det sier smittevernekspert Preben Aavitsland.

Preben Aavitsland

Smittevernekspert Preben Aavitsland sier en pasient i Vesten har langt bedre sjanser for å overleve sykdommen enn en som blir behandlet i Sierra Leone.

Foto: NRK

I dag ble det kjent at en norsk kvinne som har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone er smittet av blødningsfeberen.

Feltarbeideren ble plassert i isolasjon søndag, etter å ha utviklet feber. Tester som ble utført samme dag, viste at hun var smittet av ebola.

Hun har nå reist fra byen der hun jobbet og er ventet hjem til Norge så raskt det lar seg gjøre.

Bedre prognose i Vesten

Her kommer hun til å få god behandling, ifølge Aavitsland, som tidligere jobbet i Folkehelseinstituttet.

– Selv om man ikke har en spesifikk medisin mot viruset, kan man gi intensiv behandling, sier han.

Smittevernlegen forklarer at mens mange afrikanere dør av væsketapet, vil en som får behandling i Vesten ha bedre prognoser.

– En ebolapasient på sykehus i Norge vil få erstattet væsketapet, sier han.

Aavitsland er kritisk til det norske bidraget til kampen mot ebola og sier det haster med å få sendt helsepersonell til Vest-Afrika for å få bukt med utbruddet. Han etterlyser konkrete tiltak etter at regjeringen i dag la frem sin økte innsats.

Nær 3.000 hjelpearbeidere er på plass i Vest-Afrika for å kjempe mot ebolaepidemien, blant dem 250 internasjonale feltarbeidere. Rundt 20 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars.

Leger Uten Grenser undersøker nå hvordan kvinnen ble smittet.

– Smitte-ambulanse klar

En spesialdesignet smitteambulanse vil stå klar på den militære delen av Oslo lufthavn for å ta imot den norske kvinnen.

– De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, sier professor i utbruddsepidemiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Olsvik er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge, skriver avisen.

Ifølge Olsvik vil kvinnen bli fraktet til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Idet hun lander på den militære delen av Oslo lufthavn, står en spesialdesignet smitteambulanse klar for å ta henne imot.

Ingen standard behandling

Deretter blir kvinnen fraktet til isolasjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus, der hun skal få behandling.

– I utgangspunktet er det ingen standard behandling. Det finnes dog medikamenter – ett av dem prøvd ut i USA, men kun i små mengder. I tillegg finnes antistoffer en kan få tak i, men det er ikke testet så mye. Denne prosessen med å få tak i medikamenter, jobber vi nå intenst med, sier Olsvik.

Han legger til at nordmenn ikke har noen grunn til å frykte smitte.

– For det første er sykdommen i en fase som ikke er veldig smittsom. Det er andre er at det tas forholdsregler under overføringen på Gardermoen og videre til sykehus, sier Olsvik til Nordlys.

Fjernparkering

Lasse Andre Vangstein, pressekontakt ved Oslo lufthavn, sier til NTB at flyet med den ebolasmittede kvinnen ikke vil komme i kontakt med noen av bygningene på Gardermoen.

– Flyet lander på vår rullebane. Så vil det kjøre til en fjernparkeringsplass som ikke er tilknyttet noen terminal eller andre byggverk. Der vil pasienten bli hentet og kjørt vekk i ambulanse, sier Vangstein.

AKTUELT NÅ